Η Ινδία σκέπτεται να αποδεχθεί την προσφορά της Ρωσίας και να προχωρήσει σε αγορές αργού πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων σε εκπτωτικές τιμές, πληρώνοντας μάλιστα όχι με δολάρια αλλά με ρουπίες.
Την είδηση μετέδωσε το πρακτορείο Reuters σε ρεπορτάζ του από το Νέο Δελχί, επικαλούμενο δύο ινδούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, που δεν κατονομάζει. Εφόσον η συμφωνία προχωρήσει, θα επιφέρει ένα σοβαρό πλήγμα στην προσπάθεια της Δύσης για διεθνή απομόνωση της Μόσχας, αλλά και στην παγκοσμιοποίηση των αγορών και στο αμερικανικό δολάριο ως διεθνές νόμισμα αναφοράς.
«Θα δεχθούμε»
Η Ινδία εισάγει το 80% των ποσοτήτων πετρελαίου που καταναλώνει από το εξωτερικό. Αλλά μόνο το 2%-3% εισάγει από τη Ρωσία. Με τις τιμές του εμπορεύματος στις διεθνείς αγορές να έχουν ενισχυθεί πάνω από 40% από τις αρχές του έτους, η κυβέρνηση της χώρας αναζητεί τρόπους για να περιορίσει τη μεγάλη επιβάρυνση στον προϋπολογισμό της. Την περασμένη Δευτέρα η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι είχε διαβεβαιώσει ότι θα κάνει τα «προσήκοντα βήματα» για να αποκλιμακωθούν οι τιμές, σημειώνοντας πως σκέπτεται να «ρίξει» στην εγχώρια αγορά ποσότητες πετρελαίου από τα στρατηγικά διαθέσιμα της χώρας.
Την ίδια ημέρα το Reuters μετέδωσε τις πληροφορίες για πιθανές εισαγωγές από τη Ρωσία. «Η Ρωσία προσφέρει πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα με μεγάλη έκπτωση. Θα είμαστε ευτυχείς να τα αγοράσουμε. Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που αφορούν τα δεξαμενόπλοια, την ασφαλιστική κάλυψη και τις ποιότητες πετρελαίου, τα οποία θα πρέπει να λύσουμε. Απαξ και λυθούν, θα δεχθούμε την εκπτωτική προσφορά» δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο αξιωματούχος της κυβέρνησης Μόντι.
Η ρουπία και το ρούβλι
Αίσθηση προκαλεί το ότι ο ινδός αξωματούχος φέρεται να υποστηρίζει πως «οι κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν την Ινδία να εισαγάγει το καύσιμο». Κατά το Reuters, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία ώστε να καθιερωθεί ένας εμπορικός μηχανισμός ρουπίας – ρουβλίου, που θα εξυπηρετεί τις πληρωμές για πετρέλαιο και άλλα αγαθά (πρώτες ύλες και λιπάσματα από τη Ρωσία και τη σύμμαχό της Λευκορωσία). Πληροφορίες για τις ποσότητες πετρελαίου που συζητά να εισαγάγει η Ινδία και για τις τιμές ο αξιωματούχος αρνήθηκε να δώσει.
Η Μόσχα έχει καλέσει τα «φιλικά έθνη», όπως τα αποκαλεί, να διατηρήσουν τους εμπορικούς και οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία. Η Ινδία έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία σε θέματα άμυνας, και μάλιστα απείχε από την ψηφοφορία για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, που διεξήχθη στα Ηνωμένα Εθνη. Το Νέο Δελχί περιορίζεται να απευθύνει εκκλήσεις προς τους εμπολέμους για «τερματισμό της βίας». Οπως άλλωστε και το Πεκίνο.
Αποδολαριοποίηση και ολιγάρχες
Σύμφωνα με το Reuters, εκτός από την Ινδία των 1,380 δισ. κατοίκων, αγορές ποσοτήτων πετρελαίου από τη ρωσική εταιρεία Surgutneftegaz (δίχως μάλιστα την παροχή εγγυήσεων πληρωμής για να αποφευχθούν οι κυρώσεις) έκαναν τις τελευταίες ημέρες εισαγωγείς από την Κίνα των… 1,402 δισ. κατοίκων. Εφόσον στηθούν και λειτουργήσουν δίκτυα πληρωμών σε τοπικά νομίσματα, είναι προφανές ότι θα κλονιστεί η παντοκρατορία του δολαρίου ως νομίσματος αναφοράς στο διεθνές εμπόριο.
