Εβδομάδες εξελίξεων αναμένονται για το project της αξιοποίησης των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΟΤ, να ανακοινώνει τα επόμενα βήματα για τις έρευνες στη Δυτική Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε ξανά τον «φάκελο» των εγχώριων υδρογονανθράκων με αλλεπάλληλες δημόσιες δηλώσεις στήριξης του εγχειρήματος των επενδυτών για τη συνέχιση των ερευνών τους. Η ενεργειακή κρίση και η όξυνση της με τον πόλεμο στην Ουκρανία έφερε στο προσκήνιο τη σημασία της ενεργειακής ανεξαρτησίας και επάρκειας και της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Πηγές του ΟΤ, θέλουν τον πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες να ανακοινώνει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να απλοποιηθούν διαδικασίες αδειοδότησης αλλά και να αρθούν εμπόδια στις υπάρχουσες παραχωρήσεις προκειμένου οι πετρελαϊκές εταιρείες να τρέξουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.
Σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων οι πιθανοί στόχοι κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις παραχωρήσεις που έχουν μισθώσει πετρελαϊκές εταιρείες αποτιμώνται σε 250 δις. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τα θαλάσσια και χερσαία blocks είναι:
- «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» με παραχωρησιούχους τις εταιρείες της κοινοπραξίας, «TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ»
- Στα θαλάσσια οικόπεδα «Block 10» και «Ιόνιο» τα δικαιώματα έρευνας ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια.
- Στα χερσαία blocks «Κατάκολο» και «Ιωάννινα» τα δικαιώματα έρευνας έχει η Energean
Πύλη εισόδου
Η χώρα μας φιλοδοξεί να αναδειχθεί για την Ε.Ε. σε πύλη εισόδου ποσοτήτων φυσικού αερίου τόσο από εγχώρια κοιτάσματα (μελλοντικά) όσο και από κοιτάσματα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Στο προσκήνιο φέρεται να επανέρχεται και ο αγωγός EastMed, ενώ η χώρα μας προχωρά και τις συζητήσεις με την Αίγυπτο για τη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου με αγωγό.
Την ίδια στιγμή νέες επενδύσεις δρομολογούνται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον τομέα των υποδομών LNG, όπως στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό τη μεταφορά ποσοτήτων αερίου στα Βαλκάνια μέσω του υπό κατασκευή αγωγού IGB.
Οι εξελίξεις αυτές θα συζητηθούν και αναλυθούν στο ΟΤ FORUM «Ο Κόσμος που Αλλάζει» και συγκεκριμένα στις 30 Μαρτίου. Κορυφαίοι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας με ειδίκευση στην ενεργειακή διπλωματία και της έρευνας των υδρογονανθράκων θα συμμετέχουν στο πάνελ με θέμα «Έρευνες υδρογονανθράκων και αγωγοί φυσικού αερίου στη γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου». Πρόκειται για τον Θεόδωρο Τσακίρη, Επίκουρο Καθηγητή Γεωπολιτικής και Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, τον Δρ Σπύρο Μπέλλα, Γεωλόγο, Κύριο Ερευνητή στο Ινστιτούτο Γεωενέργειας του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΓ/ΙΤΕ) στην Κρήτη και τον Γιάννη Γρηγορίου, Αντιπρόεδρο του Continental Europe Energy Council.
Σημείωση:
«Ο Κόσμος που Αλλάζει»:
Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)