Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με ανάρτηση του στο Instagram μας θυμίζει: «Το gov.gr συμπληρώνει δύο χρόνια στην υπηρεσία πολιτών και επιχειρήσεων. Προσθέτοντας καθημερινά νέες υπηρεσίες, εξελίσσεται διαρκώς στο μοναδικό ψηφιακό σημείο επαφής με το Δημόσιο.
Σήμερα, η εκθετική αύξηση των ψηφιακών συναλλαγών αποτυπώνει το μέγεθος της διευκόλυνσης στην καθημερινότητα όλων μας. Συνεχίζουμε ψηφιακά, με τον πολίτη στο επίκεντρο».
Με βάση τα δεδομένα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ξεκίνησε ενσωματώνοντας 501 ψηφιακές υπηρεσίες και προσθέτοντας δύο νέες: την ψηφιακή έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης. Σήμερα, το gov.gr παρέχει 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων».
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα
Α) 7.936.034 διαφορετικοί πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το gov.gr, εκδίδοντας ένα τουλάχιστον έγγραφο ή υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική δήλωση.
Β) 159.346.146 έγγραφα ή δηλώσεις έχουν εκδοθεί/υποβληθεί ηλεκτρονικά
Γ) 6.285.764 υπεύθυνες δηλώσεις και 2.189.684 εξουσιοδοτήσεις έχουν εκδοθεί
Δ) 3.195.589 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση με πάνω από το 42% των συνταγών και των παραπεμπτικών εκδίδεται άυλα.
Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα: «Το gov.gr εξελίσσεται συνεχώς, βελτιώνεται και επικαιροποιείται με βάση τα σχόλια, τις προτάσεις και τις αξιολογήσεις των επισκεπτών. Μάλιστα, το ποσοστό ικανοποίησης των πολιτών στην ερώτηση αν είναι χρήσιμη η σελίδα που περιγράφει την κάθε υπηρεσία, ξεπερνά το 95%. Με τον τρόπο αυτό, το gov.gr πλησιάζει κάθε ημέρα τον αρχικό στόχο: να αποτελέσει το κέντρο ψηφιακής εξυπηρέτησης που θα συγκεντρώνει όλες τις λύσεις και όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Να είναι δηλαδή, το ένα και μοναδικό σημείο επαφής πολιτών και επιχειρήσεων με το Δημόσιο».
Τα VCs στη Βουλή!
«Πως θα απογειωθεί η καινοτομία στην χώρα μας; Πως θα αξιοποιηθούν οι καινοτόμες ιδέες;». Το ερώτημα αυτό έθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο Χρήστος Ταραντίλης πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ενώπιον των εκπροσώπων των venture capitals που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και των start-ups.
Σε ανάρτηση του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο linkedin διαβάζω: «με θέμα τα Ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών για την αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας συνεδρίασε στις 22 και 23 Μαρτίου η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής με προσκεκλημένους ομιλητές από τα ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capitals) που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και πρωταγωνιστούν στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups)». Στην έναρξη της πρώτης συνεδρίασης τοποθετήθηκε εκτάκτως και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.
Πάντα σύμφωνα με το περιεχόμενο της ανάρτησης κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας μίλησαν ο Μάρκος Βερέμης, Πρόεδρος Επιτροπής Καινοτομίας ΣΕΒ, Πρόεδρος Upstream, Εταίρος Big Pi Ventures, Πρόεδρος Junior Achievement, ο Κωνσταντίνος Λαύκας , Εταίρος Uni.Fund, η Μυρτώ Παπαθάνου, Συνιδρύτρια και Εταίρος Metavallon VC. Κατά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας μίλησαν ο Γιώργος Δημόπουλος, Συνιδρυτής Venture Friends, ο Δημήτρης Καλαβρός- Γουσίου, Συνιδρυτής και Εταίρος Velocity.Partners VC, Συνιδρυτής Found.ation, ο Γιώργος Τζιραλής, Εταίρος Marathon Venture Capital.
Από την πλευρά του, ο Χρήστος Ταραντίλης τόνισε στις τοποθετήσεις του πως το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας αναπτύσσεται συνεχώς και στόχος είναι να αποτελέσει κόμβο καινοτομίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Προς αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσα, ότι καταλυτικός αναδεικνύεται ο ρόλος των ταμείων επιχειρηματικών συμμετοχών (VCs), τα οποία δημιουργούν προσβάσεις χρηματοδότησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις, καλύπτοντας χρηματοδοτικά κενά στη διαδικασία ανάπτυξης μιας νεοφυούς επιχείρησης, δημιουργώντας δίκτυα συνεργασίας με διεθνή ταμεία επιχειρηματικών συμμετοχών και στρατηγικούς επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιπλέον, εστίασα στην προστιθέμενη αξία που παράγει η καινοτομία για τη χώρα με ανταγωνιστικά διεθνώς προϊόντα και υπηρεσίες και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, που μπορούν να αντιστρέψουν το φαινόμενο της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό».
