Προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (IPARD) στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας για την Αλβανία (112 εκατ. ευρώ), τη Βόρεια Μακεδονία (97 εκατ. ευρώ), τη Σερβία (288 εκατ. ευρώ) και την Τουρκία (430 εκατ. ευρώ) ενέκρινε η Κομισιόν.

Τα προγράμματα παρέχουν τη βάση για τη στήριξη της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης από την ΕΕ κατά την περίοδο 2021-2027. Η εν λόγω στήριξη της ΕΕ, μαζί με τις εθνικές δημόσιες και ιδιωτικές συνεισφορές, αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα συνολικές επενδύσεις ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ στις αγροτικές περιοχές των Δυτικών Βαλκανίων και της Τουρκίας.

Με την υλοποίηση των προγραμμάτων IPARD, οι χώρες δικαιούχοι επιδιώκουν την επίτευξη στόχων που σχετίζονται με την ανταγωνιστικότητα του αγροδιατροφικού τομέα, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, την κλιματική δράση και την ενίσχυση της ελκυστικότητας των αγροτικών τους περιοχών.

Τα προγράμματα συμβάλλουν επίσης στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και της Πράσινης Ατζέντας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Επιπλέον, τα προγράμματα IPARD στηρίζουν επενδύσεις για την ευθυγράμμιση με τα πρότυπα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης κτιρίων, μηχανημάτων και εξοπλισμού. Συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού των αγροτικών περιοχών και της ελκυστικότητάς τους για την πρόληψη του αποπληθυσμού μέσω βελτίωσης των υποδομών, διαφοροποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων που παράγουν εισόδημα και προώθησης της αγροτικής απασχόλησης, ιδίως των γυναικών και των νέων.

Το IPARD αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης προενταξιακής στρατηγικής της ΕΕ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους