
Τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά, στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, ζητούν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τροπολογία που κατέθεσαν στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς».
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές, η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά, ενώ υπογραμμίζουν ότι η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται στους διήμερους αποσταγματοποιούς.
Συγχρόνως, από την διήμερη απόσταξη διαχρονικά παράγεται το προϊόν που στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει ταυτισθεί με τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά».
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, πρόκειται για μία υπερεκατονταετή παραδοσιακή πρακτική από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν την διαχρονική συνήθη ονομασία τους και επειδή η ίδια η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται ακριβώς στους διήμερους αποσταγματοποιούς.
Για τους λόγους αυτούς, «η ονομασία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Latest News

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους

Παρέμβαση της ΕΘΕΑΣ στην PQH για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια
Την εναρμόνιση των ενεργειών της PQH με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για τα αγροτικά κόκκινα δάνεια ζητά η ΕΘΕΑΣ

Πήρε ΦΕΚ το νέο εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα – Τι περιλαμβάνει
«Καθοριστική τομή για την ελληνική γεωργία», χαρακτηρίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα λιπάσματα ο ΣΠΕΛ

Στα 575 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι αιτήσεις για την αγροτική οδοποιία
Κατά την αξιολόγηση των έργων για την αγροτική οδοποιία θα γίνει υπερδέσμευση 200 εκατ. ευρώ από τον αρχικό προϋπολογισμό των 65 εκατ. ευρώ

Ιταλία και Ελλάδα επιταχύνουν τις εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ
Ο φόβος επιβολής δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ παραμένει και προκαλεί οικονομική αβεβαιότητα - Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην αμερικανική αγορά