Την φορολόγηση των υπερκερδών, όπως είπε, των επιχειρήσεων ενέργειας προανήγγειλε από τη βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη δευτερολογία του στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Να ξεκαθαρίζουμε ορισμένα ζητήματα για να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμύρια. Δεν γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο αριθμός. Δεν είμαι αρμόδιος να το πω. Μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις που ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές, οι προϋπολογισμοί τους δημοσιεύονται. Υπάρχουν φορείς που τα ελέγχουν αυτά». Και συνέχισε: «Εάν όμως υποθέταμε ότι τα υπερκέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης, το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό».
Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν μπορούμε να φορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα: εάν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί. Αν είναι σωστοί, αυτό σημαίνει περισσότερα έσοδα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι σωστοί. Έχω αμφιβολίες για τα νούμερα. Επίσης δεν μετράτε σωστά την έκπτωση που δίνουν οι παραγωγοί», είπε και συμπλήρωσε πως καμία κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει εισπράξει προς το παρόν έστω ένα ευρώ από τα υπερκέρδη. «Στην Ιταλία, ο κ. Ντράγκι είπε θα βάλει 10% φόρο. Ας δούμε λοιπόν πόσο θα είναι αυτά τα υπερκέρδη και θα δούμε πως θα επιστραφούν στον κρατικό προϋπολογισμό» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στήριξη απέναντι σε ακρίβεια και ενεργειακή κρίση
Στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μέτρα στήριξης των πολιτών από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται».
Επισήμανε ότι αυτό το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών να πολιορκούνται αλλά το ίδιο δυστυχώς συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς οι οποίοι είναι ήδη εξαντλημένοι μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
«Η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί να ναρκοθετήσει την παγκόσμια ανάπτυξη που όλοι περιμέναμε», είπε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα από την αρχή συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας αλλά και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται σήμερα ειδικά στη φρίκη της Μαριούπολης».
«Στην Ουκρανία αντιμάχεται η δημοκρατία με τον αυταρχισμό. Ο σύγχρονος δυτικός πολιτισμός με τον ανατολίτικο αυταρχισμό, δεσποτισμό του παρελθόντος» σημείωσε και πρόσθεσε «Είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής των συνόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατική ηγεμονία. Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία».
Τα μέτρα ενίσχυσης
«Η σημερινή παρέμβαση δεν είναι μεμονωμένη συνδυάζεται με τη μείωση σχεδόν 60 φόρων, πολλών άλλων επιβαρύνσεων, εισφορών και φυσικά οι μειώσεις αυτές πλαισιώνονται από το διπλό εγγυημένο εισόδημα του Δεκεμβρίου και φυσικά την δεύτερη σημαντική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαΐου του 2022», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Επίσης τόνισε ότι τώρα προστίθεται ένα ακόμη πρόγραμμα τρίμηνων ενισχύσεων ύψους 1,1 δις. ευρώ που απευθύνεται σε σχεδόν 6 εκατομμύρια δικαιούχους, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες καταναλωτές ενέργειας. «Αυτή η νέα δέσμη στήριξης έχει ένα διπλό σκοπό, να τονώσει την αγοραστική δύναμη των πιο αδύναμων και να απορροφήσει ένα μέρος των αυξήσεων στο ρεύμα όλων των Ελλήνων.
»Γι’ αυτό προβλέπει και επιδόματα αλλά και επιδοτήσεις λογαριασμών. Ενώ παράλληλα επιχειρεί να ανακουφίσει την μεσαία τάξη και τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας. Γι’ αυτό και περιλαμβάνει εκπτώσεις που περιορίζουν την εκτίναξη των τιμών στα καύσιμα αλλά και σημαντικές πρόσθετες μέριμνες για μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τον πρωτογενή τομέα.»
Επιδότηση λογαριασμών και έκτακτα επιδόματα
«Από τον επόμενο μήνα αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου που για τα σπίτια θα φτάσει έως και το 80% και τα 72 ευρώ ανά MWh από 40 ευρώ που είναι σήμερα. Για τους επαγγελματίες η ενίσχυση θα είναι διπλάσια ώστε να καλύπτει τελικά το 50% της αύξησης και να φτάσει έως τα 130 ευρώ την MWh», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επίσης οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας θα στηριχθούν με 200 ευρώ που θα διατεθούν τον Απρίλιο σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Θα είναι ακατάσχετα και δεν θα συμψηφίζονται με άλλες οφειλές. Επίσης 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα εισπράξουν το Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οικογένειες θα έχουν 1,5 επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού. Ωφελημένα θα είναι 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά με περισσότερα από 3,2 εκατομμύρια μέλη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για την ακρίβεια
Αναφερόμενος στην ακρίβεια και αφού τόνισε ότι οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους υπερκερδών για την άρση αυτής της αναταραχής, στην συνέχεια είπε πως το πρώτο βήμα που μπορεί να γίνει είναι η αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ενωμένη Ευρώπη. «Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι άμεση, γιατί την κατάσταση θα την εκμεταλλευτούν οι λαϊκιστές που κρύβουν πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη επικρίνοντας τις εθνικές πολιτικές. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται είναι και κοινωνικοί, και η παγκόσμια κοινή γνώμη οφείλει να οπλιστεί με την αλήθεια». Συνέχισε λέγοντας πως το διεθνές πληθωριστικό κύμα απειλεί και την πορεία της χώρας μας στην ανάπτυξη. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μία από τις τρεις καλύτερες αναπτύξεις στην Ένωση της χώρας μας», είπε.
«Μέτρα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο»
Ως προς τα ζητήματα των μέτρων 1,2 δισ. που έχει πάρει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ελήφθησαν μέτρα πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Είπε συγκεκριμένα ότι μέχρι στιγμής το ECOFIN, έχοντας υπολογίσει τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για τη στήριξη της πανδημίας, εκτιμά ότι κατά μέσο όρο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι στο 0,4% του ΑΕΠ και τόνισε:
«Αν κάναμε τον αντίστοιχο επιμερισμό στο ελληνικό ΑΕΠ, θα έβγαιναν 700 εκατομμύρια. Έχουμε πάρει δημοσιονομικά μέτρα -συμπεριλαμβάνοντας τα μέτρα τα οποία ψηφίζουμε σήμερα- 1,2 δισεκατομμύρια. Εξαιρώ τα μέτρα στήριξης της ενέργειας, τα οποία προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Έχουμε πάρει, λοιπόν, αναλογικά περισσότερα μέτρα από ότι έχουν πάρει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Επαναλαμβάνω όμως, για ακόμα μια φορά, θα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι σήμερα οποιοσδήποτε προϋπολογισμός, ακόμα και των πιο ισχυρών χωρών στην Ευρώπη, είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως αυξήσεις του κόστους της ενέργειας όπως αυτές που έχουμε βιώσει τον τελευταίο χρόνο, ειδικά το τελευταίο εξάμηνο και ακόμα πιο έντονα τους τελευταίους μήνες.»
Πλαφόν σε ευρωπαϊκό επίπεδο
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να συζητηθεί η ιδέα του πλαφόν «γιατί έχουμε αρκετή δύναμη ως Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλλουμε τιμές στη Ρωσία, όπως και τη δυνατότητα να αγοράζουμε συλλογικά φυσικό αέριο και να απολαμβάνουμε καλύτερες τιμές» και σημείωσε: «Νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν κρίση και νου να καταλάβουν. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια μία πολύ σύνθετη κατάσταση. Σταματήστε, λοιπόν, αυτή τη συζήτηση με τα υπερκέρδη, από τη στιγμή που συμφωνήσαμε ότι τα υπερκέρδη ουσιαστικά θα φορολογηθούν εν τω συνόλω, αφού προσδιορίσουμε πόσα είναι. Εκτός αν εσείς θέλετε προκαταβολικά να φορολογήσετε. Υπάρχει και αυτή η λύση ξέρετε, να πείτε ότι “για το 2022 εγώ εκτιμώ ότι θα έχετε κέρδη 1 δισ., σας βάζω από τώρα φόρο”. Αυτό εισηγείστε; Εκ των προτέρων να τα φορολογήσουμε; Πραγματικά μένω άφωνος, είτε από την άγνοιά σας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας, είτε από την ικανότητά σας να διαστρεβλώνετε και να παρουσιάζετε μία ψεύτικη εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει.»
