Τις σημαντικές συνέπειες των κυρώσεων στην ρωσική οικονομία επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας CNN και στον δημοσιογράφο Nic Robertson.
Ανέφερε ότι η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αποτελεί μόνο ένα κλιματικό ζήτημα πλέον, αλλά και ένα γεωπολιτικό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι η ρωσική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί ίσως κατά 10% και να εξαλειφθούν μέσα σε ένα μόλις χρόνο όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει την τελευταία δεκαετία.
Ειδικά για τον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, «ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία».
Υπογράμμισε ότι θα όλοι θα πρέπει να επανεκτιμήσουν τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών «Αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει. Πλήττει τους πολίτες μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας, μολονότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία έχουμε επίσης την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πολίτες μας ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 10.000 Ουκρανούς, ενώ προσέφερε όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στη χώρα.
Ολόκληρη η συνέντευξη:
Nic Robertson: Η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή στη Σύνοδο του NATO, έτσι δεν είναι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα ότι όντως η ατμόσφαιρα ήταν σκοτεινή. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Πιστεύω ότι όλοι μας, όταν εκλεγήκαμε στην εξουσία, ουδέποτε διανοηθήκαμε ότι θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ήταν εντελώς αδιανόητο. Αλλά αυτό ακριβώς συμβαίνει.
Nic Robertson: Άρα η Ελλάδα έχει προσφέρει στρατιωτική βοήθεια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα έχει προσφέρει όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια. Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε περίπου 15.000 Ουκρανούς. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα, αλλά, Nic, είμαστε μια χώρα που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή προσφυγικής κρίσης στο παρελθόν.
Επομένως, είμαστε πολύ ευαισθητοποιημένοι όσον αφορά την παροχή ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για τους Ουκρανούς πρόσφυγες. Θα χρειαστεί -αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε στην Ευρώπη- όλοι να κάνουμε περισσότερα, γιατί οι αριθμοί των προσφύγων θα είναι πάρα πολύ μεγάλοι.
Nic Robertson: Έχει συζητηθεί εκτενώς ενδεχόμενο μπλοκάρισμα στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες. Το κόστος της ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται. Γνωρίζω ότι αυτό προβληματίζει την Ελλάδα. Έχετε στραφεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητώντας την επιβολή πλαφόν στο κόστος της ενέργειας και μια λύση ως προς αυτό. Διχάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό αυτή την πίεση της Ρωσίας σχετικά με το επίπεδο και το είδος των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε επιβάλει μία εκτενέστατη δέσμη κυρώσεων, σε σύγκριση με οτιδήποτε έχουμε κάνει στο παρελθόν. Και αυτές οι κυρώσεις έχουν σημαντικές συνέπειες. Θα δούμε τη ρωσική οικονομία να συρρικνώνεται, ίσως κατά 10%. Όλα τα κέρδη που έχει αποκομίσει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία θα μπορούσαν να εξαλειφθούν μέσα σε ένα χρόνο. Πρόκειται λοιπόν για πολύ σημαντικές κυρώσεις.
Φυσικά, όσον αφορά την ενέργεια, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε τα μέτρα που λαμβάνουμε να μην καταλήξουν να βλάψουν περισσότερο εμάς από ό,τι βλάπτουν τη Ρωσία.
Nic Robertson: Αυτό δεν είναι, όμως, το νόημα των κυρώσεων; Είναι κυρώσεις αντί πολέμου. Οι ελευθερίες της Ουκρανίας και οι ελευθερίες για τις οποίες στην ουσία γίνεται αυτός ο πόλεμος δεν έρχονται χωρίς τίμημα. Τα ευρωπαϊκά έθνη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να περιμένουν ότι θα καταβάλουν κάποιο οικονομικό τίμημα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι ήδη πληρώνουμε τίμημα. Πιστεύω ότι, σίγουρα, όλοι πρέπει να επανεκτιμήσουμε τις προβλέψεις για τον ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών μας. Αντιμετωπίζουμε σημαντικές πληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του πολέμου και το ενεργειακό κόστος πραγματικά μας πλήττει. Πλήττει τους πολίτες μας. Όμως, στο τέλος της ημέρας, μολονότι έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ουκρανία έχουμε επίσης την υποχρέωση να στηρίξουμε τους πολίτες μας ώστε να μην επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη από αυτά που μπορούν να αντέξουν.
Nic Robertson: Μήπως η Αμερική με αυτά που θα ήθελε, αυτά που θα ήθελε ο Πρόεδρος Biden από πλευράς κυρώσεων, πηγαίνει πέρα από το επίπεδο των επιπτώσεων που μπορεί να αντέξει η Ευρώπη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ εξαρτώνται σε πολύ μικρότερο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο συγκριτικά με την Ευρώπη. Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Επίσης, η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης δεν αποτελεί βεβαίως μόνο ένα κλιματικό ζήτημα πλέον, αλλά και ένα γεωπολιτικό ζήτημα.
Latest News
Η AMD απολύει το 4% του προσωπικού της παγκοσμίως - Εστιάζει στα ΑΙ τσιπ
Η AMD εστιάζει τις προσπάθειές της σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προσπαθώντας να κοντράρει την Nvidia
Τραμπ: Μετά τη Γερουσία, κυριαρχία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων
Άνοιξε ο δρόμος για το προεκλογικό πρόγραμμα Τραμπ, καθώς ο νέος πρόεδρος κυριαρχει στα δυο νομοθετικά σώματα
Μητσοτάκης στο Bloomberg: η Ελλάδα έχει ηγετική θέση στον ενεργειακό μετασχηματισμό
Στο περιθώριο της συνόδου COP29 στο Αζερμπαϊτζάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg
Στην κυβέρνηση ο Μασκ και με τη βούλα - Διορίστηκε επικεφαλής του DOGE
Ο Ίλον Μασκ θα επιβλέπει το νεοσύστατο «υπουργείο» κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» για «παροχή συμβουλών και καθοδήγησης»
Βροχερός καιρός με κατά τόπους καταιγίδες - Μεγάλη συχνότητα κεραυνών
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού
ΗΠΑ: To Ισραήλ δεν παραβιάζει το αμερικανικό δίκαιο σχετικά με την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Η αναφορά έρχεται έναν μήνα μετά την προειδοποίησή της ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική της βοήθεια προς τον στενό σύμμαχό της
Όταν η «17Ν» αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Βαρδή Βαρδινογιάννη - Η ατάκα για τον Σαραβάκο
Έφυγε από τη ζωή ο Βαρδής Βαρδινογιάννης -Το Νοέμβριο του 1990 είχε δεχθεί επίθεση από τους τρομοκράτες της «17Ν»
Σαλμονέλα: Συναγερμός για τα κρούσματα από ντοματίνια σε 16 χώρες της Ευρώπης
Σαλμονέλα σε ντοματίνια εντοπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων. Ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί.
Φεστιβάλ Βιβλίου Τρίπολης
Θα διεξαχθεί στις 18, 19 και 21 Νοεμβρίου 2024
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Από τα Σφακιά, στην εξορία και στην κορυφή του επιχειρείν
Βαρδής Βαρδινογιάννης, 1933-2024 - Η διαδρομή μιας σπουδαίας ζωής