
Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ξεκάθαρα, στη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν πρέπει να παραμείνει στην εξουσία της Ρωσίας.
«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Αυτό ήταν το απώτατο σημείο στο οποίο έφτασε ο αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας για αλλαγή καθεστώτος στην Ρωσία, γεγονός που αντανακλά τη σημαντική αλλαγή στην αμερικανική αντιμετώπιση της Μόσχας.
Το προηγούμενο διάστημα, αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πως η ενδεχόμενη απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία δεν ήταν στους στόχους των ΗΠΑ.
«Για εμάς, το θέμα δεν είναι η αλλαγή κυβέρνησης. Ο ρωσικός λαός πρέπει να αποφασίσει ποιος θέλει να τον κυβερνά», είχε δηλώσει ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, νωρίτερα αυτό το μήνα.
Άμεση απάντηση από το Κρεμλίνο
Δεν πέρασε πολύ ώρα – εξάλλου, ο Τζο Μπάιντεν, νωρίτερα, δεν δίστασε να αποκαλέσει τον ρώσο ομόλογό του «χασάπη» – και ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου:
«Αυτό δεν πρόκειται να αποφασιστεί από τον κ. Μπάιντεν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Μπάιντεν: «Μην διανοηθείτε να κινηθείτε εναντίον περιοχών του ΝΑΤΟ»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πάντως, απηύθυνε και μία αυστηρή προειδοποίηση στον Βλαντιμίρ Πούτιν: «Μην διανοηθείτε καν να κινηθείτε ούτε σε μια σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ», προειδοποίησε χαρακτηριστικά την Μόσχα.
Ο Μπάιντεν απηύθυνε την προειδοποίηση κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βαρσοβία. Είπε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται να τηρήσουν τις υποχρεώσεις συλλογικής προστασίας που προβλέπονται στον καταστατικό χάρτη του ΝΑΤΟ «με την πλήρη ισχύ της συλλογικής μας δύναμης».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η τρέχουσα σύγκρουση στην Ουκρανία – που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ – δεν απαιτεί την άμεση εμπλοκή της Αμερικής.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν βρίσκονται στην Ευρώπη για να εμπλακούν σε σύγκρουση με τις ρωσικές δυνάμεις, οι αμερικανικές δυνάμεις βρίσκονται εδώ για να υπερασπιστούν τους συμμάχους του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Μήνυμα στο λαό της Ρωσίας: «Δεν είστε εχθρός»
Την ίδια στιγμή, ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι ο λαός της Ρωσίας δεν είναι ο εχθρός.
«Πάντα μιλούσα ευθέως και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό, επιτρέψτε μου να το πω αν μπορείτε να ακούσετε: Δεν είστε εχθρός μας. Αρνούμαι να πιστέψω ότι επικροτείτε τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια – για όνομα του Θεού – να χτυπηθούν με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε δίπλα στην Ουκρανία. Τελεία»
«Αυτή η μάχη δεν θα κερδηθεί σε λίγες ημέρες ή μήνες. Πρέπει να οπλιστούμε για μια μακρά μάχη», σημείωσε ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο παλάτι της Βαρσοβίας.
Και διαβεβαίωσε τους Ουκρανούς:
«Βρισκόμαστε στο πλευρό σας. Το μήνυμά μου προς το λαό της Ουκρανίας είναι ένα μήνυμα που παρέδωσα σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών και στον υπουργό Άμυνας της χώρας, που πιστεύω ότι είναι εδώ απόψε: Είμαστε δίπλα σας. Τελεία», τόνισε ο αμερικανός πρόεδρος.
“We stand with you. Period.” @POTUS praises the people of Ukraine for their fight to preserve their freedom from Russia: https://t.co/pIOojLaXUk pic.twitter.com/FOU8EUua7Q
— CNN (@CNN) March 26, 2022
«Η Ρωσία στραγγαλίζει τη Δημοκρατία»
«Η μάχη για τη δημοκρατία δεν τελείωσε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου», υποστήριξε στην αρχή της ομιλίας του ο Τζο Μπάιντεν, κατηγορώντας την Ρωσία για «στραγγαλισμό της δημοκρατίας».
Στη συνέχεια, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε προσωπικά κατά του ρώσου ομολόγου του, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας «λέει ψέματα πως ‘αποναζιστικοποιεί’ την Ουκρανία και είναι κυνικός», ενώ αντιπαρέλαβε πως ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι δημοκρατικά εκλεγμένος.
«Αυτά που λέει ο Πούτιν απέχουν πολύ από την αλήθεια», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«Ποτέ δεν έχουμε προσπαθήσει να καταστρέψουμε τη Ρωσία. Η Ρωσία δεν έχει δείξει ποτέ ενδιαφέρον για διπλωματία και είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει τη βία από την αρχή», σημείωσε καταγγέλλοντας τη Μόσχα ότι ξεκίνησε έναν πόλεμο «χωρίς καμία πρόκληση».
Σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πρόκειται για πραγματική «πρόκληση για την τάξη πραγμάτων» που επικράτησε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – έναν πόλεμο που κατέστρεψε την Ευρώπη και, όπως τόνισε, «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε πάλι εκεί».


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση