Σταθερός στην αντίσταση της Γερμανίας στην πιθανότητα ενός εμπάργκο της Ε.Ε. κατά των ορυκτών καυσίμων από την Ρωσία εμφανίστηκε εκ νέου σήμερα ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, προειδοποιώντας πως μια τέτοια απόφαση θα πυροδοτούσε ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
«Το να πράξουμε κάτι τέτοιο (ένα εμπάργκο) από τη μία ημέρα στην άλλη θα σήμαινε να βυθίσουμε τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη σε ύφεση» τόνισε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη γερμανική Βουλή, επισημαίνοντας πως εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας θα τεθούν σε κίνδυνο και ολόκληροι κλάδοι της βιομηχανίας θα βρεθούν σε τέλμα.
«Οι κυρώσεις δεν θα πρέπει να πλήξουν τα ευρωπαϊκά κράτη πιο πολύ από τη ρωσική ηγεσία» σχολίασε ο κ. Σολτς, προσθέτοντας πως οι κυρώσεις στο εμπόριο ήδη προκαλούν ζημιά στους απλούς Γερμανούς πολίτες, όχι μόνο μέσω της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών, αλλά και με δεδομένο πως πολλά εργοστάσια αναγκάζονται να προχωρήσουν σε μείωση ή αναστολή εργασιών.
Η τοποθέτηση του Γερμανού Καγκελάριου, όπως επισημαίνουν σε άρθρο τους οι Financial Times, καταγράφηκε εν όψει των κρίσιμων συνομιλιών που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο της επικείμενης, διήμερης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με κεντρικό θέμα συζήτησης τον πόλεμο και τις συνέπειες του σε όλα τα επίπεδα και δη, τον ενεργειακό κλάδο. Στη συνάντηση θα παραστεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν που φτάνει στην Ευρώπη και στις Βρυξέλλες για να παραστεί επίσης στην έκτακτη σύνοδο του G7 και την έκτακτη σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ που έχουν ήδη προχωρήσει σε εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου πιέζουν την Ένωση να ακολουθήσει, κάτι που βρίσκει σύμφωνες και κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά όχι άλλες, με κυριότερη την Γερμανία δεδομένου πως πάνω από το μισό φυσικό αέριο που χρειάζεται και το ένα τρίτο του πετρελαίου εισάγεται από τη Ρωσία.
Καμπανάκι από την BDI
Η προειδοποίηση του Γερμανού Καγκαλάριου ήρθε να «κουμπώσει» στις ανάλογες επισημάνσεις της BDI, ήτοι της ομοσπονδίας των βιομηχανιών της Γερμανίας που εκπροσωπεί πάνω από 100.000 εταιρείες, η οποία επίσης εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα προκύψουν από την απότομη διακοπή των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία τόσο για τη Γερμανία όσο και συνολικά για την Ένωση.
Σύμφωνα με την BDΙ ένα εμπάργκο θα είχε «ανυπολόγιστες συνέπειες», προκαλώντας «διαταραχές στην παραγωγή, απώλειες στην απασχόληση και σε κάποιες περιπτώσεις μαζική ζημιά στις εργοστασιακές μονάδες».
«Η Ε.Ε. δεν είναι προετοιμασμένη για ένα βραχυπρόθεσμο ενεργειακό εμπάργκο» επεσήμανε ο πρόεδρος του οργάνου, Σίγκφριντ Ρουσβουρμ, κάνοντας λόγο για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς κινδύνους.
Μαύρα μαντάτα από το Ifo
Σε οικονομικό επίπεδο τα μαύρα σύννεφα έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους, με τράπεζες και ινστιτούτα να προχωρούν σε επί τα χείρω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων τους για τη γερμανική αλλά και ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.
Ειδικά το Ινστιτούτο Ifo προχώρησε σε περικοπή της πρόβλεψης του για το γερμανικό ΑΕΠ φέτος, κατεβάζοντας τον πήχη ανάμεσα στο 2,2% και στο 3,1%, από την προηγούμενη πρόβλεψη του ύψους 3,7%. Παράλληλα επεσήμανε πως το ράλι στις ενεργειακές τιμές θα επηρεάσει τα νοικοκυριά «ροκανίζοντας» την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κατά 6 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο.
Παράλληλα το ινστιτούτο αναθεώρησε και τις εκτιμήσεις του για τον πληθωρισμό, μεταξύ του 5,1% και 6,1%, από το 3,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.
Πρόκειται για σενάρια που βασίζονται στην εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου και παραμονής της πάνω από το όριο των 120 δολαρίων το βαρέλι μέχρι και τα τέλη της χρονιάς, όπως και αντίστοιχη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου –που θυμίζουμε ότι «έπιασε» και τα 200 ευρώ ανά MWh το Μάιο- σταθερά πάνω από τα 160 ευρώ όλη τη χρονιά.
«Η ρωσική επίθεση επηρεάζει την οικονομία μέσα από έναν συνδυασμό σημαντικά αυξημένων τιμών στα commodities, με την επίδραση των κυρώσεων, την επιδείνωση στις εφοδιαστικές αλυσίδες των πρώτων υλών και την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα» τόνισε ο επικεφαλής του Ινστουτούτου, Τίμο Βολμερσχάουζερ, μην κρύβοντας τον προβληματισμό του για το αρνητικό ντόμινο που έχει πυροδοτήσει ο πόλεμος.
Θυμίζουμε, εξάλλου, πως τις προηγούμενες ημέρες και τα έτερα κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα έχουν προχωρήσει σε αρνητική αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους, με τις νέες προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης να κυμαίνονται πλέον μόλις μεταξύ του 2,1% και 3,1%.
Η επίσημη πρόβλεψη από τη γερμανική κυβέρνηση παραμένει πως η οικονομία της χώρας θα ενισχυθεί κατά 3,6% φέτος, σε σχέση με το 2,9% πέρυσι, ένας στόχος που μάλλον δεν είναι πια ρεαλιστικός.
Latest News
Το Περού παραμένει η χώρα της Λατινικής Αμερικής με τον χαμηλότερο πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός στο Περού συνεχίζει να κινείται κοντά στο κέντρο του επιθυμητού εύρους - στόχου που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα της χώρας
Η Hello Kitty έγινε 50 ετών - Η οικονομία του ασιατικού ποπ ειδώλου
Μια οικονομία μόνη της - Πώς ξεκίνησε η Hello Kitty και πώς κατέληξε να έχει παρουσία με τα πιο απίθανα προϊόντα σε όλον τον κόσμο
Κίνα: Δέσμη μέτρων για προσέλκυση ξένων επενδύσεων – Ανησυχία για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Τι αλλάζει η Κίνα για να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις
Σε υψηλό 4 ετών οι εξαγωγές πετρελαίου της Βενεζουέλας - Καλύτεροι πελάτες ΗΠΑ και Ινδία
Στη Βενεζουέλα, η κρατική εταιρεία PDVSA και οι κοινοπραξίες της εξήγαγαν κατά μέσο όρο 947.387 βαρέλια ημερησίως αργού και καυσίμου
Ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall τα αποτελέσματα Exxon Mobil και Chevron
Τα φθηνότερα εμπορεύματα και τα ασθενέστερα περιθώρια διύλισης έπληξαν τα κέρδη μετά τις καλύτερες επιδόσεις το 2022 και το 2023
Μόνο 12.000 προσλήψεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο - Ο χειρότερος απολογισμός της θητείας Μπάιντεν
Οι προσλήψεις, που θυμίζουν τα χρόνια της πανδημίας επηρεάστηκαν από τους τυφώνες και τις απεργίες
ΗΠΑ: Οι εκλογές ρίχνουν 20% τις τιμές των καυσίμων σε 4 κρίσιμες πολιτείες
Οι τιμές λιανικής των καυσίμων στις ΗΠΑ συνήθως πέφτουν τους φθινοπωρινούς μήνες καθώς η ζήτηση μειώνεται από την καλοκαιρινή αιχμή της
Σε δύσκολη θέση η Boeing από την απεργία - Εξαναγκάζεται σε βελτιωμένη πρόταση
Η ηγεσία του συνδικάτου των εργαζομένων της Boeing προτείνει στους εργάτες να αποδεχτούν την νέα προσφορά της εταιρείας - Στα 10 δισ. οι απώλειες για τη Boeing
Στα $4,57 τρισεκατομμύρια το συνολικό εμπόριο στην Κίνα στο 9μηνο του 2024
Ρεκόρ για το εμπόριο στην Κίνα - Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 18,62 τρισεκατομμύρια γιουάν και οι εισαγωγές τα 13,71 τρισεκατομμύρια γιουάν
Δοκιμάζεται η ανθεκτικότητα της ασιατικής οικονομίας - Η προειδοποίηση του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ διακρίνει μεγάλο κίνδυνο, μεταξύ άλλων, στην κλιμάκωση των αντίποινων με δασμούς μεταξύ των μεγάλων εμπορικών εταίρων