Το καθεστώς Πούτιν στρέφεται, άλλωστε, στην (τουλάχιστον προσωρινή) αποδολαριοποίηση της Ρωσίας.
Στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση απαγόρευσε έως τον προσεχή Σεπτέμβριο στους Ρώσους να αγοράζουν με ρούβλια αμερικανικά δολάρια για να προστατευθούν από την ελεύθερη πτώση της ισοτιμίας του ρωσικού νομίσματος. Ο ίδιος ο Πούτιν εξάλλου παρότρυνε τους πολίτες να αποταμιεύουν σε χρυσό. Στις 9 Μαρτίου, μάλιστα, η κυβέρνηση κατάργησε τον ΦΠΑ 20% που επέβαλλε για την αγορά χρυσού.
Ανησυχία στην οικονομική ελίτ
Αντίθετα, όσοι Ρώσοι διαθέτουν ξένο συνάλλαγμα θα μπορούν ελεύθερα να αγοράζουν ρούβλια. Η επιχείρηση αποδολαριοποίησης της ρωσικής οικονομίας έχει σπείρει την ανησυχία στην οικονομική ελίτ της χώρας. Διότι αν με τη βοήθεια του Πεκίνου και του Νέου Δελχί «λειτουργήσει» και επιπλέον συνοδευθεί με μια σταδιακή οικονομικοπολιτική απομάκρυνση της Ανατολής από τη Δύση, οι ολιγάρχες και τις επενδύσεις τους στη Δύση θα χάσουν και θα δυσκολευθούν να κάνουν μπίζνες στην Ανατολή – τουλάχιστον μέχρι να αναδειχθεί ένα νέο νόμισμα αναφοράς. Εκτός πια κι αν γυρίσουν την πλάτη στον ντεμέκ καπιταλισμό του Πούτιν και αυτοεξοριστούν ζητώντας οικονομικό άσυλο στη Δύση – η οποία μάλλον με χαρά θα τους χορηγούσε.
Latest News
Boeing: Κρίσιμη ψηφοφορία για την απεργία
Τι προβλέπει η τέταρτη προσφορά της Boeing
Προσπάθειες να διασωθεί η κυβέρνηση στη Γερμανία - Ο «κλάδος ελαίας» του Χάμπεκ
«Είναι η χειρότερη δυνατή στιγμή για να αποτύχει η κυβέρνηση στη Γερμανία», λέει ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ
Τι θα σημάνει για τις αμυντικές βιομηχανίες της ΕΕ η εκλογή Τραμπ
Για τις αμυντικές βιομηχανίες μια νίκη του Τράμπ θα σημάνει άνοδο για τις μετοχές τους αλλά θα δημιουργήσει και ευκαιρίες
Ανω-κάτω το εμπόριο λόγω δασμών Τραμπ - Ανατροπή στις αλυσίδες εφοδιασμού, αύξηση κόστους και αντίποινα
Η αγροτική βιομηχανία φοβάται ότι οι δασμοί Τραμπ θα αποφέρουν απώλειες στις εξαγωγές προς όφελος της Βραζιλίας και της Αργεντινής
«Γραμμή Μαζινό» από Commerzbank - Το σχέδιο Ορλόπ κατά της UniCredit
Η Commerzbank επιχειρεί να πείσει τους μετόχους ότι είναι μια συναρπαστική επενδυτική περίπτωση από μόνη της
Η Wall Street βγάζει πρόεδρο - Ποιον «βλέπει» για νικητή στις αμερικανικές εκλογές
Το ποιoς κερδίζει θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις της Wall Street.
Deutsche Bank: Πώς αντέδρασαν οι αγορές στις αμερικάνικες εκλογές από το 2000 [γραφήματα]
Η Deutsche Bank εξετάζει πώς αντέδρασαν οι αγορές στις έξι προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες
Οι Βρετανοί δοκιμάζουν την τετραήμερη εργασία
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος της τετραήμερης εργασίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στη Βρετανία
«Βουτιά» 18% στα κέρδη της Ryanair - Μειώνει το στόχο για τους συνολικούς επιβάτες
Οι ναύλοι στο τρέχον τρίτο τρίμηνο θα είναι μόνο «μέτρια χαμηλότεροι» από την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair
Ετοιμάζονται για αναταράξεις οι αγορές… λόγω εκλογών στις ΗΠΑ [γραφήματα]
Η αστάθεια θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των επομένων ημερών στις παγκόσμιες αγορές