Τα πρώτα προγράμματα Interreg της περιόδου προγραμματισμού 2021-2027 ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πρόκειται για τρία προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, τα οποία συνεπάγονται επένδυση ύψους άνω των 481 εκατ. ευρώ.

Τα εγκεκριμένα προγράμματα είναι το «Interreg Κεντρική Ευρώπη», το «Interreg Αυστρία – Γερμανία (Βαυαρία)» και το «Interreg Γερμανία (Βαυαρία) – Τσεχία». Ο προϋπολογισμός θα διατεθεί σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ για μια έξυπνη, πράσινη και χωρίς αποκλεισμούς Ευρώπη.

Τα προγράμματα

Το πρόγραμμα «Interreg Κεντρική Ευρώπη» έχει συνολική χρηματοδότηση ύψους 280,7 εκατ. ευρώ. Το ήμισυ του προϋπολογισμού αυτού θα διατεθεί σε πράσινες επενδύσεις, όπως η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ή ο οικολογικός προσανατολισμός της αστικής κινητικότητας, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο θα στηρίξει τις ικανότητες ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας στην Κεντρική Ευρώπη. Το πρόγραμμα θα επικεντρωθεί επίσης στη βελτίωση των μεταφορικών συνδέσεων των αγροτικών και περιφερειακών περιφερειών και στη βελτίωση της διακυβέρνησης για την ολοκληρωμένη εδαφική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα «Interreg Αυστρία – Γερμανία (Βαυαρία)» θα έχει συνολική χρηματοδότηση 76,9 εκατ. ευρώ και θα εστιάζεται σε πέντε προτεραιότητες: μια οικονομία ανθεκτική στις μελλοντικές εξελίξεις· ανθεκτικό περιβάλλον· βιώσιμος τουρισμός· ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη· και διασυνοριακή διακυβέρνηση. Σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας, ενώ πάνω από το ένα πέμπτο θα επενδυθεί σε μέτρα που σχετίζονται με το κλίμα.

Το πρόγραμμα «Interreg Γερμανία (Βαυαρία) – Τσεχία» λαμβάνει χρηματοδότηση ύψους 123,8 εκατ. ευρώ. Σχεδόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού θα στηρίξει τον πολιτισμό και τον βιώσιμο τουρισμό στην οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική καινοτομία. Άλλες προτεραιότητες για επενδύσεις περιλαμβάνουν την προστασία και τη διατήρηση της φύσης, την προώθηση της βιοποικιλότητας και των πράσινων υποδομών, καθώς και τη βελτίωση της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες χωρίς αποκλεισμούς στην εκπαίδευση.
Επόμενα βήματα

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στα οικεία εδάφη καλούνται να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις προσεχείς προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έργων, οι οποίες θα δημοσιευθούν στους ιστοτόπους των προγραμμάτων.

Ιστορικό

Ιστορικά, το κέντρο της Ευρώπης πλήττεται από οικονομικές ανισότητες· το Interreg βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση για να οικοδομήσει γέφυρες ανάμεσα στις περιφέρειες και τα άτομα, επισημαίνει η Κομισιόν. Το Interreg θα συμβάλει στην ανάπτυξη των οικείων περιφερειών, υλοποιώντας παράλληλα την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ.

Για την περίοδο προγραμματισμού 2021-2027, η 6η γενιά του Interreg έχει συνολικό προϋπολογισμό σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Το Interreg διαρθρώνεται γύρω από τέσσερα σκέλη: διασυνοριακό (Interreg A), διακρατικό (Interreg B), διαπεριφερειακό (Interreg C) και ενσωμάτωση των εξόχως απόκεντρων περιοχών στο γειτονικό περιβάλλον τους (Interreg D).

Η επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, κ. Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε τα εξής: «Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι τα πρώτα προγράμματα Interreg της περιόδου 2021-2027 έχουν πλέον εγκριθεί. Η συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και το Interreg μετατρέπει το πνεύμα αυτό σε συγκεκριμένες επιτόπιες δράσεις. Τα προγράμματα Interreg αναδεικνύουν την ουσία και την ισχύ της ολοκλήρωσης της ΕΕ: χρηματοδοτώντας τη στενή συνεργασία σε παραμεθόριες περιφέρειες και σε όλα τα κράτη μέλη, βοηθούν τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τις κοινές προκλήσεις μαζί, αντί να τις αντιμετωπίζουν μεμονωμένα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου