Το φράγμα των 355 εκατ. dwt, έσπασε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ελληνόκτητος στόλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, που εκπονήθηκαν για λογαριασμό της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee).
Ειδικότερα τον Μάρτιο του 2022, ο υπό ελληνική πλοιοκτησία στόλος αποτελείται από 4.140 πλοία (άνω των 1.000 gt) που έχουν μεταφορική ικανότητα 355,34 εκατ. dwt.
Σε αριθμό πλοίων το ιστορικό ρεκόρ ανήκει πίσω στο 2008 όταν ο ελληνόκτητος στόλος αποτελούνταν από 4.173 με μεταφορική ικανότητα όμως σχεδόν 100 εκατ. dwt λιγότερη (260.929.221 dwt) γεγονός που δείχνει τη συνεχή αύξηση του μέσου μεγέθους ανά πλοίο.
Σε σύγκριση με πέρσι ο ελληνικών συμφερόντων στόλος, μετράει 102 πλοία περισσότερα και 4,87 εκατ. επιπλέον dwt . Τα δεδομένα περιλαμβάνουν και 167 υπό παραγγελία πλοία συνολικής μεταφορικής ικανότητας 16,26 εκατ. dwt.
Ανά κατηγορία πλοίων οι διαφορές του μεριδίου των Ελλήνων πλοιοκτητών ως ποσοστού του παγκόσμιου στόλου της αντίστοιχης κατηγορίας είναι μικρές σε σύγκριση με πέρυσι με εξαίρεση τα πλοία μεατφοράς αερίου όπου το μερίδιο των ελλήνων πλοιοκτητών ως ποσοστό του παγκοσμίου στόλου, «πέταξε» στο 15% φέτος έναντι 11,2% πέρυσι σε όρους dwt. Τα ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια αντιπροσωπεύουν το 25,3% του παγκοσμίου στόλου δεξαμενοπλοίων σε όρους dwt (26,4% πέρυσι), ενώ τα φορτηγά (bulk carriers – Ore) το 17% (16,8% πέρυσι), και τα containerships το 5,6% (7,5% πέρυσι). Στο σύνολο του ο ελληνόκτητος στόλος αποτελεί το 15,3%, του παγκοσμίου στόλου με όρους μεταφορικής ικανότητας.
Ο μέσος όρος ηλικίας των ελληνικών συμφερόντων πλοίων, άνω των 1.000 g.t. είναι κατά 2,4 έτη μικρότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα είναι στα 12,3 έτη από 14,7 έτη ο παγκόσμιος μέσος όρος.
Την ίδια περίοδο ωστόσο το ελληνικό νηολόγιο μειώθηκε περαιτέρω καθώς ελληνική σημαία έχουν υψωμένη 570 πλοία, 59,61 εκατ. dwt, μειωμένα κατά 14 πλοία ή 2,7 εκατ. dwt σε σχέση με πέρσι.
Η σημαία της Λιβερίας συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις μεταξύ των ελλήνων εφοπλιστών με 1.014 πλοία , 90.031.049 dwt και ακολουθεί αυτή των Νησιών Μάρσαλ με 1.009 πλοία , 79.756.562 dwt.
Τέλος ο αμερικανικός νηογνώμονας (ABS) συγκεντρώνει τα περισσότερα ελληνόκτητα πλοία (175) και ακολουθεί ο βρετανικός (Lloyd’s Register) με 111 ελληνόκτητα πλοία και ο DNV με 78 πλοία.
Latest News
Στο 7,4% του παγκοσμίου στόλου τα πλοία με εναλλακτικά καύσιμα - Οι εκτιμήσεις της Intermodal
Ενώ η χρηματοδότηση στην πιο πράσινη ναυτιλία σημειώνει πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετές προκλήσεις
Προβληματίζουν οι περικοπές ΟΠΕΚ τα δεξαμενόπλοια
Οι παράγοντες που πιέζουν τους ναύλους μπορεί να εξισορροπηθούν από την αυξανόμενη παραγωγή στον Ατλαντικό που στηρίζει το εμπόριο μεγάλων αποστάσεων
Υπογράφτηκε η σύμβαση για την αποκατάσταση του λιμένος Βόλου
Το έργο είναι συμβατικής αξίας 9,5 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ
Έρχονται αυξήσεις στα ναυτιλιακά κόστη το 2025 - Οι κοινοτικοί κανονισμοί για περιβαλλοντικούς ρύπους
Οι κανονισμοί στοχεύουν στη μείωση της έντασης άνθρακα των καυσίμων που χρησιμοποιούνται στη ναυτιλία
Πρώτες η Ελλάδα και η Ιταλία στις θαλάσσιες μεταφορές επιβατών
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η σύγκριση του 2023 με το 2022 και ο αριθμός των επιβατών στις θαλάσσιες μεταφορές
Απογοητεύουν τα κέρδη των πλοίων ξηρού χύδην φορτίου
Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς, ο Baltic Dry Index BDI
Με δυναμικές επιδόσεις κλείνει το 2024 η Μαρίνα Πόρτο Χέλι - Οι προοπτικές για το μέλλον
Με μέσο ποσοστό πληρότητας 75,42% κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η πληρότητα στη Μαρίνα Πόρτο Χέλι έφτασε 89% τον Ιούλιο και 100% τον Αύγουστο
Έρχεται γρήγορο wifi στα πλοία της Attica
Στόχος της Attica Group είναι η διαρκής εξέλιξη της εμπειρίας ταξιδιού, μέσα από την παροχή σύγχρονων και αξιόπιστων υπηρεσιών
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το υδατοδρόμιο Ναυπλίου
Το ΚΑΣ έδωσε πράσινο φως - Η «σκυτάλη» περνάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου για το υδατοδρόμιο στο Ναύπλιο
Μπαίνει στα σκαριά το νέο λιμάνι της Σαντορίνης
Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία - Τι προβλέπεται για το λιμάνι στη Σαντορίνη - Τι αποφασίσθηκε για το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ που υπάρχει στο λιμάνι