
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι γεωπολιτικές της συνέπειες, ωθούν ορισμένες χώρες να μελετήσουν νέους τρόπους τιμολόγησης του πετρελαίου, όχι σε δολάρια, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ.
Ο Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι μίλησε στο CNBC στο απόηχο δημοσιεύματος της Wall Street Journal ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με την Κίνα για να δεχτεί γιουάν αντί για δολάρια για πετρέλαιο που αγοράζει το Πεκίνο.
Συνέπειες
Ο Αλ-Θάνι είπε ότι δεν περιμένει ότι ένα τέτοιο σύστημα θα εισαχθεί βραχυπρόθεσμα, αλλά τόνισε ότι οι οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία πλήττουν σκληρά ορισμένες χώρες.
«Ειλικρινά μιλώντας, κοιτάξτε τι συμβαίνει και τη δυναμική γύρω μας αυτή τη στιγμή. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που είναι δυσαρεστημένες με αυτό που συνέβη και τις συνέπειες της ουκρανορωσικής κρίσης, ειδικά τις οικονομικές συνέπειες», είπε.
«Και θα ψάξουν και θα εξερευνήσουν ένα παράλληλο σύστημα [τιμολόγησης του πετρελαίου] … που θα τους αντισταθμίσει, τουλάχιστον, οικονομικά. Καθώς λοιπόν ζούμε μια μετάβαση, αυτή η μετάβαση δεν θα είναι μόνο μια πολιτική μετάβαση, αλλά είναι και μια οικονομική μετάβαση».
Την περασμένη εβδομάδα, ο Γκαλ Λουφτ, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανάλυση της Παγκόσμιας Ασφάλειας, είπε στο CNBC ότι οι σκληρές οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ θα μπορούσαν να ωθήσουν τις χώρες μακριά από το δολάριο – το νόμισμα στο οποίο τιμολογείται συνήθως το πετρέλαιο.
Οι κυρώσεις
Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν ουσιαστικά το πάγωμα των αποθεματικών της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας και την αποσύνδεση της Ρωσίας από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT .
«Από τη μια πλευρά, κυρώσεις δεξιά και αριστερά. Από την άλλη πλευρά, θέλετε οι χώρες να αγοράσουν τα ομόλογά σας και να χρηματοδοτήσουν το χρέος σας. Αυτό δεν είναι ένα βιώσιμο σενάριο», είπε ο Λουφτ.
Ο Αλ-Θάνι του Κατάρ είπε επίσης ότι η χώρα διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές χώρες για την ενίσχυση των προμηθειών φυσικού αερίου.
«Ενισχύουμε και βοηθάμε ορισμένους ευρωπαίους εταίρους που αρχίζουν να υποφέρουν από κάποιες ελλείψεις φυσικού αερίου… με την περιορισμένη ποσότητα που έχουμε», είπε, τονίζοντας ότι η πλειονότητα των συμβολαίων της για φυσικό αέριο είναι μακροπρόθεσμη και έτσι δεν μπορεί να αλλάξει.


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ και οι άλλες προκλήσεις για τον κλάδο του καφέ
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να είναι μία ακόμα πρόκληση για τον κλάδο του καφέ, που ήδη δοκιμάζεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και την κλιματική αλλαγή

Μεγάλη, έως και επικίνδυνη, η έκθεση των ξένων στις αγορές των ΗΠΑ
H προειδοποίηση που απευθύνει η Deutsche Bank σε όσους έχουν επενδύσει στα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία

Το σχέδιο του Κρετίνσκι πίσω από εξαγορά της Daily Mail - Πώς σκοπεύει να την μεταμορφώσει
Η Royal Mail αναμένεται -εκτός απροόπτου- να περάσει στα χέρια του Τσέχου μεγιστάνα, Ντάνιελ Κρετίνσκι, στα τέλη Απριλίου

Με καθυστέρηση οι προπαραγγελίες του Nintendo Switch 2 λόγω δασμών
Η προπαραγγελίες για το Nintendo Switch 2 θα ξεκινήσουν στις 24 Απριλίου - Οι προπαραγγελίες είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου

Επένδυση 256 εκατ. ευρώ από την τουρκική αυτοκινητοβιομηχανία Tofas
Η Αρχή Ανταγωνισμού στην Τουρκία ενέκρινε την πώληση της επιχείρησης τοπικής διανομής από την Stellantis στην Tofas

Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός σπάνιων γαιών - Υστερα ήρθε... η Κίνα
Μέχρι τη δεκαετία του 1980 οι ΗΠΑ ήταν στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος παραγωγός για σπάνιες γαίες

Δύσκολο στοίχημα το Made in USA- Πώς θα γυρίσει η παραγωγή στις ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των CEO's για την ενίσχυση της μεταποιητικής δραστηριότητας αλλά και οι επιφυλάξεις τους

Η διπλή «απειλή» Τραμπ για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες [γραφήματα]
Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες από την Stellantis έως την BMW - Σε συνομιλίες ΕΕ και Κίνα για να αποφευχθούν τα χειρότερα

Η βιομηχανία διατηρεί την ανοδική της τάση στην οικονομία της Κίνας
Η Κίνα είναι σίγουρη και ικανή να σταθεροποιήσει την εκτεταμένη βιομηχανική της οικονομία, δηλώνουν αξιωματούχοι της χώρας

Βιετνάμ: Ο «μοναδικός δεσμός» με τις ΗΠΑ – Οι ασκήσεις ισορροπίας
Το Βιετνάμ είναι από τις πρώτες χώρες που έσπευσαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ τους δασμούς - Η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