Αντίθετες αποφάσεις σε σχέση με τη Ρωσία δρομολογούν δύο από τους κορυφαίους ομίλους προϊόντων τροφίμων διεθνώς, η Nestle και η Danone. Η πρώτη ανακοίνωσε σήμερα πως γυρίζει σε μεγάλο βαθμό την πλάτη στη ρωσική αγορά, μια απόφαση ωστόσο που δεν έλαβε αγόγγυστα και η δεύτερη δήλωσε πως θα περιορίσει μεν τη δραστηριότητα της, αλλά δεν θα την τερματίσει.

Ο ελβετικός όμιλος ενέδωσε σήμερα στις πιέσεις, μεταξύ άλλων από τον ίδιο τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι που σε δηλώσεις του την κατονόμασε ανάμεσα στις δυτικές πολυεθνικές που… μένουν Ρωσία, αποφασίζοντας να διακόψει την παραγωγή σε μονάδες της στη χώρα και να σταματήσει τις πωλήσεις μη απαραίτητων προϊόντων.

Η παραγωγή της και η παρουσία της στα ράφια των ρωσικών σούπερ μάρκετ θα περιοριστεί σε βασικά τρόφιμα, όπως τροφές για τα μωρά και ειδικά σκευάσματα διατροφής για νοσοκομεία.

Είχε προηγηθεί προχθές ανοιχτή επίθεση εναντίον της από τον Ουκρανό ηγέτη, ο οποίος είχε καταγγείλει δημοσίως τον ελβετικό κολοσσό ότι δεν ακολουθεί τα στάνταρ που κομίζει μέσα από το σύνθημα του «Good Food, Good Life» (Καλή διατροφή, καλή ζωή), επιλέγοντας να αγνοεί την ρωσική επίθεση κατά των Oυκρανών πολιτών και αμάχων. Αυτό στάθηκε αφορμή για ένα κύμα διαμαρτυρίας κατά της εταιρείας στα social media και όχι μόνο, από γνωστούς και αγνώστους.

Σημειωτέον πως η ρωσική αγορά ήταν άκρως επικερδής για την Nestle αποφέροντας της 1,7 δισ. ελβετικά φράγκα το 2021.

Πάντως, ο όμιλος συνεχίζει να λειτουργεί στην Ουκρανία και να παραδίδει όσα τρόφιμα μπορεί, αν και η μονάδα της στο Χάρκοβο έχει σταματήσει παραγωγή.

Επικριτικά σχόλια πυροδότησε και η ανακοίνωση του γαλλικού κολοσσού στον κλάδο των τροφίμων, της Danone πως θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά τις μονάδες της στη Ρωσία, αν και θα περιορίσει τις σχέσεις της με τη γαλλική αγορά.

Η εταιρεία ανακοίνωσε πως θα σταματήσει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της, μεταξύ των οποίων τις διαφημιστικές της καμπάνες.

Βασικό επιχείρημα της, όπως τόνισε, είναι η… ευθύνη που έχει για την υποστήριξη του απλού ρωσικού λαού και των εργαζομένων της.

«Έχουμε ευθύνη να νοιαζόμαστε για τους 8.000 εργαζομένους μας στη Ρωσία και για τους απλούς Ρώσους πολίτες, που στηρίζονται σε εμάς για βασικά προϊόντα, όπως τροφές για τα μωρά, ιατρικά τρόφιμα και γαλακτοκομικά» ανέφερε η ανακοίνωση της γαλλικής εταιρείας.

Μάλιστα για να προλάβει τυχόν αντιδράσεις δήλωσε πως, αν τυχόν καταφέρει να καταγράψει κέρδη από τις δραστηριότητες της στην Ρωσία, τα χρήματα δεν θα καταλήξουν στα ταμεία της, αλλά θα δοθούν σε οργανώσεις που διαχειρίζονται την ανθρωπιστική κρίση του πολέμου.

Υπολογίζεται πως περίπου το 5% των συνολικών της εσόδων για το 2021 προήλθε από τις πωλήσεις της στη Ρωσία και ένα επιπλέον 1% στην Ουκρανία, όπου επίσης έχει παρουσία και 1.000 εργαζομένους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά την σημερινή ομιλία του στη Γαλλική βουλή, στο πλαίσιο των ομιλιών που δίδει σε κοινοβούλια διεθνώς για την αφύπνιση της διεθνούς κοινής γνώμης κατέκρινε τις γαλλικές εταιρείες που… καθυστερούν την έξοδο τους από τη Ρωσία ή έχουν επιλέξει μια… μερική αποχώρηση τους, καλώντας τες να γυρίσουν άμεσα την πλάτη τους στη ρωσική αγορά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή