Mε οριακά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αξιολογούν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 454 μονάδες. Οι μετοχές του κλάδου της ενέργειας έκλεισαν με κέρδη 1,2%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των τραπεζών με πτώση 0,4%.

Ο γερμανικός DAX έκλεισε άνοδο 0,22% στις 14.306 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε οριακά κατά 0,ο3% στις 6.554 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 0,21% στις 7.483 μονάδες.

Σε επίπεδο μετοχών, η σουηδική Trelleborg σημείωσε άνοδο που ξεπέρασε το 23%, μετά την ανακοίνωση της Yokohama Rubber ότι θα αγοράσει την επιχειρηματική μονάδα ελαστικών έναντι  2,18 δισ. δολάρια. Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε η  γερμανική εταιρεία κατασκευής μαγειρικών συσκευών Rational που έκλεισε 11% χαμηλότερα.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με μικτά πρόσημα η συνεδρίαση στη Wall Street, η οποία οδεύει να κλείσει τη δεύτερη συνεχόμενη θετική εβδομάδα. Η αγορά ξεκίνησε μεν με θετικό πρόσημο στη συνέχεια εντάθηκαν οι πτωτικές πιέσεις, κυρίως λόγω της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, με το δεκαετές να καταγράφει νέο ρεκόρ.

Στη Μόσχα μπορεί η επανέναρξη των συναλλαγών στο χρηματιστήριο την Πέμπτη, μετά από περίπου έναν μήνα αναστολής, να οδήγησαν τον γενικό δείκτη σε σημαντικά κέρδη, ωστόσο η ευφορία δεν κράτησε πολύ. Με καταλύτη τον κρατικό αερομεταφορέα Aeroflot, ο οποίος έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας του σε δύο ημέρες, βουτώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ο δείκτης MOEX έκλεισε με πτώση 3,7% στις 2.484,13 μονάδες. Την Πέμπτη κατέγραψε κέρδη 4,4%.

Στα μάκρο της ημέρας η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θολώνει τις προοπτικές ανάπτυξης και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις εκτινάσσοντας τις τιμές της ενέργειας. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών που συντάχθηκε από το γερμανικόΙνστιτούτο Ifo «βούτηξε» στις 85,1 μονάδες τον Μάρτιο από 98,4 τον Φεβρουάριο — περισσότερο από όσα προέβλεπαν όλοι εκτός από έναν από τους 27 οικονομολόγους σε έρευνα του Bloomberg. Πρόκειται για τη χειρότερη μέτρηση από τον Μάιο του 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές