Παρά το γεγονός ότι τα μάτια όλων ήταν στραμμένα τόσο στον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και στα θέματα νομισματικής πολιτικής, η Wall Street έκλεισε με άνοδο, με εξαίρεση τον δείκτη Nasdaq.

Πιο συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 153,3 μονάδες ή 0,44%, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,5%. Ο Nasdaq αντίθετα έκλεισε με πτώση της τάξης του 0,2%, στον απόηχο της νέας αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων στη σημερινή συνεδρίαση.

Παρόλα αυτά, σε επίπεδο εβδομαδιαίας απόδοσης και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν κέρδη: ο Dow ενισχύθηκε κατά 0,3%, ο S&P 500 κατά 1,8% και ο Nasdaq κατά 2%.

Με τη λήξη του πρώτου τριμήνου του 2022, ο S&P 500 υποχωρεί περίπου 5% σε ετήσια βάση, αφού υποχώρησε έως και 12,5% νωρίτερα μέσα στο έτος. Ο ICE BofA Treasury Index εν τω μεταξύ, υποχώρησε πρόσφατα κατά 5,6% φέτος, το χειρότερο ξεκίνημά του στην ιστορία.

Το μείγμα μετοχών και ομολόγων

Όπως αναφέρει το Reuters, οι επενδυτές βασίζονταν παραδοσιακά σε ένα μείγμα μετοχών και ομολόγων για να περιορίσουν τις απώλειες του χαρτοφυλακίου τους, με τις μετοχές να αυξάνονται ιδανικά εν μέσω οικονομικής αισιοδοξίας και τα ομόλογα να ενισχύονται σε περιόδους αβεβαιότητας.

Αυτή η στρατηγική μπορεί να πάει στραβά, ωστόσο, και οι περιστροφές της αγοράς που προκύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την επιθετική στάση της Fed να συνδυάζονται για να κάνουν πιο δύσκολη την παρακολούθηση του παιχνιδιού αυτή τη φορά.

«Βρισκόμαστε σε μια τέλεια καταιγίδα αυτή τη στιγμή», δήλωσε η Κέιτι Νίξον, επικεφαλής επενδύσεων της Northern Trust Wealth Management. «Έχουμε βρεθεί σε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού κινδύνου και στο παρελθόν, αλλά αυτή η αίσθηση είναι λίγο διαφορετική. Τα αρνητικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι πολύ πιο σοβαρά και ευρύτερα».

Ο χρυσός και το δολάριο

Οι επενδυτές μετέφεραν 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρυσό την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα της BoFA Global. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν εκροές 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τις μεγαλύτερες σε εννέα εβδομάδες. Η τελευταία έρευνα της εταιρείας έδειξε ότι οι ταμειακές θέσεις των διαχειριστών κεφαλαίων νωρίτερα αυτόν τον μήνα βρέθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Η εβδομάδα που έρχεται

Εκτός από τις εξελίξεις στην πόλεμο της Ουκρανίας, και από το πεδίο των τιμών, οι επενδυτές αναμένουν τα στοιχεία μισθοδοσίας μη γεωργικών στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να εκτιμήσουν εάν η οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να χειριστεί την επιθετική τροχιά αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Σίγουρα, ορισμένοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι καιροί είναι ιδανικοί για την αγορά μετοχών, μια ιδέα που υποστηρίζεται από άφθονα στοιχεία αμυντικής θέσης που συνόδευσαν την πρόσφατη ανάκαμψη του S&P 500. Οι αναλυτές της BoFA Global Research δήλωσαν ότι ο αντίθετος δείκτης Bull & Bear έδωσε πρόσφατα ένα σήμα «αγοράς».

Ο Άνταμ Χετς, παγκόσμιος επικεφαλής κατασκευής χαρτοφυλακίου και στρατηγικής στην Janus Henderson, είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τους περισσότερους επενδυτές θα ήταν η «υπερβολική αντίδραση σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις» και η μαζική τοποθέτηση στα εμπορεύματα ή τον χρυσό ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street