
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η άνευ προηγουμένου απάντηση της Δύσης αποτελούν ορόσημο στις διεθνείς σχέσεις, σηματοδοτώντας το επίσημο τέλος της μεταψυχροπολεμικής εποχής και προετοιμάζοντας το έδαφος για τεκτονικές γεωπολιτικές και γεωοικονομικές αλλαγές. Όμως, ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό των διεθνών σχέσεων θα παραμείνει: για να παραφράσουμε τον Θουκυδίδη, οι ισχυροί θα συνεχίσουν να κάνουν ό,τι μπορούν και οι αδύναμοι θα συνεχίσουν να υποφέρουν όσα πρέπει.
Είναι αλήθεια ότι ηγέτες και παρατηρητές σε όλο τον κόσμο μιλούν συχνά για ενίσχυση ή υπεράσπιση της «διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες». Αλλά αυτή η τάξη δεν ήταν πραγματική. Οι χώρες που διαθέτουν στρατιωτική ή οικονομική δύναμη διατηρούν το δικαίωμα όχι μόνο να θεσπίσουν και να επιβάλουν τους κανόνες, αλλά και να τους παραβιάζουν.
Οταν οι διαμορφωτές κανόνων διαφωνούν, προκύπτουν οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Ο πόλεμος της Ουκρανίας – η πρώτη σύγκρουση της μεταψυχροπολεμικής περιόδου που φέρνει αντιμέτωπες μεγάλες δυνάμεις – αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Από τη μία πλευρά, η Ρωσία διεξάγει μια βάναυση στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, σε μια προφανή προσπάθεια να επαναφέρει τη χώρα – για την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πιστεύει ότι είναι μέρος της δικής του χώρας – στην επιρροή του Κρεμλίνου. Από την άλλη πλευρά, το ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, διεξάγει πλήρη υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
Ο πόλεμος της Δύσης περιελάμβανε την προμήθεια τεράστιων ποσοτήτων όπλων στις ουκρανικές δυνάμεις: μόνο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει εγκρίνει τη μεταφορά φονικών όπλων αξίας 1,35 δισ. δολαρίων από την έναρξη του πολέμου, με πολλά άλλα να ακολουθούν. Η Δύση επίσης εφαρμόζει διαρκώς κλιμακούμενες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, εκδιώκοντας ουσιαστικά τη Ρωσία από τη δυτική οικονομική τάξη και δεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία πολλών πλούσιων Ρώσων. Παράλληλα προσπάθησε να διαμορφώσει τη διεθνή γνώμη, με πολλές χώρες να εμποδίζουν πλέον την πρόσβαση στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Παρόλη τη συζήτηση για μια τάξη βασισμένη σε κανόνες, οι διαμορφωτές κανόνων του κόσμου έχουν επιστρέψει χωρίς δισταγμό στη μονομερή συμπεριφορά. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι. Η πλημμύρα των όπλων που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία – μια χώρα με μακρά ιστορία αδύναμης διακυβέρνησης και εκτεταμένης διαφθοράς – θα μπορούσε τελικά να κυλήσει προς τα δυτικά, τροφοδοτώντας το οργανωμένο έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών και την τρομοκρατική βία σε όλη την Ευρώπη. Και η αναβίωση του Σιδηρού Παραπετάσματος μπορεί να επιταχύνει την εμφάνιση μιας στρατιωτικά ισχυρής, νεοαυτοκρατορικής Ρωσίας.
Βρισκόμαστε πιθανώς στην αρχή μιας ευρύτερης διχοτόμησης της παγκόσμιας οικονομίας. Σε μια εποχή που η οικονομική ισχύς έχει μετατοπιστεί προς τα ανατολικά, αλλά η Δύση εξακολουθεί να ελέγχει την παγκόσμια χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική – συμπεριλαμβανομένου του κύριου συστήματος διεθνών πληρωμών, των βασικών νομισμάτων για το εμπόριο και των χρηματοοικονομικών ροών και των κορυφαίων οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας -, η δημιουργία παράλληλων ρυθμίσεων φαίνεται επικείμενη.
Η Κίνα πιθανότατα θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας. Στην πραγματικότητα, το Πεκίνο πρόκειται να αναδειχθεί ο πραγματικός νικητής της σύγκρουσης ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Η εκτεταμένη εκ νέου ενασχόληση της Αμερικής με την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα δημιουργήσει στρατηγικό χώρο για την Κίνα να προωθήσει τους στόχους της – οι ηγέτες της είναι τόσο ξεκάθαροι για την ανάκτηση της Ταϊβάν όσο ο Πούτιν για τη διεκδίκηση της Ουκρανίας – και θα ενισχύσει την παγκόσμια επιρροή της εις βάρος των ΗΠΑ.
Η παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας θα ισοδυναμούσε με το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της τάξης που βασίζεται σε κανόνες. Από την ίδρυσή της το 1949, η Λαϊκή Δημοκρατία έχει επιδείξει κατάφωρη περιφρόνηση για το διεθνές δίκαιο, υπερδιπλασιάζοντας τη μάζα της γης με την προσάρτηση της Σιντζιάνγκ και του Θιβέτ και θέτοντας υπό κράτηση ένα εκατομμύριο μουσουλμάνους. Ωστόσο δεν έχει πληρώσει κανένα απτό τίμημα.
Το διεθνές δίκαιο μπορεί να είναι ισχυρό ενάντια στους ανίσχυρους, αλλά είναι ανίσχυρο ενάντια στους ισχυρούς. Ο κόσμος οδεύει προς μια εποχή μεγαλύτερης αναταραχής. Οπως και να έχει, η προσποίηση μιας κοινής δέσμευσης στο διεθνές δίκαιο θα είναι το πρώτο θύμα.
Ο Μπράχμα Τσελέινι είναι καθηγητής Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών στο Νέο Δελχί και μέλος της Ακαδημίας Robert Bosch στο Βερολίνο


Latest News

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός και Χρηματοοικονομική Ανασφάλεια στους πολίτες του 21ου Αιώνα
Όταν η χρηματοοικονομική άγνοια κοστίζει και η ανασφάλεια κυριαρχεί

«Έχει θέση η Τουρκία στην ευρωπαϊκή άμυνα;»
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών εύλογα «έχασε τη Γη κάτω από τα πόδια του», μόλις ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ γνωστοποίησε τη βούλησή του να διακόψει η χώρα του την εγγύηση της ασφάλειας της Ευρώπης

«Στοπ σε διαταγή πληρωμής – Δεν υπήρχε νόμιμη επικύρωση εγγράφων»
Η μη κατάθεση επικυρωμένων αντιγράφων καθιστά την απαίτηση ανυπόστατη - Η δικαστική απόφαση

Bitcoin, Ethereum, Solana. Η διαγραμματική εικόνα μετά τις πιέσεις του τελευταίου διμήνου
Η προτερόχρονη των αμερικανικών εκλογών αισιοδοξία για την κρύπτο αγορά έχει δώσει τη θέση της σε μια διστακτικότητα, που έχει οδηγήσει τις τιμές των κρυπτονομισμάτων πολύ χαμηλότερα. Κι έτσι, πολλά νομίσματα (ξανα)έγιναν ελκυστικά.

Ενας κόσμος που γύρισε ανάποδα
Οι πολιτικές και οι αβεβαιότητες της δεύτερης κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχουν πλήξει την παγκόσμια οικονομία με εξωγενές σοκ

Τι φοβάται η Fed και δεν μειώνει επιτόκια
Άνευ ετέρου, η αβεβαιότητα για την οικονομία των ΗΠΑ είναι ένα ζήτημα που απασχολεί όλο και περισσότερο την επενδυτική κοινότητα. Και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, απλά επιβεβαιώνει.
![Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/enfia-600x360.jpg)
Ποιοι απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων 2025 [Γ μέρος]
Έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών
![Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/taxes-scaled-1-600x429.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Η’ Μέρος]
Προϋποθέσεις άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής με αίτημα αναστολής καταβολής ποσοστού 50% του αμφισβητούμενου ποσού

Από 1η Απριλίου ο κατώτατος μισθός - Ποια επιδόματα επηρεάζονται
Ο αυξημένος κατώτατος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2025 στους μισθωτούς του ιδιωτικό τομέα - Ποιους δημοσίους υπαλλήλους επηρεάζει

Ο ρόλος των Ψηφιακών Διδύμων στη βιώσιμη ανάπτυξη και διαχείριση Έξυπνων Πόλεων – Η περίπτωση της Αθήνας
Η τεχνολογία των Ψηφιακών Διδύμων έχει αρχίσει να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αναβάθμιση των αστικών κέντρων