«Να σπάσει η σύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με την ηλεκτροπαραγωγή»
Γι’ αυτό και επιμένω και επαναλαμβάνω ότι η απάντηση στο πρόβλημα πρέπει να είναι και ευρωπαϊκή. Και χρειάζεται ευρωπαϊκή στήριξη για να σπάσει ο φαύλος κύκλος σύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου με την ηλεκτροπαραγωγή. Οποιαδήποτε παρέμβαση -μέχρι και η παρέμβαση την οποία περιγράφατε- θα οδηγούσε τελικά στην ανάγκη ο Έλληνας φορολογούμενος να βάλει το χέρι στην τσέπη και να επιδοτήσει τους ηλεκτροπαραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ. Δεν μπορούμε να γεννήσουμε χρήματα από το πουθενά. Κάποιος τελικά θα τα πληρώσει. Και η δική μας πολιτική, και στον τομέα της ενέργειας, εξακολουθώ να επιμένω ότι είναι κοινωνικά πιο δίκαιη. Γιατί; Διότι έχουμε μια κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση: επιδοτούμε περισσότερο τις πρώτες 310 κιλοβατώρες και λιγότερο τις επόμενες κιλοβατώρες”.
Για τον ΕΝΦΙΑ
Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο υπηρετεί μια διπλή στόχευση, υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση των φοροελαφρύνσεων ειδικά στην ακίνητη περιουσία και απαντά σε επίκαιρες ανάγκες, διότι, όπως είπε, η παρέμβασή ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα σχεδόν όλων των Ελλήνων πολιτών. «Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ όχι κατά 30 % όπως είχαμε υποσχεθεί αλλά περισσότερο κατά 35% χάρη σε μια πολιτική ευθύνης που θέλει τις κοινωνικές παροχές να στηρίζονται στις δημοσιονομικές μας αντοχές. Φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με ότι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πληρώσουν 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 μετά τις πρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ» σημείωσε.
«Σχεδόν 8 στους 10 συμπολίτες μας θα δουν έως και 40% μειωμένο τελικά τον φόρο για τα ακίνητά τους» είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να διευκρινίσει αν θα ψηφίσει τις συγκεκριμένες μειώσεις.
Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης
Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αναρωτιέμαι αν αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο το εισηγείται σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή αν έχει δίκιο ο Εκτελεστικός Διευθυντής Μεταφορών και Περιβάλλοντος, ακούστε κ. Τσίπρα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «λύση οριζόντιας μείωσης των φόρων στα καύσιμα» -δηλαδή μείωση για όλους- «είναι ακριβή και δίνει λάθος κίνητρα στους πολίτες». Το μέτρο, λέει ο ίδιος, είναι κοινωνικά ανεύθυνο γιατί οι μεγαλύτεροι νικητές θα είναι οι πλούσιοι με τα μεγάλα ρυπογόνα αυτοκίνητα που οδηγούν περισσότερο. Δεν το λέμε εμείς, το λέει ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Και υπάρχει εδώ ένα μείζον ζήτημα. Πράγματι είναι ένα ζήτημα πολιτικής φιλοσοφίας. Μας χαρακτηρίσατε, ακόμα μια φορά, «ανάλγητους νεοφιλελεύθερους». Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός ο οποίος είχε την ατυχία να διαχειριστεί μία σειρά από κρίσεις αλλά και να προΐσταται, μαζί με το οικονομικό επιτελείο, της μεγαλύτερης κεϋνσιανής δημοσιονομικής επέκτασης η οποία έχει γίνει ποτέ στην ιστορία αυτού του τόπου.
Πού τη βλέπετε ακριβώς τη νεοφιλελεύθερη πολιτική; Πόσο νεοφιλελεύθερο είναι ότι ήρθαμε και στηρίξαμε τις επιχειρήσεις με 8 δισεκατομμύρια; Οκτώ δισεκατομμύρια. Με έκτακτη ενίσχυση, επιστρεπτέα και μη επιστρεπτέα προκαταβολή, όλο το πακέτο μέτρων το οποίο πήραμε. Γιατί; Διότι το κράτος πράγματι πρέπει να παρεμβαίνει σε εξαιρετικές περιπτώσεις και έχει χρέος να έρχεται και να ρυθμίζει τις αγορές, όταν οι αγορές είναι αρύθμιστες. Και μιας και μιλάμε και για το κοινωνικό «θερμόμετρο» με το οποίο μετράμε την κοινωνική ευαισθησία, σας είπα από την πρώτη στιγμή ότι αν παίρναμε οριζόντια μέτρα, τα μέτρα θα ωφελούσαν πλούσιους και φτωχούς το ίδιο.»
«Συνετή κοινωνική πολιτική»
«Κύριε Τσίπρα, το εισόδημά σας, όπως και το εισόδημα όλων των συναδέλφων σε αυτή την αίθουσα, ξεπερνάει τα 30.000 ευρώ. Έτσι δεν είναι; Όλοι μας έχουμε εισόδημα μεγαλύτερο από 30.000. Και σας ρωτώ ευθέως: η μείωση, η οριζόντια, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα ωφελούσε ή δεν θα ωφελούσε και εμάς που έχουμε εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ;», ανέφερε ακόμα ο πρωθυπουργός.
«Η απάντηση είναι «ναι». Τα χρήματα, λοιπόν, αυτά θα έλειπαν τελικά από το ποσό το οποίο μπορούμε να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους. Κάνουμε την πιο συνετή κοινωνική πολιτική, γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι κοινωνικό κόμμα. Είναι μεγάλο λαϊκό κόμμα, με βαθιές κοινωνικές ρίζες. Ελάτε, λοιπόν, όταν θα ανεβείτε στο βήμα να εξηγήσετε στους Έλληνες πολίτες γιατί η έκπτωση την οποία δίνουμε στα καύσιμα -αυτή είναι η έκπτωση, αυτή μπορούμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή- γιατί η έκπτωση αυτή, κ. Τσίπρα, πρέπει να ωφελεί όλους μας εδώ, πρέπει να ωφελεί αυτούς οι οποίοι έχουν εισόδημα παραπάνω από 30.000 ευρώ, που κατά τεκμήριο μπορούν και να πληρώσουν τη βενζίνη με μεγαλύτερη άνεση από ό,τι κάποιος άλλος. Να το εξηγήσετε αυτό, να με κοιτάξετε στα μάτια και να μου πείτε γιατί αυτό είναι «νεοφιλελεύθερη» πολιτική; Το ανάποδο κάνουμε. Και θα σας έλεγα ότι, κατεξοχήν, έχουμε μία ευθύνη ως κυβέρνηση να μην απευθυνόμαστε σε αυτό το οποίο εκτιμούμε ότι είναι η εκλογική μας πελατεία και να απευθυνόμαστε και να στηρίζουμε όλους τους Έλληνες πολίτες, και περισσότερο αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, ασχέτως εάν στις επόμενες εκλογές προσδοκούμε ή όχι στην ψήφο τους. Γιατί αυτό είναι το σωστό, αυτό είναι το υπεύθυνο, αυτό είναι το κοινωνικά ευαίσθητο. Και είμαι υπερήφανος ότι μπορούμε και το κάνουμε.
Και ναι, αφιερώνουμε πολύ χρόνο και πολλή σκέψη με το οικονομικό επιτελείο, με όλα τα συναρμόδια επιτελεία, να σκεφτούμε ποιος είναι ο πιο σωστός, ο πιο δίκαιος τρόπος να μοιράσουμε αυτά τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Και ξέρουμε ότι δεν θα είναι αρκετά, ξέρουμε ότι πάντα κάποιοι θα είναι παραπονεμένοι και ότι προφανώς λείπουν χρήματα σήμερα από την αγορά.
Όμως το κάνουμε με μεγάλη υπευθυνότητα, με μεγάλη σοβαρότητα, αναλογιζόμενοι πάντα τον πολίτη ο οποίος σήμερα έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη, αυτόν που πράγματι μπορεί να μην του φτάνουν τα χρήματα για να περάσει το μήνα. Αυτός χρειάζεται τη στήριξή μας. Ελάτε, λοιπόν, και εξηγήστε γιατί είστε διατεθειμένος από αυτό το περίσσευμα το οποίο έχουμε, το δημοσιονομικό, να αφιερώσετε χώρο και χρήματα για να επιδοτήσετε αυτούς οι οποίοι δεν έχουν σήμερα να αντιμετωπίσουν την παραμικρή δυσκολία. Και ελάτε μετά να μου πείτε γιατί αυτή η πολιτική είναι αριστερή και ευαίσθητη πολιτική, και το ίδιο φυσικά ισχύει και για εσάς, κ. Κατρίνη.»
«Έκτακτη εισφορά εκεί όπου υπάρχουν υπερκέρδη»
Αναλυτικά για τις εταιρείες ενέργειας, ο πρωθυπουργός ανέφερε από τη βήμα της Βουλής ότι «δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά εκεί όπου υπάρχουν υπερκέρδη μόλις έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα δρομολογηθεί ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας να εξεταστεί που υπήρχαν υπερκέρδη που να οφείλονται στη συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. «Εχω ήδη δώσει εντολή στη ΡΑΕ να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο. Με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να φορολογήσει το 90% των υπερκερδών το οποίο θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. «Αν πράγματι η ΔΕΗ έχει σημαντικά κέρδη ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής σας λέω ότι τα κέρδη αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την ελληνική κυβέρνηση» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών διότι κανείς ακόμη δεν τα έχει προσδιορίσει για να ξέρει πως θα τα φορολογήσει. «Ας δούμε πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη και στη συνέχεια μην έχετε αμφιβολία ότι θα επιστραφούν πρακτικά στο σύνολό τους στον κρατικό προϋπολογισμό διότι αυτό είναι το σωστό και δίκαιο» είπε.
Απευθυνόμενος στο Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Σταματήστε κ. Τσίπρα να μεταφέρεται τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011. Άκουσα πάλι «φέρτε πίσω τα κλεμμένα», ποιοι τα έλεγαν αυτά; Έξω από τη βουλή όταν συναντήθηκαν οι δύο πλατείες των αγανακτισμένων, με χυδαία συνθήματα σαν να υπήρχε μαγική λύση για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. Ούτε εσείς ο Τσίπρας του 2022 είναι ο Τσίπρας ο νέος ο άφθαρτος του 2012. Έχετε δοκιμαστεί έχετε κυβερνήσει, έχετε αποδοκιμαστεί τρεις φορές από τον ελληνικό λαό. Θα δοκιμαστείτε και στις επόμενες εκλογές και εκτιμούμε ότι για ακόμη μια φορά ο ελληνικός λαός θα απορρίψει τη δική σας πρόταση».
Για τις εκλογές
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο στο τέλος της τετραετίας.
«Η χώρα χρειάζεται σήμερα πολιτική σταθερότητα, δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες που δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος τον οποίο έχουμε φέρει. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει όμως ενσωματώσει δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της ΝΔ και με αυτή την συμπεριληπτική πολιτική θα πορευτούμε και εφόσον ο ελληνικός λαός μας δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές» πρόσθεσε.
«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια»
Κατά την τριτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι πολίτες που θα λάβουν τον ΕΝΦΙΑ θα δουνε πότε πλήρωναν περισσότερο, ενώ απευθυνόμενος στον κ.Τσίπρα υπογράμμισε ότι «κι εσείς ξέρετε ότι είναι πολιτική κοινωνική αυτή που εφαρμόζουμε αλλιώς δεν θα την ψηφίζατε σήμερα».
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση πήρε δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξαιρουμένων των μέτρων στήριξης για τις αυξήσεις της ενέργειας, και προσέθεσε ότι έλαβε περισσότερα μέτρα από τις άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
«Κανένας προϋπολογισμός δεν μπορεί να απορροφήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια γι’ αυτό επιμένω ότι η απάντηση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή» τόνισε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι «η δική μας πολιτική είναι κοινωνικά πιο δίκαιη γιατί έχουμε κλιμακωτή στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση».
