
Την απαίτηση της Ρωσίας για την πληρωμή των προμηθειών φυσικού αερίου σε ρούβλια από τις «μη φιλικές» χώρες απέρριψαν ομόφωνα οι υπουργοί Ενέργειας της ομάδας του G7, σε τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η γερμανική προεδρία.
«Όλοι οι υπουργοί του G7 συμφώνησαν πως πρόκειται για μια μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υπαρχόντων συμβολαίων» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, εκφράζοντας όλους τους συναδέλφους του.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, το συμβούλιο συζήτησε το θέμα και υπογράμμισε επισταμένως πως τα τωρινά συμβόλαια παραμένουν σε ισχύ, επομένως οι εμπλεκόμενες εταιρείες πρέπει και οφείλουν να σέβονται τους όρους τους. «Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλώ τις εταιρείες που εμπλέκονται να μην συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η απόπειρα του Πούτιν να μας χωρίσει είναι προφανής, όμως όπως μπορείτε να δείτε από την ενότητα και την αποφασιστικότητα μας, δεν θα μας χωρίσει» πρόσθεσε.
Θυμίζουμε πως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom, η οποία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, να δέχεται πληρωμές για το φυσικό αέριο που εξάγει σε ρούβλια, δίδοντας της μάλιστα και χρονικό τελεσίγραφο μέχρι τις 31 Μαρτίου, ώστε να εφαρμόσει την προεδρική εντολή. Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ σε σημερινές του δηλώσεις επανέλαβε την πρόθεση της Μόσχας να εμμείνει στο ζήτημα των πληρωμών σε ρωσικό νόμισμα.
Οι πληρωμές σε ρούβλια θα στηρίξουν το ρωσικό νόμισμα, η αξία του οποίου έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά την έναρξη του πολέμου. Εκλαμβάνεται δε, ως εκδικητική απάντηση του Κρεμλίνου στις κυρώσεις της Ευρώπης, καθώς το πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί καθιστά εξαιρετικά δύσκολο για τους δυτικούς αγοραστές να μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια.


Latest News

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024

Το μοιραίο λάθος που στοίχισε το «κεφάλι» του CEO στην αλυσίδα fast fashion Primark
Η αλυσίδα fast fashion Primark έχει πάνω από 450 καταστήματα σε 17 χώρες σε όλη την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες
![Πληθωρισμός: Στο 3,1% διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/inflation-600x352.png)
Άνοδος στο 3,1% για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα - Στο 2,2% στην ευρωζώνη [γραφήματα]
Πληθωρισμός: Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat - Η χώρα μας σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο (+1,8) - Τι λένε πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης για τον πληθωρισμό τροφίμων (20 χαμηλότερο η Ελλάδα)

Αίτηση πτώχευση κατέθεσε η θρυλική αλυσίδα Hooters - Η λύση που αναζητά
Στην αίτησή της Hooters για πτώχευση ανέφερονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 έως 100 εκατομμυρίων δολαρίων και υποχρεώσεις στο ίδιο εύρος
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό