Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Russian Asset Tracker, μια βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων επιφανών Ρώσων που έχουν συνδέσμους με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι «η πιο ολοκληρωμένη δημόσια βάση δεδομένων περιουσιακών στοιχείων ολιγαρχών μέχρι σήμερα», σύμφωνα με το Οργανωμένο Έργο Αναφοράς για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά,  (OCCRP), το μη κερδοσκοπικό δίκτυο  δίκτυο αναφοράς,  που οποία συνεργάστηκε με 27 μέσα ενημέρωσης για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ το CNN Business, το «εργαλείο» αυτό είναι διαδραστικό και εμφανίζει τον «τεράστιο πλούτο που κατέχουν εκτός Ρωσίας ολιγάρχες και βασικά πρόσωπα κοντά» στον Ρώσο πρόεδρο.

Το ερευνητικό έργο αποκάλυψε περισσότερα από 150 περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί, συμπεριλαμβανομένων περιουσιακών στοιχείων, ιδιωτικών αεροπλάνων, μετοχών εταιρείας, γιοτ, επαύλεις και πολλά άλλα. Οι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία «χτενίζοντας» μια σειρά δεδομένων και αρχείων.

«Η Ρωσία υπό τον Βλαντιμίρ Πούτιν ελέγχεται από μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, που τον κρατούν στην εξουσία ενώ επωφελούνται από το σύστημα πατρωνίας του σε βάρος του ρωσικού λαού», δήλωσε ο εκδότης του OCCRP, Ντρου Σάλιβαν, σε δελτίο τύπου.

Αυτό το σύστημα βρίσκεται υπό νέο έλεγχο από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προσπάθησαν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Πούτιν και των ολιγαρχών στο εξωτερικό — και να τους εμποδίσουν να ταξιδέψουν. Ο στόχος είναι διττός: Οι κυρώσεις λειτουργούν τόσο ως τιμωρία για την άρχουσα τάξη της Ρωσίας όσο και ως πίεση για να προσπαθήσουν να αναγκάσουν τον Πούτιν να υποχωρήσει.

Η ιδέα για αυτό το εργαλείο, συνελήφθη τον Φεβρουάριο λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Guardian , που αποτελεί μέρος του έργου. Το έργο ξεκίνησε με «μια λίστα με 35 άτομα που κατονομάστηκαν πέρυσι από τον φυλακισμένο ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ως «βασικοί παράγοντες και δικαιούχοι της κλεπτοκρατίας του Κρεμλίνου».

Μόλις τρεις εβδομάδες μετά την εισβολή, «27 από αυτά τα άτομα υπόκεινται σε κυρώσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Άλλα επτά έχουν μπει στη μαύρη λίστα στον Καναδά», έγραψε ο Guardian.

Ένα από τα άτομα σε αυτή τη λίστα των 35 είναι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς , ένας 55χρονος που έχει αξία περίπου 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρόλο που δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει αρνηθεί τις σχέσεις με τον Πούτιν, ο Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πουλά την ποδοσφαιρική του ομάδα στην Τσέλσι, την οποία απέκτησε το 2003. Η βάση δεδομένων του OCCRP δείχνει ότι έχει περιουσιακά στοιχεία αξίας τουλάχιστον 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου ενός παραθαλάσσιου κτήματος στην πολυτελή Γαλλική Ριβιέρα, ένα ιδιωτικό τζετ Bombardier και πολλά ακίνητα διάσπαρτα σε όλο το Λονδίνο.

Άλλοι που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων είναι ο επιχειρηματίας Alisher Usmanov , ο Igor Sechin (CEO του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft) και ο Oleg Deripaska, ένας δισεκατομμυριούχος που έκανε την περιουσία του στην επιχείρηση αλουμινίου .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Στο…έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού – Ο ρόλος των κυρώσεων
Διεθνή |

Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων

Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις