Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές από το καλοκαίρι του 2019 μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει από το εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα (κυρίως εξαγορές υφιστάμενων εταιρειών αλλά και καινούργια επενδυτικά σχέδια σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας) γύρω στα 23- 24 δις ευρώ.

Ένα ρεκόρ που φαίνεται πως δεν θα μείνει ακλόνητο και για πολύ καιρό.  Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι βασικοί κλάδοι που θα δεχθούν από εδώ και πέρα το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών είναι η βιομηχανία (ναι, η βιομηχανία που ενσωματώνει καινοτομίες και διαθέτει εξωστρέφεια), η ενέργεια και η φιλοξενία ( σε όλες τις δυνατές μορφές της κυρίως δε η νέα αναπτυσσόμενη τάση για ταξιδιωτικές εμπειρίες μέσα από το φαγητό, τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της δημιουργικής βιομηχανίας των πόλεων).

Ο δρόμος για το Χρηματιστήριο

Για το πότε θα φθάσει η εταιρεία επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία του Ομίλου Fourlis στην Λεωφόρο Αθηνών μπορεί να μην έχουμε ακόμη ημερομηνία αλλά έχουμε μια καλή ένδειξη των διαθέσεων της διοίκησης του Ομίλου. Με συγκεκριμένη αναφορά που γίνεται στο κείμενο της ανακοίνωσης για τα αποτελέσματα των εταιρειών του Ομίλου το 2021 μαθαίνουμε ότι «συνεχίζεται η προετοιμασία για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Trade Estates, θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του Ομίλου». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται: «Με υπάρχοντα ακίνητα αξίας €270 εκατομμυρίων και πρόγραμμα αγορών και ανάπτυξης περίπου €250 εκατομμυρίων, η Trade Estates φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο στο χώρο της». Πάντως, δεν θα ήταν και υπερβολή να ισχυρισθεί κανείς ότι η είσοδος της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών εξαρτάται και από το πόσο γρήγορα – δεδομένων των συνθηκών- θα «τρέξει» το νέο επενδυτικό πρόγραμμα της.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εδώ https://www.athexgroup.gr/documents/10180/6598453/188_1759_2022_Greek_1.pdf/dca5e798-f320-4a4f-aa50-17aa545358bc να ενημερωθούν επισήμως για την εταιρική παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Ομίλου Fourlis για το 2021.

Η επανάκαμψη στο προσκήνιο

Ο Πάνος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος της IDEAL Holdings, με αφορμή την ανακοίνωση των Proforma Ενοποιημένων  Αποτελεσμάτων του 2021 δήλωσε τα εξής: «Ο μετασχηματισμός της IDEAL Holdings και η δημιουργία του νέου επιχειρηματικού σχήματος άρχισε να αποδίδει καρπούς με αποτέλεσμα να ενισχυθεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών και να επιτευχθεί σχεδόν διπλασιασμός των καθαρών κερδών.

Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και παρόλες τις προκλήσεις παραμένουμε αισιόδοξοι για την πορεία του συνόλου των δραστηριοτήτων της IDEAL Holdings. To στρατηγικό μας πλάνο εξελίσσεται ομαλά και εκτιμούμε ότι η ανάπτυξη μας θα συνεχιστεί και την φετινή χρονιά».

Η δήλωση του όπως και εκείνη του προέδρου του Δ.Σ. της IDEAL Holdings Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, σε απλά ελληνικά, δείχνουν το δρόμο της ανάπτυξης μέσω (κυρίως) εξαγορών δυναμικών παραγωγικών εταιρειών που μπορούν να στερεώσουν την προοπτική του νέου επιχειρηματικού σχήματος. Ο Λάμπρος Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι για τις αποφάσεις που λάβαμε το 2021 για την δημιουργία της IDEAL Holdings. Τα αποτελέσματα όλων των εταιριών ήταν καλύτερα από το 2020 αλλάκαι από το 2019.

Θέσαμε τις βάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιχειρηματικού σχήματος (Conglomerate) και θέλουμε να προχωρήσουμε σε διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας.

Η εξαγορά της Coleus Packaging είναι σε αυτή την κατεύθυνση, ισχυροποιεί την επένδυση στην Astir Vitogiannis και βελτιώνει σημαντικά όχι μόνο τα μεγέθη της αλλά και τα συνολικά μεγέθη της IDEAL Holdings.

Το 2022 είναι απαιτητική χρονιά με τα γεγονότα που συμβαίνουν σε διεθνές επίπεδο, αλλά πιστεύουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για να το αντιμετωπίσουμε και να ενισχύσουμε τις οικονομικές μας επιδόσεις».

Η IDEAL είναι μια από τις εισηγμένες εταιρείες του Χρηματιστηρίου που πέρασαν χρόνια στην αφάνεια πριν επανέλθουν στο προσκήνιο με μια νέα πολυμετοχική κεφαλαιακή βάση διεκδικώντας ρόλο και μερίδια στην καινούργια φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Με οδηγό το ESG

Η PRODEA Investments ανακοίνωσε ότι τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2021 ανήλθαν σε 175,1 εκατομμύρια ευρώ έναντι 62,9 εκατομμύρια ευρώ το 2020.

Η διοίκηση της εταιρείας στην ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του 2021 κάνει και μια αναφορά στις επιπτώσεις της πανδημίας: «Αναφορικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας του Κορωνοϊού (COVID-19) για το 2021, τα έσοδα από μισθώματα του Ομίλου δεν επηρεάστηκαν σημαντικά λόγω της μικρής έκθεσης του χαρτοφυλακίου ακινήτων του Ομίλου σε επιχειρήσεις η δραστηριότητα των οποίων επλήγησαν από την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα, η μείωση στα μισθώματα για το 2021 ανήλθε σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ για τον Όμιλο και 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την εταιρεία». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η ενεργειακή κρίση δεν επηρέασε ουσιωδώς την δραστηριότητα και τα αποτελέσματα του Ομίλου και της Εταιρείας το 2021», ενώ αναφορικά με τις πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις, δηλώνεται ότι η Διοίκηση «παρακολουθεί στενά και αξιολογεί την κατάσταση προκειμένου να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και να αναπροσαρμόσει τα επιχειρηματικά της σχέδια (αν αυτό απαιτηθεί) με στόχο τη διασφάλιση της επιχειρηματικής συνέχειας και τον περιορισμό τυχόν αρνητικών επιπτώσεων».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός προδιάγραψε και τα επόμενα βήματα, συνδυάζοντας τα με τις κεντρικές προτεραιότητες της:  «Η PRODEA Investments συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα με βασική στρατηγική της να είναι η βελτιστοποίηση τόσο της σύνθεσης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των ακινήτων.

Πυλώνας της ανάπτυξης μας είναι οι αρχές της αειφορίας (Environment – Society – Governance, «ESG»)» και στόχος μας είναι η Εταιρεία να ενταχθεί εντός του 2022 στο σύστημα έρευνας και αξιολόγησης του ιδρύματος Global Real Estate Sustainability Benchmark («GRESB»), το οποίο στοχεύει στην ενίσχυση των αξιών μέσω της αξιολόγησης και της προώθησης των πρακτικών αειφορίας».

Το ενεργειακό κόστος

Ας κρατηθεί μια επισήμανση που καταγράφεται στην ανακοίνωση του Ομίλου Fourlis το ενεργειακό κόστος.  «Αναφορικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται διεθνώς στην εφοδιαστική αλυσίδα, η μέχρι σήμερα επίδραση τους είναι διαχειρίσιμη. Το κόστος ενέργειας για τη λειτουργία των καταστημάτων και των αποθηκών του Ομίλου, επηρεάζεται από τις μεγάλες αυξήσεις που παρατηρούνται διεθνώς, αποτελεί όμως σχετικά μικρό μέρος του λειτουργικού κόστους του Ομίλου (4,7% των λειτουργικών εξόδων του 2021)». Καθαρές κουβέντες δημόσια διατυπωμένες.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories