Στρατηγικό σχέδιο για την άμεση αύξηση της γεωργικής παραγωγής σε είδη όπως τα σιτηρά που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Το «πολεμικό» σχέδιο του Δουβλίνου για τη διασφάλιση της επάρκειας της χώρας σε τρόφιμα ανέρχεται σε περίπου 12 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα δε, είναι ανάλογο αυτού που είχε δρομολογήσει η χώρα κατά τη διάρκεια και μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, προκειμένου να προσφέρει κίνητρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής.

Μεταξύ των μέτρων ξεχωρίζει η απόφαση της έκτακτης επιδότησης των αγροτών με 400 ευρώ ανά εκτάριο προκειμένου να καλλιεργήσουν προϊόντα όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη. Ανάλογη επιδότηση ύψους 300 ευρώ ανά εκτάριο θα δοθούν για καλλιέργειες προϊόντων υψηλής πρωτεϊνικής αξίας, όπως τα φασόλια και ο αρακάς.

«Η παράνομη εισβολή της Ουκρανίας έχουν ασκήσει τρομακτικές πιέσεις στην εφοδιαστική μας αλυσίδα σε τρόφιμα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο υπουργός Γεωργίας, Τσάρλι ΜακΚόναλογκ, εξηγώντας πως οι αρχές θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα ώστε να καλυφθεί το χρονικό παράθυρο που υπάρχει για τη δρομολόγηση επιπλέον καλλιεργειών, κυρίως σε σιτηρά.

Πραγματικά, η σπορά θα πρέπει να αρχίσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με το κυβερνητικό σχέδιο να βάζει στόχο την ενίσχυση της παραγωγής, κυρίως σε διάφορα σιτηρά,  κατά περίπου 25.000 εκτάρια.

Παράλληλα, η παραγωγή θα επικεντρωθεί σε είδη που συνήθως παρουσιάζουν χαμηλή ζήτηση σε χημικά λιπάσματα, καθώς η χώρα έχει υψηλή εξάρτηση από εισαγόμενα λιπάσματα από τη Ρωσία και την Ουκρανία, στα οποία όχι μόνο υπάρχουν ελλείψεις αλλά και οι τιμές έχουν ανέβει στα ύψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Επίσκεψη Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα
Διεθνή |

Επίσκεψη Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

Η επίσκεψη του Βανς στην Ινδία πραγματοιείται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του

Επιχειρήσεις: Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε pause – Τι είναι η μεγάλη παύση
Διεθνή |

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»

Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.