Οι επιχειρήσεις της Ε.Ε. που επηρεάζονται δυσμενώς από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούν να διεκδικήσουν κρατική βοήθεια έως 400.000 ευρώ, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και περιήλθε στα χέρια του πρακτορείου Reuters.
Συγκεκριμένα εταιρείες του αγροτικού κλάδου και της αλιείας θα λάβουν έως 35.000 ευρώ σε άμεσες επιδοτήσεις, φορολογικά πλεονεκτήματα και εγγυήσεις, αναφέρει το έγγραφο.
Οι εταιρείες που έχουν πληγεί από τις αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος θα μπορούν να λάβουν βοήθεια, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των λειτουργικών δαπανών τους μέχρι το μάξιμουμ ποσό των 2 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας θα μπορούν να κάνουν αίτηση για κρατική εγγύηση για τη δανειοδότηση τους, για έως το 15% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου τους κατά τις τρεις τελευταίες λογιστικές περιόδους ή για το 50% του ενεργειακού κόστους μέσα σε ένα χρόνο.
Η εγγύηση θα περιορίζεται σε ένα διάστημα έξι ετών και θα καλύπτει μόνο επενδύσεις ή δάνεια κεφαλαίου κίνησης.
Οι εταιρείες με προβλήματα ρευστότητας θα μπορούν επίσης να κάνουν αίτηση για επιδοτούμενα δάνεια.
Η χαλάρωση των κανονισμών που διέπουν τις κρατικές επιδοτήσεις προκειμένου να υποστηριχθούν χιλιάδες επιχειρήσεις που κλονίζονται από τις κυρώσεις και από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα ήταν ένα μέτρο που εφαρμόστηκε και δύο χρόνια πριν, με αφορμή τα έκτακτα μέτρα για την προστασία των αγορών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Όμως, αναγκαστικά επανέρχεται στο προσκήνιο λόγω της νέας κρίσης που πυροδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Η ενεργειακή ασφάλεια
Το σχέδιο θα συζητηθεί πιθανότατα κατά την επικείμενη διήμερη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., στην οποία αναπόφευκτα η ατζέντα θα επικεντρωθεί σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κρίση του πολέμου και τις πολλαπλές συνέπειες του. Άλλωστε σημείο κλειδί για την επιβάρυνση επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών παραμένει το υψηλό ενεργειακό κόστος και η θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής, που εξαρτάται υπερβολικά από τις ρωσικές ροές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, το σχέδιο που θα τεθεί στο τραπέζι για την ενεργειακή ενίσχυση της Ένωσης αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και υδρογόνου εν όψει του επόμενου χειμώνα.
Βέβαια, οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου ήδη από φέτος, όμως δεδομένου πως ο χειμώνας τελειώνει σιγά-σιγά, η συζήτηση θα περιστραφεί και στην από τώρα προετοιμασία της επόμενης χειμερινής περιόδου. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό η Κομισιόν έχει υποστηρίξει πως τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να φροντίζουν εγκαίρως να αποκαθιστούν έως και το 90% των αποθεμάτων τους σε φυσικό αέριο πριν από τον χειμώνα. Τα σημερινά αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται ενδεικτικά μόλις στο 26%.
Latest News
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου