Η συμφωνία πλειοψηφικής συμμετοχής στον νοτιοαφρικανικό προμηθευτή μεταλλικών πωμάτων υπογράφηκε μέσω της θυγατρικής της, Astir Vitogiannis που διαθέτει παραγωγική μονάδα στον Αυλώνα Αττικής. Η συμφωνία διπλασιάζει το μέγεθος της Astir και θα επιτρέψει συνέργειες σε έσοδα, κόστος και εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Οι ενεργειακές διασυνδέσεις
Νέα διάσταση στην ενεργειακή διασύνδεση Ελλάδος και Βουλγαρίας δίνει σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει τις συνέπειες από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία δίνει το έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) που επιταχύνει τις εργασίες του προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία τον ερχόμενο καλοκαίρι.
Υπενθυμίζεται ότι το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) – όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο site της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων- αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας). Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow). Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP. Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.
Χτες, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέβασε ένα post στο Instagram: «Εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επιθεωρήσαμε σήμερα (σ.σ χτες) με τον καλό φίλο της Ελλάδας και Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας @kiril.petkov.official (σ.σ Κίριλ Πέτκοφ) τις εργασίες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή.
Πρόκειται για ένα έργο υψηλής σημασίας που:
– Ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια και ανταγωνιστικότητα της χώρας
– Αναβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα
– Θα εξασφαλίσει προσιτές τιμές φυσικού αερίου.
Η αμυντική πυξίδα
Mετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και με εμφανή την επίδραση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υιοθετήθηκε από την Σύνοδο των ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας το κείμενο με τίτλο «Στρατηγική Πυξίδα για την Ασφάλεια και την Άμυνα».
Το 47σέλιδο έγγραφο αποτελεί για την ΕΕ ένα «σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030», όπως αναφέρει το δελτίο τύπου, ενώ επιπλέον, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή, σηματοδοτεί την επιθυμία της ΕΕ να μπορεί να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά σε κρίσιμες καταστάσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση λήφθηκε η σημαντική απόφαση δημιουργίας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας επέμβασης 5.000 στρατιωτών, που επιπλέον ενισχύει και την ευρωπαϊκή αυτονομία σε θέματα ασφάλειας.
Επιπλέον, στόχοι της νέας στρατηγικής είναι η περαιτέρω ανάπτυξη μηχανισμών ασφαλείας απέναντι σε υβριδικούς κινδύνους και οι μεγαλύτερες επενδύσεις στην άμυνα και τις σχετικές τεχνολογίες, ώστε να μειωθεί η εξάρτηση των Ευρωπαίων από άλλες χώρες. Παράλληλα όμως, πυλώνα της Πυξίδας αποτελούν τόσο οι συνεργασίες με στρατηγικούς συμμάχους, όπως το ΝΑΤΟ και ο ΟΗΕ, όσο και η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων με χώρες όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Όσον αφορά θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, το κείμενο, δείχνοντας προς την Τουρκία, τονίζει ότι μονομερείς ενέργειες σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών μελών μπορούν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή, ενώ υπενθυμίζει και την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των Κρατών Μελών για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της ΕΕ.
Το επενδυτικό και εξαγωγικό ρεκόρ
H Ελλάδα έχει μειονέκτημα αλλά και πλεονέκτημα σε αυτήν την κρίση, τόνισε στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα, εξαιτίας της υψηλής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, θα επηρεαστεί περισσότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά – λόγω της γεωγραφικής της θέσης – έχει ήδη υλοποιήσει και δρομολογήσει τις επενδύσεις που άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα αναγκαστούν να κάνουν τώρα στον τομέα της άμυνας». Παράλληλα, επεσήμανε στα συν της Ελλάδας τις ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, αναγνώρισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό ως ποσοστό του ΑΕΠ, ωστόσο, υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο μέρος του έχει προγραμματιστεί να αποπληρωθεί σε προσυμφωνημένα σταθερά επιτόκια. Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι η επιστροφή της Ελλάδας στα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνοδευτεί από περιορισμένους στόχους που δεν θα εμποδίζουν την ανάπτυξη.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την κάλυψη του επενδυτικού κενού ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, η οποία έχει σχεδόν το μισό ποσοστό επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σημείωσε πάντως ότι το κενό έχει αρχίσει να κλείνει, καθώς εν μέσω πανδημίας καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, που έφτασαν το ποσό – ρεκόρ των 40 δισ. ευρώ.
Το πουλόβερ της γραφειοκρατίας συνεχίζει να ξηλώνεται
Ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε μια ανάρτηση του στο linkedin δίνει το μέτρο της αλλαγής που έχει γίνει στο πεδίο της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης των διαδικασιών.
Στην ανάρτηση του γράφει: «Εξαρχής με τον Υπουργό Kyriakos Pierrakakis (σ.σ Κυριάκος Πιερρακάκης) είχαμε θέσει ως στόχο την κατάργηση όσων διαδικασιών θεωρούνται παρωχημένες, προκειμένου να μην ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία.
