Παράλληλα με το πεδίο των μαχών, ένας άλλο πόλεμος μαίνεται αυτή την ώρα στον ψηφιακό κόσμο: και δεν είναι μόνο οι κυβερνο-επιθέσεις.
Τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία ποντάρουν στην τεχνολογία του blockchain, η μία για να παρακάμψει τις κυρώσεις και η άλλη για να αποκτήσει χρήματα προκειμένου να στηρίζει τον στρατό και τους κατοίκους της
Συγκέντρωση κεφαλαίων μέσω NFT
Από την αρχή του πολέμου η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συγκεντρώσει έσοδα μέσω NFTs και κρυπτονομισμάτων για να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της.
Η Ουκρανία δημοσίευσε εκκλήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δωρεές σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα και μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα φέρεται να είχε συγκεντρώσει κρυπτονομίσματα αξίας σχεδόν 43 εκατομμυρίων δολαρίων από περίπου 67.000 δωρητές.
Διαβάστε επίσης-Το δεξί… ψηφιακό «χέρι» του προέδρου Ζελένσκι
Εγκαινιάστηκε τo NFT «Μουσείο Πολέμου» της Ουκρανίας
Στο πλαίσιο αυτό, το Κίεβο, εγκαινίασε την Παρασκευή 25 Μαρτίου, το Μουσείο NFT «Meta History: Museum of War», με τις πωλήσεις να εκτιμάται ότι θα αρχίσουν την ερχόμενη Τρίτη.
Η αποστολή του έργου είναι «να διατηρήσει τη μνήμη των πραγματικών γεγονότων της εποχής, να διαδώσει αληθείς πληροφορίες στην ψηφιακή κοινότητα στον κόσμο και να συγκεντρώσει δωρεές για την υποστήριξη της Ουκρανίας», δήλωσε το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού.
Σύμφωνα με αυτούς, αυτά τα NFT είναι γεγονότα που συνοδεύονται από προσωπικούς προβληματισμούς.
«Η φόρμουλα κάθε NFT είναι σαφής και απλή: κάθε κουπόνι είναι μια πραγματική είδηση από επίσημη πηγή και μια απεικόνιση από καλλιτέχνες, Ουκρανούς και διεθνείς», ανέφερε το υπουργείο.
Τα NFT θα δημιουργηθούν με χρονολογική σειρά και «οι καλλιτέχνες θα απεικονίσουν πώς αντιλαμβάνεται τον πόλεμο ο ειρηνικός πληθυσμός της κυρίαρχης Ουκρανίας — από την πλήρη έκρηξή του έως τη στιγμή του εορτασμού της ουκρανικής νίκης», σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Τα NFT θα πωλούνται προς 0,15 ETH (468 USD) ανά τεμάχιο.
While Russia uses tanks to destroy Ukraine, we rely on revolutionary blockchain tech. @Meta_History_UA NFT-Museum is launched. The place to keep the memory of war. And the place to celebrate the Ukrainian identity and freedom. Check here: https://t.co/IrNV0w54tg
— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) March 25, 2022
Οι κίνδυνοι και το darknet
Ωστόσο, μία τάση που αφορά διαφημίσεις που ζητούν δωρεές προς Ουκρανούς να εμφανίζονται στο darknet, καταγράφει σε τελευταία ανάλυσή της η Check Point Research. Αν και ορισμένες διαφημίσεις είναι νόμιμες, πολλές από αυτές είναι δόλιες.
Ο σκοτεινός ιστός (darknet) είναι μέρος του διαδικτύου που δεν είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και απαιτεί τη χρήση ενός ανώνυμου προγράμματος περιήγησης για πρόσβαση. Όλες οι διαφημίσεις ζητούν ποσά προς δωρεά με τη μορφή κρυπτονομίσματος.
Σε αυτή την περίπτωση, οι εταιρείες κυβερνοασφάλειας συνιστούν στο κοινό να μην κάνει δωρεές στην Ουκρανία μέσω του darknet, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προσπαθούν να επωφεληθούν από το υψηλό ενδιαφέρον της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.
Διαβάστε επίσης: Δωρεές μεταφέρονται στο darknet – Πολλαπλές οι απάτες στο διαδίκτυο
Κερκόπορτα στις κυρώσεις
Αντιμέτωπη με αυστηρές κυρώσεις από τις δυτικές χώρες λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, η Ρωσία εξετάζει πλέον το ενδεχόμενο να δεχθεί το bitcoin ως πληρωμή για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Σε μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της επιτροπής ενέργειας της Δούμας της Ρωσίας είπε ότι όταν πρόκειται για «φιλικές» χώρες όπως η Κίνα ή η Τουρκία, η Ρωσία είναι πρόθυμη να είναι πιο ευέλικτη με τις επιλογές πληρωμής.
Ο Πάβελ Ζαβάλνι είπε ότι το εθνικό νόμισμα fiat του αγοραστή — καθώς και το bitcoin — εξετάζονται ως εναλλακτικοί τρόποι πληρωμής για τις εξαγωγές ενέργειας της Ρωσίας.
«Προτείνουμε στην Κίνα εδώ και πολύ καιρό να στραφεί σε διακανονισμούς σε εθνικά νομίσματα σε ρούβλια και γιουάν», είπε ο Ζαβάλντι. «Με την Τουρκία, θα είναι λίρες και ρούβλια», πρόσθεσε, αλλά δεν σταμάτησε στα παραδοσιακά νομίσματα.
«Μπορείτε επίσης να ανταλλάξετε bitcoins», είπε.
Το Bitcoin ανέβηκε κοντά στο 4% τις τελευταίες 24 ώρες σε περίπου 44.000 δολ..
Οι δηλώσεις του, έρχονται μία ημέρα μετά τις απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ρωσία δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας προθεσμία μίας εβδομάδας στις ρωσικές αρχές προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή το νέο σύστημα σε ρούβλια.
«Καμπανάκι» από την ΕΚΤ
Για τον κίνδυνο τα κρυπτονομίσματα να χρησιμοποιηθούν από τους Ρώσους για να παρακάμψουν τις εναντίον τους κυρώσεις προειδοποίησε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προσθέτοντας τη φωνή της σε όσους ζητούν μέτρα για να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό.
«Τα crypto assets είναι βέβαιο πως χρησιμοποιούνται, ακόμη και αυτή την ώρα που μιλάμε, ως μέσο για την παράκαμψη των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο κατά της Ρωσίας» προειδοποίησε η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία της σε διαδικτυακή εκδήλωση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
Είναι χαρακτηριστικό πως ο τζίρος σε ρούβλια που μετατρέπεται σε κρυπτονομίσματα και stablecoins έχει αυξηθεί στο ανώτατο σημείο εδώ και περίπου ένα χρόνο, όπως επεσήμανε και η κυρία Λαγκάρντ. Αν και δεν είναι σαφές αν η ΕΚΤ έχει απτές αποδείξεις στα χέρια της πως τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται για την παραβίαση των κυρώσεων.
Κρύβεται στα crypto η ρωσική ελίτ;
Ρωσικές επιχειρήσεις και ιδιώτες που βρίσκονται στη λίστα των κυρώσεων της Δύσης συνδέονται με εκατοντάδες χιλιάδες κρυπτο-πορτοφόλια, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ψηφιακών πληροφοριών Elliptic.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Elliptic συνεργάζεται με διεθνείς κυβερνήσεις στην προσπάθεια τους να κυνηγήσουν και να εμποδίσουν την προσπάθεια όσων βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών κυρώσεων να τις παρακάμψουν μέσω της αγοράς των κρυπτονομισμάτων.
Το τελευταίο είναι κάτι που αποτελεί φόβο πολλών δυτικών κυβερνήσεων και αξιωματούχων, δεδομένης και της κάθετης αύξησης της δραστηριότητας σε crypto από ρωσικούς λογαριασμούς, κυρίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία και την δρομολόγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Στο μικροσκόπιο της Ελβετίας
Η Ελβετία πάντως έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να παγώσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε crypto που βρίσκονται εντός των συνόρων της και τα οποία ανήκουν σε Ρώσους και ρωσικές επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ.
Στο τελευταίο πακέτο μέτρων σε βάρος νομικών και φυσικών προσώπων από τη Ρωσία περιλαμβάνονται και διατάξεις κατά της διαφυγής από τις κυρώσεις μέσω της χρήσης κρυπτονομισμάτων.
- Διαβάστε επίσης: Ελβετία – Και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Η Ελβετία έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στον κόσμο για χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε blockchain.
Σημείωση:
«Ο Κόσμος που Αλλάζει»:
Oι τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στις μέρες μας στο επίκεντρο του πρώτου OT FORUM του Οικονομικού Ταχυδρόμου.
Στις 29-30 Μαρτίου στο Παλαιό Χρηματιστήριο (Σοφοκλέους 10)
Latest News
Citi: 5+1 παράγοντες που καθορίσουν τα κρυπτονομίσματα το 2025 - Ο καταλύτης Τραμπ
Η Citi αναλύει τις συνθήκες στην αγορά και περιγράφει τις προκλήσεις για το νέο έτος
Η Ρωσία παρακάμπτει τις κυρώσεις με.... Bitcoin - Τα σχέδια Πούτιν
Φέτος, η Ρωσία επέτρεψε τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο και έχει λάβει μέτρα για να καταστήσει νόμιμη την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων