
Καμία χώρα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στα πρότυπα ποιότητας του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 2021, όπως προκύπτει από έρευνα για τα δεδομένα ρύπανσης σε 6.475 πόλεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη, και η αιθαλομίχλη κάνει εκ νέου την εμφάνισή της ακόμη και σε ορισμένες περιοχές, στις οποίες είχε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια των αυστηρών περιορισμών της πανδημίας.
Ο ΠΟΥ συνιστά οι μέσες ετήσιες μετρήσεις των μικρών και επικίνδυνων σωματιδίων του αέρα γνωστά ως PM2,5 να μην υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο μετά την αλλαγή των οδηγιών του πέρυσι, λέγοντας ότι ακόμη και οι χαμηλές συγκεντρώσεις προκαλούν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.
Ωστόσο, μόνο το 3,4% των πόλεων που συμμετείχαν στην έρευνα πληρούσαν τα πρότυπα το 2021, σύμφωνα με στοιχεία που διαμορφώθηκαν από την IQAir, μια ελβετική εταιρεία τεχνολογίας ρύπανσης που παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα. Έως και 93 πόλεις είδαν επίπεδα PM2,5 , έως και 10 φορές πάνω το συνιστώμενο επίπεδο.
«Υπάρχουν πολλές χώρες που κάνουν μεγάλα βήματα προς τη μείωση», δήλωσε η Christi Schroeder, υπεύθυνη επιστήμης για την ποιότητα του αέρα στην IQAir. «Η Κίνα ξεκίνησε με μερικούς πολύ μεγάλους αριθμούς και συνεχίζουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν όμως και μέρη στον κόσμο όπου η κατάσταση χειροτερεύει σημαντικά».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα συνολικά επίπεδα ρύπανσης της Ινδίας επιδεινώθηκαν το 2021 και το Νέο Δελχί παρέμεινε η πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου.
Το Μπανγκλαντές ήταν η πιο μολυσμένη χώρα, επίσης αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος, ενώ το Τσαντ κατέλαβε τη δεύτερη θέση αφού συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά τα στοιχεία της αφρικανικής χώρας.
Η Κίνα, η οποία διεξάγει πόλεμο κατά της ρύπανσης από το 2014, έπεσε στην 22η θέση στην κατάταξη PM2,5 το 2021, από την 14η θέση ένα χρόνο νωρίτερα, με τις μέσες μετρήσεις να βελτιώνονται ελαφρώς κατά τη διάρκεια του έτους στα 32,6 μικρογραμμάρια, ανέφερε η IQAir.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 53η θέση μεταξύ των 117 χωρών, και η Αθήνα στην 47η θέση μεταξύ 107 πρωτευουσών, στο πορτοκαλί πεδίο, όπου τα επίπεδα PM2,5 , είναι 3-5 φορές πάνω το συνιστώμενο επίπεδο.


Latest News

Κλιματική κρίση VS καπιταλισμός - Απειλούνται επενδύσεις, δάνεια, ασφαλιστικές εταιρείες
Οι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα για τη δεκαετία έως το 2023 έφθασαν τα 2 δισ. δολάρια - Συνολικά 400 δισ. δολάρια για το 2024

Ερχεται το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στην Ευρώπη - Το σχέδιο του συνασπισμού των «Big 4»
Τέσσερις κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργήσουν το μεγαλύτερο δημόσιο δίκτυο για φόρτιση EV στην Ευρώπη

«Κλειδώνουν» έξτρα μπόνους για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας
Αποφασίζονται την Πέμπτη 3 Απριλίου από την Ολομέλεια της Αρχής τα νέα κίνητρα για τα έργα στην αποθήκευση ενέργειας

Με δέλεαρ άτοκα δάνεια, η Tesla... σπρώχνει το Model Y στην Κίνα
Η αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Τesla, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη πτώση στις πωλήσεις των οχημάτων της στην Κίνα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Δύο ταχυφορτιστές εγκατέστησε ο ΗΡΩΝ στην Νέα Οδό
Οι εγκατεστημένοι ταχυφορτιστές είναι ήδη διαθέσιμοι μέσω της εφαρμογής ΗΡΩΝ Pulse
![Τουρκία: Μεγάλες βλέψεις για παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_turkish_autos-600x352.png)
Τουρκικές βλέψεις για παραγωγή EV [γράφημα]
Η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση προσπαθώντας να γίνει πύλη αυτοκινητοβιομηχανιών, εκτός ΕΕ κυρίως, προς την ευρωπαϊκή αγορά

Οι περικοπές πράσινης ηλεκτροπαραγωγής θα αυξάνονται με τη διείσδυση ΑΠΕ
Βασική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ είναι η ασφάλεια του συστήματος και με αυτό το κριτήριο χορηγούνται και θα χορηγούνται προσφορές σύνδεσης στα νέα έργα ΑΠΕ

Μπαίνει ο… ήλιος στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο – Η συμφωνία της UEFA με την SolarPower
Πώς θα «πρασινίσουν» τα γήπεδα - Στα θρανία οι ομάδες για σεμινάρια από τη SolarPower

Σε ιστορικό χαμηλό οι πάγοι της Αρκτικής – Προειδοποίηση για τον καιρό στο Βόρειο Ημισφαίριο
Ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής βρίσκεται αυτή την περίοδο στη μέγιστη έκτασή του, η οποία όμως έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.