
Ανοίγει την Πέμπτη, 24 του μηνός, στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, η έκθεση με τίτλο «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης 1979-2017», αφιερωμένη στα σχεδόν σαράντα χρόνια λειτουργίας της ιστορικής γκαλερί και στην ιδρύτριά της, Μαρία Δημητριάδη. Παράλληλα με την έκθεση και σύμφωνα με τις οδηγίες της Μαρίας Δημητριάδη η οποία έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2017, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη ένα εικονογραφημένο λεύκωμα 456 σελίδων, σε χωριστό ελληνικό και αγγλικό τόμο.
Τόσο τη μεγάλη έκθεση όσο και τη σημαντική έκδοση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα, όπως όρισε στην διαθήκη της η Μαρία Δημητριάδη. Η επετειακή έκθεση εξιστορεί τη δράση της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης μέσα από έργα των καλλιτεχνών της, τα οποία εκτέθηκαν για πρώτη φορά στην γκαλερί της οδού Ξενοκράτους 7.
230 έργα καλλιτεχνών
Παρουσιάζονται 230 έργα καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων των Αλέξη Ακριθάκη, Anton, Ειρήνης Απέργη, Κατερίνας Αποστολίδου, Μίνου Αργυράκη, Αννίτας Αργυροηλιοπούλου, Τάσου Μαντζαβίνου, Μίλτου Μιχαηλίδη, Takis, ‘Ασπας Στασινοπούλου κά.
Πρόκειται σχεδόν για το σύνολο της προσωπικής συλλογής έργων τέχνης που δημιούργησε η Μαρία Δημητριάδη και η οποία, σύμφωνα με την επιθυμία της, δωρήθηκε ολόκληρη στην Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου. Στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται επίσης, έργα που δανείστηκαν από καλλιτέχνες της Μέδουσας, συλλέκτες, μουσεία και ιδρύματα, ώστε η όλη παρουσίαση να είναι όσο το δυνατόν αντιπροσωπευτικότερη του ύφους της γκαλερί και του έργου των καλλιτεχνών κατά τις χρονικές περιόδους που η Μέδουσα τους εκπροσώπησε.
Η Μαρία Δημητριάδη δεν πρόλαβε να δει υλοποιημένη την ιδέα της για το διπλό -εκδοτικό και εκθεσιακό- εγχείρημα που σχεδίαζε για τα σαραντάχρονα της Μέδουσας. Πριν φύγει όμως από τη ζωή φρόντισε να το αναθέσει σε στενούς φίλους και συνεργάτες της: εκτελεστές της διαθήκης της όρισε τον γλύπτη Νάκη Ταστσιόγλου, την επί σειρά ετών υπεύθυνη της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης (1999-2017), Πηνελόπη Ταράτσα, καθώς και τον ζωγράφο Μίλτο Μιχαηλίδη.
«Τη γνώρισα καλά μόνο τα τελευταία χρόνια, δέκα χρόνια πριν την πρόωρη απώλεια της, όμως η Μαρία Δημητριάδη μού ανέθεσε με όλη της την εμπιστοσύνη ένα βιβλίο και μια έκθεση που συνοψίζουν τη ζωή της» έλεγε στην δημοσιογραφική ξενάγηση η επιμελήτρια Ελισάβετ Πλέσσα. Υλοποιώντας το διπλό αυτό εγχείρημα προσπάθησε να σχηματίσει «τρεις ομόκεντρους κύκλους: της σαραντάχρονης ιστορίας της Μέδουσας Αίθουσας Τέχνης, μιας σημαντικής συλλογής και της προσωπικότητας της Μαρίας Δημητριάδη. Οι ενότητες εντός των κύκλων δεν ακολουθούν μια πορεία γραμμική αλλά σχηματίζουν ένα δαιδαλώδες μονοπάτι εκλεκτικών συγγενειών ανάμεσα στα έργα των καλλιτεχνών της Μέδουσας, τα οποία από μόνα τους αποτελούν το χρονολόγιο της έκθεσης». Ταυτόχρονα, μέσα από τη συλλογή της που κληροδότησε στην Εθνική Πινακοθήκη αναδύεται το βλέμμα της Μαρίας Δημητριάδη.
«Κριτήριό της η ποιότητα»
Την πορεία της Μαρίας Δημητριάδη την παρακολούθησε εξ αρχής η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα. «Είχε ήθος, διέφερε. Κριτήριο της ήταν η ποιότητα, ο συνδυασμός νέων και πολλών καλλιτεχνών την εποχή των καλλιτεχνικών ομάδων. Η Μέδουσα ήταν μικρή γκαλερί που γρήγορα έγινε στέκι στην Αθήνα» σχολίασε η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα.
Ο ρόλος του γκαλερίστα μας βοηθά να παρατηρήσουμε τις συνθήκες παραγωγής σύγχρονης τέχνης. «Η Μαρία Δημητριάδη ανέδειξε σημαντικούς καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και διεύρυνε το κοινό της σύγχρονης τέχνης στη χώρα της, εκπαιδεύοντάς το αλλά και επιτρέποντάς του να ανακαλύψει τις λεπτές απολαύσεις της φιλοτεχνίας» είπε χαιρετίζοντας την έκθεση και την έκδοση ο Γιώργης Μαγγίνης, επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη. Με το έργο της, όπως είπε, απέδειξε ακόμα μια φορά «πόσο το ταλέντο δεν περιορίζεται στη δημιουργική κορυφή του τριγώνου αλλά χαρακτηρίζει συχνότατα και τον μεσάζοντα».
Η έκθεση «Μέδουσα Αίθουσα Τέχνης 1979-2017» θα διαρκέσει έως τις 22 Μαΐου.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός είναι του Σταύρου Παπαγιάννη/ Stage Design Office. Ο σχεδιασμός της έκδοσης είναι της Μαρίας Βεϊοπούλου.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Πέμπτη 14 Απριλίου στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Μια Μέδουσα στο οικοσύστημα της ελληνικής τέχνης». Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα.


