
Βουτιά περισσότερο από 3 δολάρια το βαρέλι σημείωναν νωρίς το πρωί της Δευτέρας οι τιμές του πετρελαίου με φόντο τον προβληματισμό ότι το lockdown που ισχύει από σήμερα στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης λόγω αύξησης των κρουσμάτων Covid-19 θα μειώσει τη ζήτηση.
Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, από τη μια λόγω της συνεχιζόμενης επέμβασης της Ρωσίας –του μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου- στην Ουκρανία και από την άλλη εξαιτίας της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα – τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Διαβάστε επίσης: Ουκρανία: Ο πόλεμος αλλάζει (;) το μοντέλο τιμολόγησης του πετρελαίου
Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν μέχρι τα 116,00 δολάρια το βαρέλι, για να ανακτήσουν ένα μέρος από την απώλεια στα 117,56 δολάρια στις 6:40 ώρα Ελλάδας ήτοι χαμηλότερα κατά 3,09% ή 2,6% σε σύγκριση με την τιμή της Παρασκευής 25 Μαρτίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI έφτασαν στο χαμηλότερο επίπεδο των 109,30 δολαρίων το βαρέλι και ανέβηκαν στη συνέχεια ελαφρώς στα 110,62 δολάρια, που ισοδυναμεί με απώλειες της τάξης του 3,28 δολάρια ή 2,9% σε σύγκριση με το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.
Και τα δύο συμβόλαια αναφοράς αυξήθηκαν 1,4% την Παρασκευή, σημειώνοντας την πρώτη εδομαδιαία τους άνοδο σε διάστημα τριών εβδομάδων, με το Brent να αυξάνεται περισσότερο από 11,5% και το WTI να σκαρφαλώνει κατά 8,8%.
«Το lockdown της Σαγκάης προκάλεσε νέο sell off από απογοητευμένους επενδυτές οι οποίοι περίμεναν ότι θα μπορούσε να αποφευχθεί μια τέτοια εξέλιξη», δήλωσε ο Kazuhiko Saito, επικεφαλής αναλυτής της Fujitomi Securities.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι η ανοδική αντίδραση στην πυραυλική επίθεση από τους Χούτι της Υεμένης σε εγκαταστάσεις διανομής πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Παρασκευή.
Ωστόσο, περιμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα ανακτήσει την ανοδική της τροχιά ενόψει της συνάντησης του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας δεν θεωρείται πολύ πιθανό να αποφασιστεί μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από αυτή που ισχύει από τον προηγούμενο Αύγουστο, δηλαδή των 400.000 βαρελιών την ημέρα.
Οι αναλυτές έχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για το πόσο σκληρά θα μπορούσαν να πληγούν οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα από τις ΗΠΑ. Ορισμένοι υπολογίζουν ότι 1-3 εκατ. βαρέλια ρωσικού πετρελαίου την ημέρα «αφαιρείται» από την παγκόσμια αγορά.
Επισημαίνεται ότι η Ρωσία εξάγει μεταξύ 4 και 5 εκατομμυρίων βαρελιών αργού καθημερινά, καθιστώντας την τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία.
Την ίδια στιγμή, ο ΟΠΕΚ+ δεν ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για επιτάχυνση της αύξησης της παραγωγής, με τα παγκόσμια αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014.


Latest News

Προσπάθεια ανάκαμψης σήμερα στη Wall Street
Το κλίμα πάντως στη Wall Street παραμένει εύθραυστο, με τις ανησυχίες των επενδυτών να εστιάζουν στην επίθεση Τραμπ σε Πάουελ

Με τραπεζική ώθηση «βλέπει» και τις 1.700 μονάδες το ΧΑ
Κομβικός παραμένει ο ρόλος του τραπεζικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη

Ο Τραμπ τορπιλίζει μετοχές και ασφαλή καταφύγια - Νέο ρεκόρ για τον χρυσό
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ κλονίζουν τους επενδυτές - Αντιστέκεται το ΧΑ

Μοιρασμένο το ταμπλό στο ΧΑ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Η αγορά βλέπει πλέον τη σφραγίδα του ΒΒΒ στην ελληνική οικονομία από τον οίκο S&P – Κάτι που έχουμε να δούμε πάρα πολλά χρόνια

Υπό πίεση οι ευρωαγορές, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί ο FTSE 100
Οι ανησυχίες για τις προεκτάσεις του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου παραμένουν στις αγορές

Μικρές διακυμάνσεις στις αγορές της Ασίας
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο

Σε ελεύθερη πτώση το δολάριο
Οι επιθέσεις του Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος κλονίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία

Ξεπουλούν εξωτερικό χρέος οι Ιάπωνες - Το sell off των 20 δισ. δολ.
Η πτώσης των μετοχών της Wall Street πιθανώς προκάλεσε τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εκφορτώσουν αμερικανικά ομόλογα

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μνήμες της «Μεγάλης Ύφεσης» ξυπνά ο Dow Jones - Ο χειρότερος Απρίλιος από το 1932
Λίγοι πιστεύουν ότι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εμπορικούς εταίρους θα αποφέρουν αποτελέσματα αρκετά σύντομα για να μετριάσουν την πίεση