![ΕΕ: Έρχεται νομοθεσία – ορόσημο για τον…έλεγχο ισχύος των Big Tech](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/03/bigtechmetagoogle.jpg)
Ένα νόμο – σταθμό, για να χαλιναγωγήσει την ισχύ των Big Tech στην αγορά, έχει σχεδιάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται ακόμα και αύριο Πέμπτη.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη – μέλη συμφώνησαν σε πολλές από τις τελευταίες πτυχές του νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η νομοθεσία αναμένεται να στοχεύσει εταιρείες που έχουν κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 75 δισ. ευρώ και διαθέτουν μια βασική διαδικτυακή «πλατφόρμα», όπως ένα κοινωνικό δίκτυο ή ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού, σύμφωνα με δύο άτομα που εμπλέκονται άμεσα στη συμφωνία.
Οι προϋποθέσεις
Για να πληροί τις προϋποθέσεις, μια εταιρεία θα πρέπει επίσης να έχει τουλάχιστον 45.000 ενεργούς χρήστες, είπαν οι ίδιοι άνθρωποι.
Η Google, η Amazon, το Facebook, η Apple και η Microsoft…πληρούν όλες τις προδιαγραφές του νόμου, ωστόσο είναι πιθανό να περιληφθούν και άλλες εταιρείες, όπως ο ιστότοπος καταλυμάτων Booking.com και η σελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba.
Όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία δήλωσαν ότι οι τελικές διατάξεις θα μπορούσαν να αλλάξουν και ο χρόνος των ανακοινώσεων μπορεί ακόμη να καθυστερήσει, καθώς οι διαπραγματευτές συνεχίζουν να βγάζουν…προς τα έξω περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, το πλαίσιο που συμφωνήθηκε τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη αναθεώρηση των νόμων που διέπουν τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο για περισσότερες από 2 δεκαετίες.
Οι κανόνες
Ο νόμος θα καθορίζει για πρώτη φορά τους κανόνες για το πώς οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες πρέπει να ανταγωνίζονται -η μία την άλλη- εντός της αγοράς της ΕΕ. Μεταξύ των όσων συμφωνήθηκαν από τα όργανα της ΕΕ, υπάρχει ένα μέτρο που θα αναγκάσει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να προσφέρουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέγουν μια εφαρμογή email ή μια μηχανή αναζήτησης όταν αγοράζουν ένα νέο smartphone.
Και αυτό καθότι οι χρήστες θα έχουν επίσης το νόμιμο δικαίωμα να απεγκαταστήσουν εφαρμογές.
Προς το παρόν, εταιρείες όπως η Apple και η Google…προφορτώνουν πολλές από τις υπηρεσίες τους σε συσκευές χωρίς να δίνουν στους καταναλωτές άλλη επιλογή πρωτύτερα.
Νέες δυνατότητες στους καταναλωτές
Επίσης, οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν διαδικτυακές υπηρεσίες με μεγαλύτερους περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες χειρίζονται τα δεδομένα τους. Ένα άλλο μέτρο που φέρεται να συμφωνήθηκε μεταξύ των νομοθετών στις Βρυξέλλες θα αναγκάσει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων να αλληλεπιδρούν με ανταγωνιστικές υπηρεσίες σε σχέση με μικρότερους ανταγωνιστές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας χρήστης του WhatsApp που ανήκει στο Meta θα πρέπει να μπορεί να στέλνει μηνύματα απευθείας σε έναν χρήστη μιας εντελώς διαφορετικής υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, «σπάζοντας» το «κλειστό» μοντέλο που προτιμούν πολλές ομάδες τεχνολογίας.
Υποστήριξη και επικρίσεις
Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες θα αλλάξουν το τοπίο. Ο Andreas Schwab, Γερμανός ευρωβουλευτής και βασικός διαμεσολαβητής στις Βρυξέλλες, είπε ότι ο νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές θα έχει τη δυνατότητα να επιτρέψει στους ανταγωνιστές να εισέλθουν σε μια αγορά που κυριαρχείται από λίγες εταιρείες και περιορίζει τη δυνατότητα για τις υπάρχουσες εταιρείες να εισέλθουν σε «κλειστές» αγορές.
Την ίδια στιγμή, οι επικριτές του επερχόμενου νομοθετικού πλαισίου αντιτείνουν ότι η νομοθεσία θα περιορίσει την καινοτομία.
Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ αγνόησαν τέτοιες επικρίσεις και ετοιμάζονται να…γιορτάσουν τους νέους κανόνες, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2023.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/Sam-Altman-1-600x400.jpg)
Άλτμαν: Το κόστος χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης θα μειώνεται κατά 10 φορές κάθε χρόνο
Ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, λέει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα χρησιμοποιείται συχνότερα καθώς το κόστος της θα συνεχίζει να πέφτει κατακόρυφα.
![Τεχνητή νοημοσύνη: Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον Christie’s](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/AI-art-600x338.jpg)
Αντιδράσεις καλλιτεχνών για δημοπρασία έργων ΑΙ από τον οίκο Christie's
Οι δημιουργικές βιομηχανίες ανησυχούν ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αντιγράψει ή ακόμα και να αντικαταστήσει τα πρωτότυπα έργα τους
![Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/macron-600x400.jpg)
Ποιοί, πόσο και πως θα επενδύσουν στο όραμα Μακρόν για AI
Ο Γάλλος πρόεδρος μιλά πριν από τη σύνοδο κορυφής AI στο Παρίσι για το 109 δισ. ευρώ όραμα του
![InvestAI: Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_ai2-600x352.png)
Ευρωπαϊκές επενδύσεις 200 δισ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη
Την πρωτοβουλία InvestAI για την κινητοποίηση 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
![ICEYE: Συνεργασία με την SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/PR_Satim-x-ICEYE-600x422.png)
Συνεργασία ICEYE και SATIM στην ανάλυση εικόνων SAR με χρήση AI
Η ICEYE και η SATIM θα ενισχύσουν τη χρήση δεδομένων SAR συνδυάζοντας δορυφορικές εικόνες SAR και προηγμένες λύσεις ανάλυσης
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Μητσοτάκης: Επαφές με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι – Στο επίκεντρο τα data centers](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/sdf-600x400.jpg)
Επαφές Μητσοτάκη με εταιρείες τεχνολογίας στη Σύνοδο AI στο Παρίσι - Στο επίκεντρο τα data centers
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης είχε συνάντηση μεταξύ άλλων με τον Demis Hassabis, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google
![Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2017-11-27T182719Z_121180323_RC111A62D430_RTRMADP_3_BLOCKCHAIN-REGULATION-TOKENS-600x400.jpg)
Βρετανός θέλει να αγοράσει τη χωματερή όπου έχασε 700 εκατ. ευρώ σε bitcoin
Σκληρός δίσκος με 8.000 bitcoin κατέληξε στα σκουπίδια πριν από 11 χρόνια. Η αναζήτηση ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.