
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει διάφορα σενάρια, περιλαμβανομένης της πλήρους διακοπής της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της έκτακτης ανάγκης, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Επανεξετάζουμε σενάρια (που προβλέπουν) τη μερική ή και την πλήρη διακοπή της εισαγωγής αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα ώστε να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους έκτακτης ανάγκης για την προμήθεια αερίου», επεσήμανε ο Ντομπρόβσκις απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
Τέρμα οι πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ για φυσικό αέριο λέει η Μόσχα
Εκτός από τον πόλεμο στα μέτωπα της Ουκρανίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και από τις δύο πλευρές, σε εξέλιξη βρίσκεται και ένας οικονομικός πόλεμος γύρω από το φυσικό αέριο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στα οικονομικά επιτελεία παγκοσμίως με το κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια να μη λέει να κοπάσει.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε χθες, ότι πλέον η Ρωσία δεν θα δέχεται δολάρια ή ευρώ για την αγορά φυσικού αερίου από εχθρικές χώρες, αλλά μόνο ρούβλια. Οι ρωσικές αρχές έχουν μία εβδομάδα για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα πληρωμών.
«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με άλλα νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Δεν έχει νόημα να πληρωνόμαστε σε δολάρια
Η ανακοίνωση είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.
«Είναι σαφές ότι το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.
«Να μην υποκύψει καμία χώρα στις απαιτήσεις του Πούτιν»
Άμεση ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος προέτρεψε σήμερα το πρωί με ανάρτησή του στο Twitter τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνηθούν να δεχτούν την απαίτηση του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο πρέπει να πληρώνεται σε ρούβλια.
Ο Κουλέμπα έγραψε: «Εάν οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ υποκύψει στις ταπεινωτικές απαιτήσεις του Πούτιν να πληρώνει για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε ρούβλια, θα είναι σαν να βοηθάει την Ουκρανία με το ένα χέρι και να βοηθάει τους Ρώσους να σκοτώνουν Ουκρανούς με το άλλο. Προτρέπω τις σχετικές χώρες να κάνουν μια συνετή και υπεύθυνη επιλογή».


Latest News

Από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη - Στο... Χιούστον το ενεργειακό στοίχημα της Αθήνας
Ο ρόλος της Ελλάδας ως ενεργειακός και εμπορικός κόμβος, όπως αναδείχθηκε στην Κρήτη και στο CERAWeek

Πυρηνική ενέργεια: Amazon, Google και Meta υποστηρίζουν τον τριπλασιασμό της έως το 2050
Οι τεχνολογικοί γίγαντες ακολουθούν τις τράπεζες ζητώντας νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με πυρηνική ενέργεια για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεων και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

LNG: Πως ο υγρός «χρυσός» αναβάθμισε τις ΗΠΑ [γράφημα]
Για τις ΗΠΑ η εξόρυξη LNG είναι το ιερό δισκοπότηρο - Που ποντάρει ο Τραμπ

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Νέα πετρελαϊκή στην Ελλάδα; - Ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα στο «Μπλοκ 2»
Οι υδρογονάνθρακες στο «Μπλοκ 2» των Energean – HELLENiQ ENERGY συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον πετρελαϊκών

Σχέδια της Chevron για data centers που θα τροφοδοτεί η ίδια με ενέργεια
Η Chevron προωθεί τα σχέδιά της για να εκμεταλλευθεί την μεγάλη ζήτηση ενέργειας για data centers, σύμφωνα με τις δηλώσεις στελέχους της

Enaon EDA: Ποιος είναι ο αριθμός άμεσης επέμβασης - Πώς λειτουργεί
Ο Αριθμός Άμεσης Επέμβασης της Enaon EDA λειτουργεί χωρίς χρέωση για τον καλούντα, όλες τις ημερολογιακές ημέρες του έτους σε 24ωρη βάση

Η επιστροφή Παπασταύρου στην κυβέρνηση - Τα καυτά μέτωπα της ενέργειας και της πολεοδομίας
Τι σηματοδοτεί το εξωκοινοβουλευτικό και τεχνοκρατικό δίδυμο Σταύρου Παπασταύρου και Νίκου Τσάφου στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Πάιατ: Η Κρήτη στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης με τους Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και Νικόλαο Μπακατσέλο

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας