Σφίγγει ο κλοιός από πολιτικά κόμματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης προς τις γαλλικές επιχειρήσεις που διατηρούν ακόμα την παρουσία τους στη Ρωσία, ένα μήνα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Ο ίδιος ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι εξάλλου, απευθυνόμενος την Τετάρτη στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές «έδειξε με το δάχτυλο» διάφορες επωνυμίες και ζήτησε να αποχωρήσουν οι γαλλικές εταιρείες από τη ρωσική αγορά, όπως έχουν πράξει πολλές άλλες δυτικές επιχειρήσεις – και γαλλικές ασφαλώς.
«Η Renault, η Auchan, η Leroy Merlin και άλλες γαλλικές εταιρείες πρέπει να σταματήσουν να προμοτάρουν τη ρωσική πολεμική μηχανή κατά της Ουκρανίας. Να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τη δολοφονία παιδιών και γυναικών, να χρηματοδοτούν το βιασμό ενός λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι μέσω βιντεοδιάσκεψης. Λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας του απηύθυνε έκκληση για διεθνές μποϊκοτάρισμα της Renault.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας το διοικητικό συμβούλιο της Renault ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας στη μονάδα παραγωγής που λειτουργεί στη Μόσχα. Δεν είναι απλή η απόφαση για το γαλλικό όμιλο να αποχωρήσει από τη ρωσική αγορά, καθώς εκεί πραγματοποιεί το 12% του τζίρου του.
Η Renault δραστηριοποιείται στη Ρωσία σε συνεργασία με τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία AvtoVAZ, που κατέχει μεταξύ άλλων και το 68% του μετοχικού κεφαλαίου του ρωσικού στρατιωτικο-βιομηχανικού ομίλου Rostec (το υπόλοιπο 32% κατέχει το ρωσικό κράτος). Η συμμετοχή αυτή είναι, κυρίως, εκείνη που εξοργίζει την ουκρανική ηγεσία αλλά και τη γαλλική κοινή γνώμη.
Όπως έγραψε η ρεπόρτερ του «Figaro» Σεσίλ Κρουζέλ, η γαλλική εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο να διακόψει τη συνεργασία της με την AvtoVAZ, δίχως όμως να απολύσει τους εργαζομένους στη μονάδα παραγωγής.
«Περπατούν πάνω σε αυγά»
Σε αναλόγως δυσχερή θέση βρίσκεται και η αλυσίδα καταστημάτων Leroy Merlin, καθώς οι εργαζόμενοι στην ουκρανική θυγατρική (όπως και οι εργαζόμενοι στις άλλες θυγατρικές του ομίλου Mulliez, δηλαδή τις αλυσίδες Auchan και Decathlon) να αποχωρήσουν από τη Ρωσία. Το βράδυ της Κυριακής βομβαρδίστηκε το κατάστημα της Leroy Merlin στο Κίεβο.
Η Auchan, η οποία πραγματοποιεί περισσότερο από το 10% του τζίρου της στη Ρωσία, δεν έχει σχολιάσει τις καταγγελίες του προέδρου Ζελένσκι. Η Leroy Merlin έσπασε τη σιωπή της για να παρατηρήσει ότι «δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τους εργαζομένους της επωνυμίας στη Ρωσία, οι οποίοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον πόλεμο που ξεκίνησε η κυβέρνησή τους». Και οι τρεις επωνυμίες του ομίλου Mulliez αισθάνονται ότι περπατούν πάνω σε αυγά», σημειώνει χαρακτηριστικά η ρεπορτερ του «Figaro».
«Δίχως το ρωσικό αέριο θα παραλύσει η Ευρώπη»
Η απώλεια τζίρου είναι μια προοπτική που τρομοκρατεί όλες τις εισηγμένες επιχειρήσεις. Η επίσης γαλλική ενεργειακή TotalEnergies, που κι αυτή παραμένει στη Ρωσία, προειδοποιεί ότι η απόσυρσή της θα απειλούσε την καθημερινή ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ευρωπαίων.
«Δίχως το ρωσικό φυσικό αέριο θα σταματήσει να λειτουργεί η ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε την Τετάρτη στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ, που κι αυτός αισθάνεται ασφυκτική την πίεση της γαλλικής κοινής γνώμης για να αποτραβήξει τον όμιλο από την επιτιθέμενη Ρωσία.
Την προηγουμένη ο όμιλος Total είχε ανακοινώσει την αναστολή των αγορών πετρελαίου και βενζίνης από τη Ρωσία και τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic LNG 2. Αλλά διατηρεί τη συνεργασία του με τη ρωσική εταιρεία Novatek στη μονάδα παραγωγής στη ρωσική Χερσόνησο Γιαμάλ, κάτι που συντηρεί την έντονη κριτική που δέχεται στη Γαλλία ο όμιλος.
Σημειωτέον ότι η Ευρώπη εισάγει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, ενώ συγκεκριμένα η Γαλλία εισάγει περίπου το 26%. Η εξάρτηση της Γερμανίας είναι πολύ μεγαλύτερη (φθάνει το 50%), ενώ υπάρχουν χώρες, όπως η Τσεχία για παράδειγμα, που το ποσοστό εξάρτησής τους αγγίζει το 100%.
Δύσκολες αποφάσεις
Είναι σημαντικό το πλήγμα που δέχεται το κύρος μιας επωνυμίας που συνεχίζει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία, είναι όμως και υποκριτική η κατηγορηματική καταδίκη της. Οι κυβερνήσεις της Δύσης, εξάλλου, δεν έχουν αναστείλει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία – για την ακρίβεια αναστέλλουν εκείνες που μπορούν να αναπληρώσουν ευκολότερα, όπως είναι οι εισαγωγές αργού πετρελαίου για παράδειγμα.
Από την άλλη πλευρά, ούτε η κυβέρνηση της Μόσχας που απειλεί με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων δυτικών εταιρειών που φεύγουν από τη Ρωσία, έχει τολμήσει να κλείσει, σε αντίποινα για τις κυρώσεις, τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου που πωλεί στη δυτική Ευρώπη. Το πλέον πρόσφατο «παζάρι» που γίνεται αφορά, ως γνωστόν, όχι τις πωλήσεις αλλά το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνεται το αέριο (οι Ρώσοι θέλουν να πληρώνονται σε ρούβλια, ώστε να ανακάμψει το εθνικό τους νόμισμα που έχει χάσει πάνω από το 25% της αξίας του από την αρχή του πολέμου).
Ασφαλώς δεν είναι μόνο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τεράστια διλήμματα εξαιτίας του πολέμου. Την περασμένη Πέμπτη δύο επιδραστικοί Αμερικανοί γερουσιαστές, ο Τσακ Σάμερ που είναι πρόεδρος της ομάδας των Δημοκρατικών στο Σώμα και ο Ρον Γουάιντεν, που προεδρεύει της Επιτροπής Οικονομικών, άσκησαν αυστηρή κριτική στην απόφαση του γιγαντιαίου ομίλου Κoch Industries να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη Ρωσία.
Μια θυγατρική της Koch, η Guardian Industries, λειτουργεί στη Ρωσία δύο εργοστάσια κατασκευής αντικειμένων από γυαλί τα οποία απασχολούν περί τους 600 εργαζομένους – η μητρική Koch απασχολεί άμεσα μόνο δεκαπέντε μισθωτούς. Μια σημαντική λεπτομέρεια: η Koch Industries συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων χορηγών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...