Αναφέρθηκε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και είπε ότι πράγματι υπήρξε αδικία διότι πλήρωσαν πολλά στην ενέργεια, και δεσμεύθηκε ότι «ένα κομμάτι αύξησης θα επιστραφεί γιατί οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ματώνουν δυσανάλογα πολύ».
Για την ανάγκη δημοσιονομικής ισορροπίας
«Έρχομαι τώρα στα υπόλοιπα μέτρα. Και θέλω να σας διαβάσω κ. Τσίπρα, γιατί νομίζω ότι έχει μία αξία να ακουστεί αυτό σε αυτή την αίθουσα, γιατί αφορά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Και στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής συμμετέχουν και άνθρωποι οι οποίοι έχουν διατελέσει στελέχη -αν δεν κάνω λάθος- της κυβέρνησής σας, ήταν Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου σας. Και το Γραφείο Προϋπολογισμού γράφει τα εξής και θέλω να τα προσέξετε και θέλω να μου πείτε και εσείς, και εσείς κ. Κατρίνη, και τα υπόλοιπα κόμματα, εάν συμφωνείτε με αυτή την παράγραφο:
“Βάσει των παραπάνω θεωρούμε ότι η επαναφορά της δημοσιονομικής ισορροπίας αποτελεί μείζονα προτεραιότητα. Συνεπώς, όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, οι όποιες επεκτατικές παρεμβάσεις πρέπει να είναι προσωρινές και να περιοριστούν αποκλειστικά στην απορρόφηση του αυξημένου ενεργειακού κόστους με στόχευση τις ευάλωτες ομάδες. Αντίθετα, θα πρέπει να αποφευχθούν οριζόντιες παρεμβάσεις, καθώς και μόνιμα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης που δεν σχετίζονται με το ενεργειακό κόστος. Κατανοούμε ότι η έντονη πολιτική πόλωση που επικρατεί δεν ενθαρρύνει την δημοσιονομική υπευθυνότητα”. Το κατάλαβαν μέχρι και οι δικοί σας παλιοί συνεργάτες.
“Όμως η παράδοση της δημοσιονομικής πλειοδοσίας” -αναρωτιέμαι αν σας λέει κάτι αυτή η φράση- “δεν καθιστά λιγότερο επιτακτική την ανάγκη προετοιμασίας απέναντι σε προκλήσεις με άγνωστη διάρκεια και έκβαση. Η δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας απαιτεί μια ελάχιστη πολιτική συναίνεση πάνω στους κύριους άξονες στρατηγικής που θα ενισχύσει το κλίμα οικονομικής εμπιστοσύνης και θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Διαφορετικά, αν η χώρα μας οδηγηθεί σε νέα αύξηση του δημοσίου χρέους, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις”.
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με αυτή την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής; Θα ήθελα μια ξεκάθαρη απάντηση. Και μιας και επιμένετε ακόμα σήμερα να υιοθετείτε οριζόντια μέτρα, θέλω απλά να θυμίσω ότι καταφέρατε να διαστρεβλώσετε δηλώσεις και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο κ. Ηλιόπουλος διαστρέβλωσε δήλωση της κ. Lagarde. Διότι η κ. Lagarde είπε επί λέξει: “ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνίσταται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι”. Το καταθέτω στα πρακτικά.»
Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο και στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές
Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τη δευτερολογία του κάνοντας μία αναφορά στα εκλογικά, διαβεβαιώνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, στο τέλος της τετραετίας, ενώ εκτίμησε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προκύψουν νέες εκλογές.
“Πρέπει να σας πω, κ. Τσίπρα, ότι διακρίνω μία μεγάλη αναταραχή για το ζήτημα αυτό. Εγώ σας λέω ότι οι εκλογές θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο, αλλά αφού εσείς είστε ούτως ή αλλιώς «πρώτο κόμμα» τι σας κόφτει ο εκλογικός νόμος; Γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ; Τι είναι αυτό το άγχος το οποίο σας έχει πιάσει;
Με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο θα γίνουν οι εκλογές αυτές και με τον νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι επόμενες, για να καλυφθείτε και απόλυτα.
Αλλά πρέπει να καταλάβετε κάτι, κ. Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή, ο τρόπος με τον οποίο οδηγείτε τη χώρα σε μία διπλή εκλογική αναμέτρηση, διότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην προκύψουν εκλογές μετά από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής -δεν λέω ότι είναι αδύνατον, αλλά θα είναι εξαιρετικά δύσκολο- φέρει τη δική σας ευθύνη. Σήμερα αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα πρώτα και πάνω απ’ όλα είναι πολιτική σταθερότητα. Δεν χρειάζεται πειραματισμούς, δεν χρειάζεται εφήμερες συμμαχίες οι οποίες δεν θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου.
Και αυτήν ακριβώς τη στρατηγική υπηρετεί ο εκλογικός νόμος τον οποίον έχουμε φέρει. Και αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να είναι μεν κυβέρνηση ενός κόμματος στα χαρτιά, έχει ενσωματώσει όμως δυνάμεις και στελέχη πολύ ευρύτερα των παραδοσιακών ορίων της Νέας Δημοκρατίας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι με αυτή την πολιτική, αυτή την ανοιχτή, αυτή τη συμπεριληπτική πολιτική, θα πορευτεί η κυβέρνηση και στο εξής και εφόσον ο ελληνικός λαός της δώσει πάλι την εμπιστοσύνη του στις επόμενες εκλογές “που -ακόμα μία φορά θα σας το πω, και εσάς μπορεί να μαλλιάζει η γλώσσα σας να ζητάτε εκλογές- θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας”.
Για το 2015
Αργότερα, καταλήγοντας στην τριτολογία και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
«Κύριε Τσίπρα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι στις εκλογές του 2015 δεν πήγαμε οικειοθελώς. Έτσι δεν είναι; Δεν έληγε η θητεία της κυβέρνησης τότε. Χρησιμοποιήσατε τον μηχανισμό, τη δυνατότητα, που σας έδινε τότε το Σύνταγμα για να ρίξετε την κυβέρνηση και να οδηγήσετε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Εσείς σύρατε τη χώρα σε εκλογές το 2015, μαζί με τη Χρυσή Αυγή, για να μη ξεχνιόμαστε. Με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής έγιναν όλα αυτά. Με τη Χρυσή Αυγή έγιναν όλα αυτά.
Ήρθατε, λοιπόν, τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια. Ετσι δεν είναι κ. Τσίπρα; Η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε ακόμα 18 μήνες. Εσείς, λοιπόν, προκαλέσατε τις εκλογές. Εσείς τάξατε ότι θα σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Εσείς είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό ότι θα καταργήσετε πλήρως τον ΕΝΦΙΑ, ότι πλήρως θα τον καταργήσετε.
Εσείς βάλατε Υπουργό Οικονομικών τον κ. Βαρουφάκη, το «asset» σας το μεγάλο. Λοιπόν, εσείς οδηγήσατε τη χώρα στο δημοψήφισμα. Εσείς φέρατε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Εσείς αναγκαστήκατε να υπογράψετε το τρίτο μνημόνιο και εμείς σας στηρίξαμε σε αυτήν την επιλογή για να μην πάει η χώρα στο βρόντο. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια του τι έγινε το ’15.»
Latest News
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων
Με ρυθμούς-ρεκόρ 7ετίας αδειάζουν οι αποθήκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Οι ανησυχίες του καλοκαιριού
Σε μια ασυνήθιστη κατάσταση, το φυσικό αέριο για παράδοση το καλοκαίρι διαπραγματεύεται με μεγάλο risk premium
Η αυστριακή OMV θα προμηθεύσει με ρουμανικό αέριο τη Γερμανία
Η συμφωνία της OMV με τη γερμανική Uniper είναι πενταετής για 15 τεραβατώρες φυσικού αερίου από το έργο Neptun Deep στη Μαύρη Θάλασσα