Latest News

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Sotheby’s: Ο Αμερικανός CEO Τσαρλς Στιούαρτ που κρατάει το τιμόνι σε ασταθή οικονομικά νερά
Ο Διευθύνων Σύμβουλος toy Sotheby's μίλησε για την μπανάνα 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων, τους δισεκατομμυριούχους κρυπτονομισμάτων και το μέλλον της αγοράς τέχνης

«Μπλόκο» από το ΚΑΣ σε Λάνθιμο για γύρισμα στην Ακρόπολη - Τι συνέβη
Ο βραβευμένος Έλληνας δημιουργός Γιώργος Λάνθιμος ήθελε να κάνει ένα γύρισμα για τη νέα του ταινία «Bugonia» στην Ακρόπολη, ωστόσο το ΚΑΣ αποφάσισε ομόφωνα να μην κάνει δεκτό το αίτημά του.

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA

Η «χρυσή» Euroleague - Από τον Ναν και τον Βεζένκοφ στα 2.600.000 του Σλούκα
Πόσοι Έλληνες βρίσκονται στη λιστα με τους δέκα πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες στη Euroleague

Πέθανε ο Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν
O ηθοποιός Ρίτσαρντ Τσάμπερλεϊν πέθανε σε ηλικία 90 ετών

Νταν Κιούριακ: Οι Καναδοί αισθάνονται ότι έχουν δεχτεί επίθεση
Δύο χρόνια ανάπτυξης θα κοστίσουν οι δασμοί που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον Καναδά δηλώνει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο συνεργάτης του CD Howe Institute

Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νέα Υόρκη – «Παίρνουμε ευρωπαϊκά και πρωταγωνιστούμε σε όλη την Ευρώπη» (pics+vid)
Ο σύνδεσμος φιλάθλων του Ολυμπιακού στη Νέα Υόρκη, βράβευσε τον ηγέτη της «ερυθρόλευκης» ΠΑΕ, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αλλαγή ώρας: Γιατί γίνεται πάντα Κυριακή – Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μας μπροστά
Η αλλαγή ώρας μπορεί να αναστατώσει το σώμα μας, να προκαλέσει αϋπνίες, ημικρανίες και πονοκεφάλους

Το Χόλιγουντ «συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις» της νέας εποχής Τραμπ
Ο τυφώνας Τραμπ οδηγεί και σε αλλαγές στο Χόλιγουντ - Τι ζητούν τώρα οι εταιρείες από τους δημιουργούς