Περισσότερες πληροφορίες για τις ομιλίες των παραπάνω δύο συνεδριάσεων της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής μπορείτε να βρείτε στην παρακάτω σύνδεση: https://lnkd.in/egq4RSJG
Κάντο όπως και στο COVID 19
Η κατεύθυνση που δίνουν οι ελληνικές θέσεις για όλα τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων στη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Και αυτές τις εκφράζει ο Πρωθυπουργός: «Να κάνουμε, δηλαδή, με απλά λόγια ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στον COVID-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και δεν αφήσαμε τα κράτη-μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους».
Οι ελληνικές θέσεις όπως τις εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι οι εξής: α) «Χρειάζεται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή μιας οροφής, ενός πλαφόν, στις τιμές του φυσικού αερίου, στη χονδρεμπορική αγορά, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου, να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων, αλλά να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης» και β) «Υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς, είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές».
Πέραν της πεπατημένης
«Nα σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο», προτρέπει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο ίδιος πιστεύει και το διακηρύσσει: α) Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και τις αμυντικές της δαπάνες. «Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα εδώ και καιρό. Η Ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία είναι απόλυτα συμπληρωματική με τη Συμμαχία. Κι αναμένω ότι αυτή η ισχυρή σχέση θα λάβει συγκεκριμένη μορφή στη Σύνοδο της Μαδρίτης, τον Ιούνιο» επισήμανε ο Πρωθυπουργός. β) Η δέσμη των κυρώσεων που έχουμε επιβάλει είναι ισχυρή. «Πιστεύω πως τώρα θα πρέπει να εστιάσουμε στο να μην υπάρξουν “διαρροές” όσον αφορά στην εφαρμογή των κυρώσεων, ότι όλες οι χώρες που είναι μέλη αυτής της συμμαχίας συμμετέχουν στις κυρώσεις». γ) Να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. «Αυτή είναι η απόφαση που λάβαμε στις Βερσαλλίες. Και, φυσικά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική δύναμη της Ευρώπης στις αγορές ώστε να πετύχουμε τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. Διότι το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε τώρα στην Ευρώπη είναι η σύνδεση μεταξύ των πολύ υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και των πολύ υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος». δ) Αναμένω ότι σίγουρα θα επηρεαστεί η ανάπτυξη, με βάση τις προβλέψεις μας. Και αυτό είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε για να αντισταθούμε σε μια επιθετική συμπεριφορά. Ο ίδιος πιστεύει πως δεν είναι πιθανή μια ύφεση και προσθέτει: «Εναπόκειται σε μας, κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες, να είμαστε δημιουργικοί, να σκεφτούμε λύσεις έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο, προκειμένου να βάλουμε ένα όριο στην αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που αυτή τη στιγμή προκαλεί πραγματικά μεγάλη ζημιά σε ολόκληρη την Ευρώπη».
Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να εγκρίνουμε το πολύ σημαντικό κείμενο της Στρατηγικής Πυξίδας το οποίο οριοθετεί το πλαίσιο για την εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί οι ελληνικές ανησυχίες και οι ελληνικοί προβληματισμοί σχετικά με την κατάσταση η οποία επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
Αύριο το πρωί θα έχουμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση όσον αφορά στο ζήτημα της ενέργειας. Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, στις τιμές φυσικού αερίου και φυσικά στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό ισχύει για όλους τους ευρωπαίους πολίτες και όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Όλα τα κράτη-μέλη -στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους- στηρίζουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Αυτό, όμως, δεν θα είναι αρκετό. Χρειάζεται μια συγκροτημένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταθέσει μια πρόταση σχετικά με την επιβολή μιας οροφής, ενός πλαφόν, στις τιμές του φυσικού αερίου, στη χονδρεμπορική αγορά, έτσι ώστε με αυτόν τον τρόπο να μπορούν να συμπιεστούν και οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Και η αγορά χονδρεμπορικής φυσικού αερίου, να μην είναι έρμαιο κερδοσκόπων, αλλά να ανταποκρίνεται στις πραγματικές δυνάμεις της προσφοράς και της ζήτησης.
Ταυτόχρονα, υπερασπιζόμαστε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο ως υπερεθνική οντότητα και να διαπραγματεύεται συνολικά με τους προμηθευτές φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο προέρχεται μέσα από αγωγούς, είτε μιλάμε για υγροποιημένο φυσικό αέριο, έτσι ώστε να συμπιέσει ακόμα περισσότερο τις τιμές. Να κάνουμε, δηλαδή, με απλά λόγια ακριβώς το ίδιο που κάναμε και στον COVID-19 όταν αγοράσαμε εμβόλια ως Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και δεν αφήσαμε τα κράτη-μέλη να διαπραγματευτούν μόνα τους.
Latest News
Κάτι ετοιμάζει ο Μητσοτάκης, η «κεραμίδα» του +47%, το nein των Θεσσαλονικιών, κορεατική σφραγίδα στην Ιντραλότ, η ώρα της Καβάλας, η αποχώρηση Μαντζούφα, οι «βόθροι» της Ποσειδώνος
Στον κουβά
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα