Το να κερδίσεις ένα βραβείο Όσκαρ θεωρείται συχνά η πιο διάσημη τιμή που μπορεί να λάβει ένας ηθοποιός ή άλλος επαγγελματίας του κινηματογράφου στο Χόλιγουντ.

Η απόκτηση ενός Όσκαρ μπορεί να επιτρέψει αμέσως στους ηθοποιούς να κερδίσουν έως και 20% περισσότερα χρήματα στο επόμενο έργο τους. Αλλά παρόλο που η απόκτηση του κορυφαίου βραβείου σε μια από τις κορυφαίες κατηγορίες υποκριτικής μπορεί να εκτινάξει την καριέρα ενός/μιας ηθοποιού, το ίδιο το τρόπαιο αξίζει λιγότερο από ένα… φλιτζάνι καφέ.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία απονέμει τα βραβεια Όσκαρ, έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες ώστε να εμποδίσει τους νικητές να επωφεληθούν από την πώληση των τροπαίων τους.

Δεν επιτρέπεται η πώληση

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους επίσημους κανονισμούς της Ακαδημίας, οι νικητές δεν επιτρέπεται να «πουλήσουν ή να διαθέσουν με άλλον τρόπο το αγαλματίδιο του Όσκαρ… χωρίς προηγουμένως να προσφερθούν να το πουλήσουν στην Ακαδημία για το ποσό του 1 δολαρίου».

Και αν ένας βραβευμένος με Όσκαρ πεθάνει και μεταβιβάσει το βραβείο του στα παιδιά του, οι κληρονόμοι του πρέπει επίσης να τηρούν τους ίδιους κανόνες και δεν μπορούν να πουλήσουν ή να χαρίσουν το αγαλματίδιο.

Αυτοί οι κανόνες εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1951 και ισχύουν για να «διατηρηθεί η ακεραιότητα του συμβόλου των Όσκαρ», αναφέρει η Ακαδημία στα υλικά της.

Τα Όσκαρ που απονεμήθηκαν πριν από την εισαγωγή του κανόνα αυτού απογείωσαν τις τιμές απόκτησής τους από φανατικούς συλλέκτες. Για παράδειγμα, το 1999, ο Μάικλ Τζάκσον πλήρωσε 1,54 εκατομμύρια δολάρια για να αποκτήσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας που απονεμήθηκε στο «Όσα παίρνει ο άνεμος», το 1940. Και το 2011, το Όσκαρ του 1942 που απονεμήθηκε στην ταινία «Πολίτης Κέιν», για το σενάριό της, πουλήθηκε σε δημοπρασία για 861.542 δολάρια.

Εκτός από τον περιορισμό του τι μπορούν να κάνουν οι νικητές με τα τρόπαιά τους, η Ακαδημία έχει επίσης «περιορίσει προσεκτικά τις αναπαραγωγές του αγαλματιδίου Όσκαρ». Οι Los Angeles Times ανέφεραν το 2016 ότι η Ακαδημία έχει μηνύσει ζαχαροπλαστεία επειδή έφτιαχναν αντίγραφα σοκολάτας αγαλματιδίων των Όσκαρ, ενώ έχει στραφεί ακόμα και κατά ιστοσελίδων που χρησιμοποιούν το «Όσκαρ» στον τίτλο τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus
UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας  με την FIFPRO Europe
Business of Sport |

UEFA: Ιστορική συμφωνία συνεργασίας με την FIFPRO Europe

Οι βασικές αποφάσεις που επηρεάζουν τις συνθήκες απασχόλησης των παικτών ή τον φόρτο εργασίας των παικτών στις διοργανώσεις της UEFA θα λαμβάνονται πλέον μόνο μετά από εκτεταμένο διάλογο μεταξύ των δύο οργανισμών.