Μετά τις πρώτες 68 διαδικασίες του Υπουργείου Εργασίας προχωράμε στην κατάργηση 71 επιπλέον παρωχημένων διαδικασιών από τα ΚΕΠ, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών.
Σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω: «Προς την κατεύθυνση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου, καταργείται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) η διεκπεραίωση 63 διαδικασιών του e-ΕΦΚΑ, οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά.
Παράλληλα, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση της Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνας Μιχαηλίδου, του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνου Τσακλόγλου και του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρή Λιβάνιου καταργείται από τα ΚΕΠ η διεκπεραίωση 5 διαδικασιών του ΟΠΕΚΑ, που είναι πλέον παρωχημένες ή έχουν καταργηθεί και 3 διαδικασιών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), οι οποίες είναι πλέον παρωχημένες ή παρέχονται μόνο ηλεκτρονικά.
Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών (ΕΠΑΔ) από την κοινή ομάδα εργασίας που έχουν συγκροτήσει τα δύο συναρμόδια Υπουργεία υπό το συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης των Διαδικασιών, Λεωνίδα Χριστόπουλου, για την αξιολόγηση και τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών των φορέων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Στόχος είναι τόσο η διευκόλυνση των πολιτών, όσο και η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών από περιττό γραφειοκρατικό φόρτο.
Υπενθυμίζεται πως συνολικά επαναξιολογήθηκαν 272 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να προωθηθεί η ουσιαστική διοικητική ενοποίηση του Φορέα και να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ήδη, με Εγκύκλιο που έχει εκδώσει ο Γενικός Γραμματέας κ. Χριστόπουλος προς όλα τα ΚΕΠ της χώρας, 68 διαδικασίες του e-ΕΦΚΑ, καταργήθηκαν από τα συστήματα των ΚΕΠ. Με την κατάργηση των επιπλέον 71 διαδικασιών ολοκληρώνεται το έργο της επαναξιολόγησης».
Περισσότερα για την κατάργηση των 71 διαδικασιών εδώ: https://mindigital.gr/archives/3039
Το spec του Ταμείου Ανάκαμψης
Η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείο Οικονομικών προκήρυξε τη διενέργεια Ανοιχτού, Διεθνούς, Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για τη σύναψη συμφωνίας πλαίσιο για το έργο: «Παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας, δημοσιότητας, πληροφόρησης και προβολής για την υποστήριξη της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης».
Η ισχύς της σύμβασης που θα συναφθεί θα είναι διάρκειας 3 ετών και η συνολική μέγιστη εκτιμώμενη αξία της συμφωνίας-πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος προαίρεσης που υπάρχει , διαμορφώνεται κατ’ ανώτατο όριο στο ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)
Προσφορές υποβάλλονται από τους ενδιαφερόμενους ηλεκτρονικά, μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr του ΕΣΗΔΗΣ μέχρι την Δευτέρα 18 Απριλίου 2022 και ώρα 13:00.
250 νομοθετικές παρεμβάσεις – μεταρρυθμίσεις από το καλοκαίρι του 2019
Εφικτή χαρακτήρισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, παρά τις επιπτώσεις της ρωσο-ουκρανικής κρίσης, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο ελληνοκυπριακό επενδυτικό συνέδριο του Economist στο Λονδίνο. Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει παρά να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της, ανεξάρτητα από τους εξωγενείς παράγοντες, σημειώνοντας με νόημα ότι η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε δύο φορές μέσα στην περίοδο της πανδημίας. «Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν οι τράπεζες συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους, και με την προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας, τότε δεν βρίσκω τον λόγο να μην ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023».
«Το υψηλό χρέος είναι πρόβλημα μακροπρόθεσμα μόνο αν δεν μπορείς να το μειώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει την ανάπτυξη και έτσι θα μειώσει το χρέος.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι, μέσω της πράσινης μετάβασης, και λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέα ενέργειας, τονίζοντας ότι η νέα γεωπολιτική αβεβαιότητα που πλήττει την Ελλάδα, κυρίως μέσω της αγοράς εμπορευμάτων, δεν σταματά τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.
Τέλος, ο Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι έγιναν 250 νομοθετικές παρεμβάσεις – μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2019 και στάθηκε αφενός στη μείωση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, αφετέρου στη νομοθεσία περί αφερεγγυότητας για το ιδιωτικό χρέος.
Latest News
Τα είδε… τα πήρε ο Τσάκωνας, με εντολή Μητσοτάκη, στον πάγο ο Βόλος, το στοπ της Sunlight, στήνει «νέα ΓΑΙΑ» ο Κεφαλογιάννης, το «λάδι» της μαύρης αγοράς
Λεφτά υπάρχουν...
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς