
Τη σύσταση ενός Ταμείου Αλληλεγγύης που θα στηρίξει την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν αυτήν την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ΕΕ, να βοηθήσουν οικονομικά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, μετά την καταστροφή που προκάλεσε στη χώρα η ρωσική εισβολή, σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μετά τον πόλεμο θα χρειαστούν τεράστια ποσά για να ανοικοδομηθούν οι μεγάλες πόλεις, οι υποδομές και οι βιομηχανικές ζώνες που καταστράφηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφή και τις τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ουκρανία από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να παράσχει υποστήριξη στην ουκρανική κυβέρνηση για τις άμεσες ανάγκες της και, μόλις σταματήσει η ρωσική επίθεση, για την ανοικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ουκρανίας», αναφέρεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
«Για τον σκοπό αυτόν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί να συστήσει ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες», προστίθεται στο κείμενο, όπου ωστόσο δεν δίνεται λόγος για το οικονομικό μέγεθος αυτού του Ταμείου.
Το έργο αυτό καθίσταται ακόμη δυσκολότερο δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι πλέον αποκομμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και το νόμισμά της, το χρίβνια, έχει καταρρεύσει.
Ορισμένοι Ευρωπαίοι πολιτικοί ζητούν να χρησιμοποιηθούν ρωσικά κεφάλαια που έχουν παγώσει στις δυτικές χώρες, όπως τα περίπου 300 δισεκ. δολάρια των αποθεμάτων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μεταπολεμικά για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
Με βάση το προσχέδιο, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν και άλλες χώρες να συμβάλουν στο Ταμείο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά να οργανωθεί εν ευθέτω χρόνω ένα διεθνές συνέδριο για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ουκρανίας», καταλήγει το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου που θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες το διήμερο 24-25 Μαρτίου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Latest News

«Ευκαιρίες στο χάος» των ΗΠΑ αναζητούν οι αυτοκινητοβιομηχανίες
Με ράλι προσφορών προσπαθούν να ξεστοκάρουν εν όψει επικείμενων ανατιμήσεων λόγω των δασμών Τραμπ

Η σοκολάτα Ντουμπάι προκαλεί έλλειψη φιστικιών ενώ οι TikTokers τρελαίνονται
Οι παγκόσμιες τιμές φιστικιού αυξάνονται κατά το ένα τρίτο καθώς η ζήτηση για μπάρες γεμάτες με κρέμα συνεχώς αυξάνεται

Unicredit: «Πράσινο φως» υπό όρους για την απόκτηση της Banco BPM
Η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει το πράσινο φως στην UniCredit να προχωρήσει την προσφορά εξαγοράς της Banco BPM

Ιταλία και ΗΠΑ αντιτάσσονται στους «μεροληπτικούς» φόρους των Big Tech
Η Ιταλία συμφωνεί με τις ΗΠΑ να αντιταχθούν στους «μεροληπτικούς» φόρους τεχνολογίας που επιβάλλονται στις Big Tech

Lazard: Προσλαμβάνει πρώην πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Αμερικανικής Βουλής
Το νέο απόκτημα της Lazard, Πάτρικ ΜακΧένρι, ήταν γνωστός ως σύμμαχος της βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων στο Κογκρέσο

«Παζάρια» της Uber για την απόκτηση της τουρκικής πλατφόρμας delivery Trendyol Go
Η Uber Eats δραστηριοποιείται επί του παρόντος σε περίπου 45 χώρες και σε περισσότερες από 6.000 πόλεις, δημιουργώντας έσοδα 13,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024.

Το Plan B των πλούσιων Αμερικανών - Γιατί ανοίγουν μαζικά λογαριασμούς στην Ελβετία
Η ουδέτερη πολιτική της Ελβετίας, η σταθερή οικονομία, το ισχυρό νόμισμα και το αξιόπιστο νομικό σύστημα προσελκύουν πελάτες

Οι τουρίστες αποφεύγουν τις ΗΠΑ και... στριμώχνουν την αγορά πετρελαίου
Μια πτώση του τουρισμού προς τις ΗΠΑ φαίνεται στα στοιχεία για τη ζήτηση πετρελαίου

Μπορούν 1,6 τρισ. δολάρια να λύσουν το πρόβλημα του κρυφού χρέους της Κίνας;
Το πακέτο μέτρο που ανακοίνωσε η Κίνα τον Νοέμβριο για να στηρίξει τις υπερχρεωμένες τοπικές κυβερνήσεις είναι σε εξέλιξη

Θα μπορούσε ο Τραμπ να απολύσει τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας;
Στο προσκήνιο μετά από 90 χρόνια η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που έμεινε στην ιστορία ως «Εκτελεστής του Χάμφρεϊ εναντίον ΗΠΑ»