Τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία βασίστηκαν σε μη ασφαλείς συσκευές επικοινωνίας, όπως τα smartphones και οι ασύρματοι push-to-talk, αφήνοντας τις μονάδες σε αρκετές περιπτώσεις μη προφυλαγμένες και υπογραμμίζοντας περαιτέρω τις ελλείψεις διοίκησης και ελέγχου που χαρακτηρίζουν την εισβολή της Μόσχας, λένε παρατηρητές, σύμφωνα με την Washington Post.

«Τους βλέπουμε να χρησιμοποιούν πολύ περισσότερες μη διαβαθμισμένες επικοινωνίες. Η διαβαθμισμένη επικοινωνιακή τους ικανότητα… για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δεν είναι τόσο ισχυρή όσο θα έπρεπε» δηλώνει σε δημοσιογράφους ανώτερος αξιωματούχος της Αμυνας, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο ρωσικός στρατός διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά τα στρατεύματα στο πεδίο της μάχης έχουν καταλήξει σε απλούστερες στη χρήση -αλλά λιγότερο ασφαλείς- γραμμές επικοινωνίας, λόγω της προφανούς έλλειψης σχεδιασμού για τη διεξαγωγή διαρκούς μάχης σε μεγάλες αποστάσεις και των ρωσικών επιθέσεων στις επικοινωνιακές υποδομές της Ουκρανίας, στις οποίες έχει βασιστεί και η ίδια, λένε οι ειδικοί.

Τεχνολογική αναβάθμιση αλλά…

Ευρωπαίος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στα τέλη Φεβρουαρίου, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου Ρώσοι διοικητές κατέσχεσαν τα προσωπικά τηλέφωνα των υφισταμένων τους, από φόβο μήπως άθελά τους προδώσουν τη θέση μιας μονάδας.

Ομοίως, Ουκρανοί πολίτες έχουν αναφέρει ότι τα τηλέφωνά τους έχουν κλαπεί από τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία τα χρησιμοποιούν για να μιλούν μεταξύ τους και με την οικογένειά τους στην πατρίδα, δήλωσε ο εν λόγω αξιωματούχος. Αυτές οι κλήσεις, σημείωσε ο αξιωματούχος, αποτυπώνουν την απογοήτευση των στρατευμάτων και την πτώση του ηθικού τους, καθώς ο στρατός της Ουκρανίας έχει εμποδίσει την προέλαση της Ρωσίας γύρω από πόλεις-κλειδιά, σκοτώνοντας χιλιάδες Ρώσους.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει στις ουκρανικές δυνάμεις εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου ικανό να διακόπτει τις ρωσικές μεταδόσεις, δήλωσε ο Κώστας Τίγκος, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας σε εταιρεία αμυντικών αναλύσεων. Καταστρέφοντας τους κόμβους επικοινωνίας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να πιέσουν τους αντιπάλους τους να χρησιμοποιήσουν λιγότερο ασφαλή εξοπλισμό, είπε, αυξάνοντας την πιθανότητα να υποκλαπούν οι συνομιλίες τους ή να εντοπιστούν οι θέσεις τους.

Ενώ ο ρωσικός στρατός έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική του τεχνολογία τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο κ. Τίγκος δήλωσε ότι ο εξοπλισμός είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. «Είναι ένα πράγμα», είπε, «η ανάπτυξη καλού ασυρμάτου που λειτουργεί καλά. Είναι άλλο πράγμα, όμως, η δημιουργία ενός δικτύου και η οργάνωση μιας πολύπλοκης στρατιωτικής επιχείρησης με χιλιάδες στρατιώτες».

Περιπτώσεις απερισκεψίας

Αναλυτές εκτιμούν πως έχουν παρατηρηθεί ακόμη και περιπτώσεις απερισκεψίας από την πλευρά των Ρώσων, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να είχαν την εντύπωση ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν και στην Ουκρανία τα κινητά τους τηλέφωνα, όπως έκαναν για παράδειγμα τα περασμένα χρόνια στα μέτωπα της Συρίας.

Οι ουκρανικές δυνάμεις πάντως από την πλευρά τους έχουν δώσει στη δημοσιότητα το περιεχόμενο της επικοινωνίας μεταξύ Ρώσων στρατιωτών που ισχυρίζονται πως υπέκλεψαν, ενώ παράλληλα έχουν υποστηρίξει πως έχουν πραγματοποιήσει και φονικά πλήγματα κατά ρωσικών στόχων η θέση των οποίων προδόθηκε μέσα από τις επικοινωνίες τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Χαμάς – Ισραήλ: Απελεθέρωση 33 ομήρων σε πρώτη φάση προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας
Επικαιρότητα |

Απελεθέρωση 33 ομήρων προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Η πρώτη φάση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - Συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση κάποιων ομήρων