Αντιμέτωπη με αυστηρές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να δεχθεί το bitcoin ως πληρωμή για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Δούμας της Ρωσίας είπε ότι όταν πρόκειται για «φιλικές» χώρες όπως η Κίνα ή η Τουρκία, η Ρωσία είναι πρόθυμη να είναι πιο ευέλικτη με τις επιλογές πληρωμής.
Ο Πάβελ Ζαβάλνι είπε ότι το εθνικό νόμισμα fiat του αγοραστή — καθώς και το bitcoin — εξετάζονται ως εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.
«Προτείνουμε στην Κίνα εδώ και πολύ καιρό να στραφεί σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα σε ρούβλια και γιουάν», είπε ο Ζαβάλντι. «Με την Τουρκία, θα είναι λίρες και ρούβλια», πρόσθεσε, αλλά δεν σταμάτησε στα παραδοσιακά νομίσματα.
«Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε bitcoins», είπε.
Το Bitcoin ανέβηκε κοντά στο 4% τις τελευταίες 24 ώρες σε περίπου 44.000 δολ..
Οι δηλώσεις του, έρχονται μία ημέρα μετά τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.
«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μιας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας πως πρόκειται για μια αντίδραση στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση.
«Αν θέλουν να αγοράσουν, ας πληρώσουν είτε σε σκληρό νόμισμα, και αυτό είναι χρυσός για εμάς, είτε να πληρώσουν όπως μας βολεύει, δηλαδή στο εθνικό μας νόμισμα», είπε ο Ζαβάλνι
Οι απαγορεύσεις των ΗΠΑ
Αν και οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως μέρος της απάντησής τους στον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, πηγές είπαν στο CNBC ότι είναι απίθανο η Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσει το παράδειγμά της, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, εν μέρει για τη θέρμανση των σπιτιών κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
«Η Ρωσία επιδιώκει σαφώς να διαφοροποιηθεί σε άλλα νομίσματα», δήλωσε ο Nic Carter, συνιδρυτής της Coin Metrics. Είπε στο CNBC ότι η Ρωσία προετοιμαζόταν για αυτό το είδος μετάβασης από το 2014, όταν άρχισε να εκχωρεί όλα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
«Αλλά η χώρα δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένη για δέσμευση ξένων περιουσιακών στοιχείων συναλλάγματος», δήλωσε ο Carter, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτικός εταίρος της Castle Island Ventures, μιας εταιρείας που επικεντρώνεται στα κρυπτονομίσματα.
«Έχουν κάτι που χρειάζεται ο κόσμος», είπε ο Carter. «Η Ρωσία είναι ο Νο. 1 εξαγωγέας φυσικού αερίου παγκοσμίως».
Η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατρέψει τα ενεργειακά αποθέματα σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εκτός του συστήματος του δολαρίου.