Αντίστοιχου μεγέθους είναι και τα έργα υποδομής της Α’ Φάσης στο Ελληνικό, το οποίο αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση αστικής ανάπλασης στην Ευρώπη. Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάτρας – Πύργου είναι ένα ακόμα έργο που μπαίνει άμεσα στη φάση κατασκευής. Όσον αφορά στα σιδηροδρομικά έργα, το σχήμα ΑΒΑΞ-ALSTOM έχει αναλάβει τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη – Ειδομένη, με την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος σηματοδότησης. Σε επίπεδο κτιριακών έργων, ο Όμιλος ανέλαβε την ανέγερση των νέων σχολικών κτιρίων Pinewοod και Center for Educational Excellence αλλά και την αναβάθμιση του κτιρίου Compton Hall του Κολλεγίου Ανατόλια στην Πυλαία Θεσσαλονίκης. Στον τομέα των ενεργειακών έργων, σύντομα αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με την ΔΕΗ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στην Δυτική Μακεδονία, ισχύος 65 MW. Στην κατηγορία των περιβαλλοντικών έργων, υπενθυμίζεται πως ο Όμιλος συμμετέχει στην κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ-ΑΒΑΞ που αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου «Λειτουργία και Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας» για το οποίο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
Πώς υπολογίζονται τα υπερκέρδη και από ποιους;
Σε μια ανάρτηση του στο linkedin ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στέλνει το μήνυμα : «Οι πολεμικοί καιροί απαιτούν αλληλεγγύη και μοίρασμα των βαρών».
Ο ίδιος σπεύδει να ενημερώσει τους πολίτες για μια πρωτοβουλία που αλλάζει τα δεδομένα των ημερών και των αίρει στο μέτρο των δυνατοτήτων τις συνέπειες από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γράφει ο Πρωθυπουργός: «Έχω ήδη δώσει εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα. Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη, οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».
Πάντως, ο Πρωθυπουργός μιλώντας χτες στη Βουλή αναφέρθηκε διεξοδικά στο ζήτημα των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που έθετε η αντιπολίτευση. «Λοιπόν, εδώ να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα για να μπορούμε να συνεννοούμαστε. Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δισεκατομμύρια. Δεν γνωρίζω από πού προήλθε αυτός ο αριθμός. Δεν είμαι εγώ αρμόδιος να το πω.
Δύο τρόποι υπάρχουν, ξέρετε, για να καθοριστούν τα κέρδη μιας επιχείρησης, ειδικά όταν μιλάμε για εισηγμένες επιχειρήσεις. Οι εισηγμένες επιχειρήσεις ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές. Οι ισολογισμοί τους δημοσιεύονται και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι ο ισολογισμός της ΔΕΗ, για το 2021 τουλάχιστον. Εκτός αν ισχυρίζεστε ότι μία δημόσια επιχείρηση εισηγμένη μπορεί να κάνει λαθροχειρίες με τον ισολογισμό της. Φαντάζομαι ότι δεν ισχυρίζεστε αυτό.
Εάν όμως υποθέταμε ότι τα κέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ, τα υπερκέρδη -και πάλι είναι σχετικό το πως ορίζει κανείς το υπερκέρδος, αλλά ας υποθέσουμε ότι είναι το υπερβάλλον κέρδος σε σχέση με μία συνηθισμένη χρονιά βλέποντας συγκριτικά τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών. Αν υποθέταμε λοιπόν ότι τα κέρδη ήταν 1,4 δισ. έρχομαι λοιπόν και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο. Σας καλύπτει;
Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης. Στο 90% των υπερκερδών, θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα το μεγάλο ερώτημα λοιπόν δεν είναι εάν θα επιστραφούν αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό. Νομίζω σε αυτό συμφωνούμε και προφανώς δεν μπορούμε να υπερφορολογήσουμε κέρδη πριν αυτά παραχθούν. Πρέπει να τα δούμε, να τα βεβαιώσουμε και στη συνέχεια να τα φορολογήσουμε. Εδώ υπάρχει, όμως, ένα ζήτημα: αν οι υπολογισμοί σας είναι σωστοί. Μακάρι να είναι σωστοί, αυτό θα σημαίνει παραπάνω έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.
Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι είναι σωστοί, διότι εκτιμώ ότι δεν προσμετράτε σωστά την έκπτωση την οποία δίνουν, ειδικά οι καθετοποιημένοι παραγωγοί, στη λιανική ως αποτέλεσμα των πραγματικά μεγάλων κερδών που έχουν από την παραγωγή, κυρίως μέσω φυσικού αερίου. Εάν λοιπόν πράγματι η ΔΕΗ έχει σημαντικά κέρδη ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής, εγώ σας λέω ότι τα κέρδη αυτά κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την ελληνική κυβέρνηση.
Έχω σοβαρές αμφιβολίες ότι τα νούμερα θα είναι τέτοια, αλλά εν πάση περιπτώσει, αρμόδιοι δεν είμαστε εμείς να το κρίνουμε. Αρμόδιοι για τις δημοσιευμένες καταστάσεις του ‘21 θα είναι οι ορκωτοί ελεγκτές και οι ίδιες οι επιχειρήσεις και τελικά η ΡΑΕ η οποία θα πρέπει να κάνει μια πολύ δύσκολη τεχνική άσκηση για να υπολογίσει ποια είναι αυτά τα υπερκέρδη.
Και σας διαβεβαιώνω, για να μην λαϊκίζετε ακόμα μια φορά, ότι καμία κυβέρνηση αυτή την στιγμή δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ στην Ευρώπη, ούτε ένα ευρώ, από οποιαδήποτε φορολόγηση υπερκερδών. Για τον απλούστατο λόγο ότι κανείς ακόμα δεν τα έχει προσδιορίσει για να ξέρει πώς θα τα φορολογήσει.
Η Ιταλία, ο κ. Draghi, είπε ότι θα βάλει 10% φόρο στα υπερκέρδη, 10%, στα πρόσθετα κέρδη. Ας δούμε, λοιπόν, πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη και στη συνέχεια μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα επιστραφούν πρακτικά εν τω συνόλω στον κρατικό προϋπολογισμό. Διότι αυτό είναι το ορθό, αυτό είναι το σωστό και αυτό είναι και το δίκαιο. Αλλά σταματήστε, για τον Θεό, κ. Τσίπρα, να επαναφέρετε τον δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011».
Αλλαγή προτεραιότητων
Το cover story του Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank είναι αφιερωμένο στη Ενεργειακή Εξάρτηση: Πληθωριστικές πιέσεις και τα νέα μέτρα στήριξης. Στο Δελτίο διαβάζω: «Η ταχεία ανάκαμψη από την πανδημική κρίση το 2021 συνοδεύτηκε από την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων οι οποίες σχετίζονταν με: (i) την έντονη πτώση του επιπέδου τιμών, κατά το πρώτο έτος της πανδημίας (επιδράσεις βάσης), (ii) τη δυναμική αναθέρμανση των οικονομιών, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, (iii) τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και (iv) την ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε ορισμένους κλάδους.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μεταβάλλει βιαίως τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης καθιστώντας αδύνατη την έστω και σταδιακή επιστροφή στην ασθενή προπανδημική πληθωριστική δυναμική. Ο πόλεμος στην Ευρώπη επηρεάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πρωτίστως, μέσω της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, η οποία σε συνδυασμό με την εξάρτηση της χώρας μας από τις εισαγωγές, έχει αρνητικό αντίκτυπο, τόσο στο κόστος παραγωγής και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, όσο και στο διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών (βλ. Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της 10.3.2021). Όπως αναλύσαμε στο συγκεκριμένο Δελτίο, λόγω του πολέμου, τα ελληνικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αναμένεται βραχυπρόθεσμα να αντιμετωπίσουν υψηλότερο πληθωρισμό και βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη από την αναμενόμενη, καθώς, μεταξύ άλλων, η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας παραμένει υψηλή. Συγκεκριμένα, εισάγεται πάνω από το 80% της ακαθάριστης διαθέσιμης ποσότητας ενέργειας, κυρίως για πετρέλαιο, προϊόντα διύλισης πετρελαίου και φυσικό αέριο, με το 8%, το 43% και το 44%, αντίστοιχα, να εισάγεται από τη Ρωσία».
