Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει λόγω των ανατιμήσεων η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε αντίθεση με μια μικρή μειοψηφία (6,9%) που δηλώνει ότι δεν επηρρεάζεται ιδιαίτερα.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για τον ΑΝΤ1, στην οποίαν – όσον αφορά την επίδραση των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά – το 37,9% απαντάει «δυσκολευόμαστε αλλά θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», το 39,6% απαντάει ότι «αναγκαζόμαστε να περιορίσουμε βασικές ανάγκες» και το 15,5% λέει ότι «δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Ουσιαστικά δηλαδή το 55,1% αφήνουν ακάλυπτες βασικές τους ανάγκες ή δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.

Χρέη

Σε συνέχεια του παραπάνω ευρήματος, το 25,7% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές/οφειλές σε διακανομισμό για τους λογαριασμούς ρεύματος. Αντίστοιχα το 21,1% έχει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις σε τράπεζες και το 29,5% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ενοίκια.

Κοινώς το ένα στα τέσσερα νοικοκυριά έχει χρέη στη ΔΕΗ ή άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, πάνω από το ένα πέμπτο των νοικοκυριών έχει χρέη στις τράπεζες ενώ ουσιαστικά  300.000 νοικοκυριά από ττο 1.000.000 νοικοικυριά που ζει στο νοίκι έχει χρέη προς το σπιτονοικοκύρη.

Για τον πόλεμο

Μοιρασμένα είναι τα αρνητικά συναισθήματα των Ελλήνων πολιτών τόσο κατά της Ρωσίας όσο και κατά της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι Ρωσία, ΗΠΑ και Γερμανία συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά αρνητικών κρίσεων, καθώς τα αρνητικά συναισθήματα των ερωτηθέντων υπερτερούν κατά πολύ των θετικών.

Ενώ και η ΕΕ ως σύνολο έχει επίσης υψηλό ποσοστό αρνητικών κρίσεων αν και δεν είναι πλειοψηφικό.

Οι ερωτηθέντες απαντούν ότι έχουν αρνητικά συναισθήματα κατά 59,5% για τη Γερμανία, 56,6% για τη Ρωσία, 50,9% για τις ΗΠΑ και 38% για την ΕΕ. Αντίστοιχα θετικά συναισθήματα προκαλούν στο 27,8% η Ρωσία, στο 29,1% η Γερμανία, στο 33% οι ΗΠΑ και στο 51% η ΕΕ.

Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία η οποία συγκεντρώνει κατά 71,9% θετικά συναισθήματα και μόλις 17,5% αρνητικά. Τέλος η Ουκρανία προκαλεί κατά 64,7% θετικά συναισθήματα και κατά 20,6% θετικά συναισθήματα.

Ο εκλογικός νόμος

Μοιρασμένες είναι ουσιαστικά οι γνώμες για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με ελαφρύ προβάδισμα όσων τάσσονται κατά μιας ακόμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Συγκεκριμένα το 45% τάσσεται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου εκφράζεται το 44,2%. Ένα 10,8% δεν παίρνει θέση.

Σε ότι αφορά την κατανομή αυτών ποσοστών, περίπου οι δύο στους τρεις ψηφοφόφορους της ΝΔ τάσσονται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου ενώ αντίστοιχα οι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ο ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ επίσης θέλει αλλαγή του εκλογικού νόμου ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ τάσσονται κατά 70,3% κατά της αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα