Ο κυβερνήτης της Federal Reserve, Κρίστοφερ Γουόλερ, υποβάθμισε για μία ακόμα φορά τη λειτουργικότητα των κρυπτονομισμάτων, ενώ εξέφρασε ξανά τον σκεπτικισμό του σχετικά με την υιοθέτηση ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας όταν οι καταναλωτές έχουν ήδη πρόσβαση σε συστήματα γρήγορων πληρωμών.
«Αυτά τα πράγματα δεν είναι καθόλου μέσα πληρωμής», είπε ο Γουόλερ, αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα κατά τη διάρκεια ενός πάνελ για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας.
«Η άποψή μου είναι ότι αυτά τα πράγματα είναι απλώς ηλεκτρονικός χρυσός. Είναι μορφές αποθήκευσης που μεταφέρουν πλούτο στον χρόνο. Κοιτάξτε την τέχνη, κοιτάξτε τις κάρτες του μπέιζμπολ. Κοιτάξτε όλα αυτά τα πράγματα που είναι εγγενώς άχρηστα, που οι άνθρωποι πληρώνουν πολλά χρήματα και τα κρατούν επειδή πιστεύουν ότι μπορούν να τα πουλήσουν αργότερα και να πάρουν τα χρήματά τους πίσω».
Ο διοικητής της Fed πιστεύει επίσης ότι το blockchain δεν είναι τόσο χρήσιμο αυτή τη στιγμή.
«Νομίζω ότι το Blockchain είναι εντελώς υπερεκτιμημένο», είπε. «Το ερώτημα είναι αν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάνεις πράγματα; Γνωρίζουμε ότι το blockchain του κατανεμημένου καθολικού είναι ένας τρόπος για την πραγματοποίηση συναλλαγών και την τήρηση αρχείων, αλλά δεν είναι αποτελεσματικός».
Τα σχόλιά του για το blockchain και την κρυπτογράφηση συνολικά έγιναν εν μέσω συζήτησης σε πάνελ σχετικά με την εγκυρότητα των ψηφιακών νομισμάτων της κεντρικής τράπεζας (CBDC) και τον αντίκτυπό τους στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο Γουόλερ επανέλαβε τον σκεπτικισμό του για την υιοθέτηση ενός CBDC, σημειώνοντας ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη πρόσβαση σε ταχύτερες πληρωμές χωρίς τέτοιο.
Αμφισβήτησε εάν η Fed θα έπρεπε να αλλάξει τη θέση της εδώ και 100 χρόνια να παραμείνει στο παρασκήνιο του συστήματος πληρωμών και να αναλάβει έναν πιο προοδευτικό ρόλο στη διεκπεραίωση πληρωμών για καταναλωτές και επιχειρήσεις, παρακάμπτοντας τις τράπεζες. Παρομοίασε τις ερευνητικές εργασίες για τα CBDCs με τα πληροφοριακά διαφημιστικά, αμφισβητώντας γιατί οι ΗΠΑ θα χρειάζονταν ένα CBDC.