
Εμμένοντας στη θέση της, η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση ότι η τιμολόγηση σε ρούβλια για δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι λίγες μέρες μακριά, στην πιο σκληρή απάντηση της Μόσχας μέχρι σήμερα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.
Με τη ρωσική οικονομία να αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση της από τα χρόνια που ακολούθησαν τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αντεπιτέθηκε την περασμένη Τετάρτη, διατάσσοντας να πληρωθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ρούβλια.
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κήρυξε οικονομικό πόλεμο παγώνοντας τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και έτσι η Ρωσία δεν βλέπει πλέον νόημα να λαμβάνει δολάρια ή ευρώ για τις ρωσικές εξαγωγές.
Το Κρεμλίνο την Παρασκευή είπε ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, τη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δεχτεί πληρωμές για εξαγωγές σε ρούβλια και ότι της έμειναν μόλις τέσσερις ημέρες για να βρει τον τρόπο.
«Υπάρχει μια οδηγία προς την Gazprom από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας να δέχεται πληρωμές σε ρούβλια», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτές οι πληροφορίες θα δοθούν στους αγοραστές των προϊόντων της Gazprom».
Οι αγοραστές φυσικού αερίου αναζητούν καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να πάρουν τα ρούβλια για να πραγματοποιήσουν τέτοιες πληρωμές, δεδομένης της έκτασης των κυρώσεων στη Ρωσία.
Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει πέσει κατακόρυφα μετά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Η ομιλία του Πούτιν αύξησε το ρούβλι κατά 9% έναντι του δολαρίου την Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του ολλανδικού φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, έχουν εκτοξευθεί λόγω ανησυχιών για το εάν οι χώρες θα είναι πρόθυμες ή ακόμη και σε θέση να πληρώσουν σε ρούβλια.
Αλλαγή πλεύσης
Η κίνηση του Πούτιν, που ανακοινώθηκε τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούσε πρόσθετες κυρώσεις στη Ρωσία, ισοδυναμεί με μια από τις πιο απότομες στροφές στη ρωσική πολιτική φυσικού αερίου από τότε που οι Σοβιετικοί έχτισαν αγωγούς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Σιβηρία στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Ο άνθρωπος που είναι ο κορυφαίος ηγέτης της Ρωσίας από το 1999 έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί ενάντια στην κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ, το οποίο θεωρεί όργανο μιας αμερικανικής «αυτοκρατορίας του ψεύδους» με στόχο την καταστροφή της Ρωσίας.


Latest News

«Eσβησε» η εμπιστοσύνη της Δύσης στην Αμερική λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι ιστορικοί θα θυμούνται την τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής ως τη στιγμή που τα δυτικά έθνη έχασαν την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται
Σε αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα - Αυξάνει τις πιέσεις όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός

Δασμούς 20% στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ - Έπίθεση στους συμμάχους των ΗΠΑ για «λεηλασία»
«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα μας και το βλέπετε ήδη να συμβαίνει», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια σπάνια συνέντευξη ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Τραμπ
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού, μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Ντόναλντ Τραμπ

Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot των «Big Pharma» στην Ευρώπη
Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για κλινικές δοκιμές και προσελκύει επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, αλλά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων από την Κίνα.

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι γίγαντες του άνθρακα φεύγουν, τα AI data centers έρχονται
Οι ενεργειακές ανάγκες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη «κατασκευάζουν» τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο των ΗΠΑ ανατολικά του Πίτσμπουργκ

Πόσα δολάρια θα κοστίσει στις ΗΠΑ η προσάρτηση της Γροιλανδίας; – Τι εκτιμούν οι άνθρωποι του Τραμπ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν περάσει ήδη σε εκτιμήσεις κόστους-οφέλους, παρά τις διαθνείς αντιδράσεις

Δε γλιτώνουν ούτε τα κουτάκια μπύρας από τους δασμούς Τραμπ
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε την Τετάρτη τους δασμούς 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα παράγωγα προϊόντα από αλουμίνιο