Από την ανάλυση κρατώ και μια επισήμανση: «Η ουκρανική κρίση μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει σε ανασχεδιασμό των παγκόσμιων εφοδιαστικών αλυσίδων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η γεωπολιτική ασφάλεια και η ενεργειακή ανεξαρτησία της Ε.Ε. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλέσει αλλαγή του τρόπου προμήθειας ενέργειας για την Ε.Ε., ώστε να εξαλείψει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και το πετρέλαιο, έως το 2027. Σύμφωνα με το Σχέδιο REPowerEU, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προσφύγει, άμεσα, σε εναλλακτικές πηγές όπως το Liquefied Natural Gas (LNG) και σε προμηθευτές εκτός της Ρωσίας, γεγονός που ενδέχεται να δημιουργήσει ευκαιρίες για την Ελλάδα επαναπροσδιορίζοντας τις πύλες εισόδου προς όφελος της. Παράλληλα, αναμένεται, μεσοπρόθεσμα, η μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η επιτάχυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πεδίο στο οποίο η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, εξαιτίας της υψηλής μέσης ηλιοφάνειας και της γεωμορφίας της. Επιπρόσθετα, η ανάγκη για γεωπολιτική ασφάλεια θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα συγκριτικά ελκυστικότερο επενδυτικό προορισμό και, καθώς αναπροσαρμόζονται τα διεθνή χαρτοφυλάκια, να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις και να ενισχύσει μακροπρόθεσμα τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης. Τέλος, σε ό,τι αφορά στα δημητριακά, υπάρχει δυνατότητα η Ελλάδα να στραφεί σε εναλλακτικές αγορές, ενώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γίνονται ενέργειες για την ενίσχυση των καλλιεργειών, π.χ. ένταξη στις συνδεδεμένες ενισχύσεις για το καλαμπόκι και το μαλακό σιτάρι».
Οι εξελίξεις στο παραλιακό μέτωπο
Η εισηγμένη LAMDA Development S διευκρινίζει ότι η πρόσφατη τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις περιοχές προς πολεοδόμηση αποσκοπεί στην μετατροπή της συγκεκριμένης περιοχής σε μια περιοχή ελεύθερη από αυτοκίνητα, με ενίσχυση και διευκόλυνση της πεζής μετακίνησης και αύξηση των χώρων πρασίνου. Η ίδια η εταιρεία επισημαίνει ότι « η ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των πολιτών στο παραλιακό μέτωπο παραμένει προτεραιότητα της Lamda Development και η σχεδιαζόμενη ανάπτυξη εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς τον σκοπό».
Ένας δύσκολος αποχαιρετισμός
Ο ανιψιός αποχαιρετά τον θείο. Και οι δύο τους δημόσια πρόσωπα. Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος σε μια ανάρτηση του στο Instagram γράφει για τον πρωτοπόρο συνεταιριστή, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ.
Στην αρχή της ανάρτησης ο Χρήστος Τριαντόπουλος βάζει ένα τίτλο: Νικήτας Πρίντζος: Το κενό μεγάλο, η παρακαταθήκη τεράστια και συνεχίζει: «Δεν υπάρχουν λόγια για το θάνατο του Νικήτα Πρίντζου. Απώλεια μεγάλη ενός μπροστάρη και οραματιστή του συνεταιριστικού αγροτικού κινήματος και της σύγχρονης πρωτογενούς παραγωγής στη Μαγνησία, στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη την Πατρίδα μας. Το έργο του, μεγάλο και πρωτοποριακό, γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Απώλεια τεράστια και για μένα, καθώς ο Νικήτας ήταν ο συγγενής, ο θείος, που καθόρισε -μαζί με τον αδερφό του Κώστα- τα πρώτα μου βήματα στην πορεία στο δημόσιο βίο και την πολιτική. Ήταν πάντα εκεί και με τον τρόπο του με καθοδηγούσε από μικρό. Το κενό μεγάλο. Η παρακαταθήκη τεράστια και θα συνεχίσουμε με γνώμονα αυτή».
Έτυχε να γνωρίσω από κοντά τον Νικήτα Πρίντζο – τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκδήλωση στο ΕΒΕΑ που είχε οργανώσει Το Ποτάμι ο πρόεδρος της ΕΒΟΛ είχε προτείνει στους βουλευτές της τότε κυβερνητικής πλειοψηφίας να δοθούν τα στρέμματα της Κάρλας προκειμένου να καλλιεργηθούν με δαπάνες της αγροτικής συνεταιριστικής βιομηχανίας προκειμένου το προϊόν της καλλιέργειας να είναι η πρώτη ύλη της τροφής για τις αγελάδες. Ο Πρίντζος το έλεγε και το επαναλάμβανε για ώρα μιας και του είχε στοιχίσει πολύ το γεγονός ότι δεν έλαβε ποτέ καμία απάντηση.
Με άλλα λόγια, οι πολιτικές κρίνονται στη πράξη – όπως και οι απόψεις και οι θέσεις για το μέλλον της παραγωγής στην Ελλάδα.
Μακάρι, το δρόμο του Νικήτα Πρίντζου να ακολουθήσουν πολλοί νέοι και νέες γεωτεχνικοί και οικονομολόγοι και εκείνοι με τη σειρά τους να βρουν στήριξη.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα