Σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν απέναντι στις δυτικές κυρώσεις, πλούσιοι Ρώσοι στρέφονται προς το real estate της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, επενδύοντας πολύ μεγάλα ποσά… Και βέβαια απολαμβάνουν μια σειρά κινήτρων, όπως διαβατήριο στην Τουρκία, ή 3ετή άδεια παραμονής στα ΗΑΕ.

Διαβάστε επίσης – Χρυσή βίζα: Η σύσταση της Κομισιόν, η απάντηση της Μόσχας και η κατάσταση στην Ελλάδα

«Πουλάμε επτά έως οκτώ ακίνητα σε Ρώσους κάθε μέρα», δήλωσε στο Reuters, ο Γκιουλ Γκιουλ, συνιδρυτής της εταιρείας ακινήτων Golden Sign στην Κωνσταντινούπολη. «Αγοράζουν με μετρητά, ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Τουρκία ή φέρνουν χρυσό».

Στο Ντουμπάι, ο Τιάγκο Κάλντας, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ακινήτων Modern Living, έχει προσλάβει τρεις ρωσόφωνους μεσίτες για να καλύψει το ρωσικό ενδιαφέρον, το οποίο, όπως λέει, έχει δεκαπλασιαστεί.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και τη στόχευση ατόμων όπως ολιγάρχες που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώ η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέκριναν τη ρωσική επίθεση, η Άγκυρα αντιτίθεται σε κυρώσεις εκτός του ΟΗΕ στη Ρωσία και οι δύο χώρες έχουν σχετικά καλούς δεσμούς με τη Μόσχα και εξακολουθούν να εκτελούν απευθείας πτήσεις, προσφέροντας πιθανώς δρομολόγια προς τους Ρώσους και τα μετρητά τους.

«Είναι πλούσιοι Ρώσοι αλλά όχι ολιγάρχες», είπε ο Γκιούλ της Golden Sign, μία από τις δεκάδες εταιρείες ακινήτων που έδωσε συνέντευξη στο Reuters. «Βρίσκουν τρόπους να φέρουν τα χρήματά τους στην Τουρκία».

«Υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν τρία έως πέντε διαμερίσματα», πρόσθεσε ο Γκιούλ.

Οι Ρώσοι είναι μεγάλοι αγοραστές τουρκικών ακινήτων εδώ και χρόνια, πίσω από Ιρανούς και Ιρακινούς, ωστόσο οι παράγοντες του real estate είπαν ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση της ζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα πρώτα στοιχεία

Τον Φεβρουάριο, καθώς τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας προτού προχωρήσουν, οι Ρώσοι αγόρασαν 509 σπίτια στην Τουρκία, αριθμό διπλάσιος σε σχέση με το περασμένο έτος, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Αυτά τα δεδομένα ήταν πριν την εισβολή και τις δυτικές κυρώσεις με τους κτηματομεσίτες να δηλώνουν ότι περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη αύξηση.

Ο Ibrahim Babacan, η εταιρεία του οποίου στην Κωνσταντινούπολη κατασκευάζει και πουλά ακίνητα κυρίως για ξένους αγοραστές στην Τουρκία, είπε ότι στο παρελθόν πολλοί Ρώσοι ήθελαν να ζήσουν σε θέρετρα όπως η περιοχή της Μεσογείου της Αττάλειας. Τώρα αγοράζουν διαμερίσματα στην Κωνσταντινούπολη για να επενδύσουν τα χρήματά τους.

Το Reuters επικοινώνησε με ορισμένους Ρώσους αγοραστές κατοικιών, αλλά αυτοί αρνήθηκαν να δώσουν συνεντεύξεις λόγω της ευαισθησίας της κατάστασης.

Κίνητρα διαμονής

Τόσο η Τουρκία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν κίνητρα διαμονής σε αγοραστές ακινήτων. Στην Τουρκία οι αλλοδαποί που πληρώνουν 250.000 δολάρια για ένα ακίνητο και το διατηρούν για τρία χρόνια μπορούν να πάρουν τουρκικό διαβατήριο. Για ένα ελαφρώς μικρότερο ποσό, το Ντουμπάι, ένας σημαντικός επιχειρηματικός κόμβος στη Μέση Ανατολή, προσφέρει βίζα διαμονής τριών ετών.

«Οι επενδυτές αναζητούν τόσο προστασία κεφαλαίου όσο και την ευκαιρία να λάβουν βίζα κατοικίας στα ΗΑΕ για προσωρινή μετεγκατάσταση», δήλωσε η Έλενα Μιλισένκοβα της μεσιτείας ακινήτων Tranio, με έδρα τη Μόσχα και το Βερολίνο, η οποία εστιάζει σε Ρώσους πελάτες που αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό.

Η εταιρεία της έλαβε σχεδόν τρεις φορές περισσότερα αιτήματα για διαμερίσματα στο Ντουμπάι τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, είπε.

Ορισμένες εταιρείες λένε ότι η ζήτηση είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του