Ακόμη και πριν η τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου φτάσει στο «βαθύ κόκκινο», ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην καθημερινή λειτουργία των μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων ήταν το υψηλό κόστος ενέργειας. Στο micro περιβάλλον, το ενεργειακό κόστος χαρακτηρίστηκε ως το 1ο εμπόδιο το 2021 από 4ο που ήταν το 2020 σύμφωνα με την έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν» του ΣΕΒ.

Σήμερα η εντεινόμενη ενεργειακή κρίση απειλεί με πάγωμα λειτουργίας και επενδυτικών σχεδίων όχι μόνο τα φουγάρα της ελληνικής βιομηχανίας, αλλά και τον πρωτογενή τομέα, την οικοδομή και το εμπόριο.

Ο κίνδυνος

Αν και οι πολύ μεγάλες βιομηχανίες, όπως η Elvalhalcor και οι θυγατρικές της, οι εταιρείες του κλάδου αλουμινίου κ.ά. έχουν χετζάρει (hedging) ένα μεγάλο τμήμα του ενεργειακού κόστους, το πρόβλημα παραμένει και ο κίνδυνος να πλημμυρίσουμε από «κοκκινισμένες» επιχειρήσεις και λουκέτα στην αγορά δεν είναι μακρινός, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση, εκτός από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης, δείχνει τον δρόμο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ως μεσοπρόθεσμη λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία.
Συγκεκριμένα, προτάσσεται η ενίσχυση του Net Metering, του συστήματος αυτοπαραγωγής ενέργειας, μέσω ΕΣΠΑ, καθώς και η δυνατότητα σύστασης Επιχειρηματικών Ενεργειακών Κοινοτήτων, τα έργα των οποίων θα συνδέονται απευθείας με το σύστημα υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου να ξεπεραστεί ο κορεσμός του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ.

Επενδύσεις ΑΠΕ

Για την αντιμετώπιση του ακανθώδους προβλήματος της ενέργειας, βιομηχανίες τροφίμων και λιανεμπορικές αλυσίδες στρέφονται στην παραγωγή ενέργειας, επενδύοντας στις ΑΠΕ.

Να σημειωθεί ότι το ενεργειακό κόστος στον κλάδο των σουπερμάρκετ έχει πλέον εκτιναχθεί στην πρώτη θέση των λειτουργικών δαπανών μετά το κονδύλι της μισθοδοσίας ξεπερνώντας τα ενοίκια και τις υπηρεσίες logistics.

Επενδυτικό σχέδιο ύψους 18 εκατ. ευρώ έχει καταρτίσει ο όμιλος METRO της οικογένειας Παντελιάδη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των καταστημάτων Μetro και My Market για ιδιόχρηση μέσω του net metering. Οι επενδύσεις σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας θα ολοκληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια καλύπτοντας τα μισά καταστήματα φέτος και τα υπόλοιπα του χρόνου.

Φιλόδοξο πλάνο

Σε αξιοποίηση των ΑΠΕ προχωρεί και ο leader του κλάδου, η αλυσίδα Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης.

Ειδικό βάρος στις φετινές επενδύσεις έχει το νέο hyper market στο κτίριο της πρώην Renault, που έδωσε το όνομά του στον ομώνυμο κόμβο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, ως «κόμβο Ρενό».

Στην οροφή του κτιρίου προβλέπεται να τοποθετηθούν συστοιχίες φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή του επάρκεια. Φωτοβολταϊκά συστήματα σε κάποια καταστήματά της διαθέτει και η ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ φιλόδοξο πλάνο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων net metering σε στέγες καταστημάτων της έχει και η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης.

Ολα τα καταστήματα και οι αποθήκες της Lidl Hellas διαθέτουν ήδη αντλίες θερμότητας, ενώ στον προγραμματισμό της εκπτωτικής αλυσίδας έχει ενταχθεί η τοποθέτηση 25 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε καταστήματα, καθώς και σε μια αποθήκη μέχρι το 2026.

Επίσης, η αλυσίδα σουπερμάρκετ Γαλαξίας (εταιρεία Πέντε ΑΕ) έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε παραπάνω από 20 από τα καταστήματά της, συμψηφίζοντας την ιδιοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τους λογαριασμούς ρεύματος.

Στις στέγες των κτιρίων

Πάντως η πρώτη λιανεμπορική αλυσίδα που επένδυσε σε ΑΠΕ είναι η Χαλκιαδάκης, στην Κρήτη, στην οποία συμμετέχει κατά 60% η Σκλαβενίτης. Συγκεκριμένα, πριν από 11 χρόνια εγκατέστησε το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα στις κεντρικές εγκαταστάσεις της και, έκτοτε, προχώρησε στην εγκατάσταση επιπλέον 5 φωτοβολταϊκών Net Metering σε 5 καταστήματα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο όμιλος Fourlis. Στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η λειτουργία συστημάτων παραγωγής ενέργειας (φωτοβολταϊκό σύστημα) στις στέγες των κτιρίων της αλυσίδας οικιακού εξοπλισμού IKEA, με στόχο να είναι ενεργειακά αυτόνομα. Επιπλέον, φωτοβολταϊκά συστήματα net metering έχουν εγκατασταθεί και στις εγκαταστάσεις logistics του ομίλου.

Αναφορικά με τις βιομηχανίες τροφίμων, στις επενδύσεις του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Πίνδος περιλαμβάνεται η ίδρυση δύο Ενεργειακών Κοινοτήτων σε Ιωάννινα και Κέρκυρα που θα εκμεταλλευτούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 18 MW η κάθε μία.

Ηδη, έχει κατατεθεί αίτηση για τις άδειες του φωτοβολταϊκού πάρκου στα Ιωάννινα, ενώ έπεται η αντίστοιχη διαδικασία για την Κέρκυρα. Στα σχέδια είναι και η ίδρυση και λειτουργία μονάδων παραγωγής βιοαερίου.

Υπερσύγχρονη μονάδα

Την ίδια ώρα, σε λειτουργία έχει τεθεί η υπερσύγχρονη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας στον χώρο των εγκαταστάσεων της Κρι Κρι, στις Σέρρες. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 6 εκατ. ευρώ και έχει ήδη ξεκινήσει η παραγωγή βιοαερίου χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ως πρώτη ύλη τα υγρά απόβλητα της εγκατάστασης παγωτού και γαλακτοκομικών, καθώς και τον ορό γάλακτος που προκύπτει από τη στράγγιση γιαούρτης.

Το βιοαέριο που παράγεται μέσω της αναερόβιας επεξεργασίας αξιοποιείται εντός των εγκαταστάσεων της εταιρείας, συμβάλλοντας στη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος της ανάγκης του εργοστασίου σε φυσικό αέριο καλύπτεται από το παραγόμενο βιοαέριο.

Στο τέλος του επόμενου μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 998 kW, η οποία θα δέχεται το παραγόμενο βιοαέριο.

Η ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται πρόκειται να διατίθεται στη συνέχεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλακτοβιομηχανία σχεδιάζει και την εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Φωτοβολταϊκά

Τρεις Ενεργειακές Κοινότητες που δημιουργήθηκαν από μέλη του συνεταιρισμού της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου (ΕΒΟΛ) υλοποιούν φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 54 MW. Η συμμετοχή του συνεταιρισμού φθάνει στο 20%. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Στην αναβάθμιση της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στην Πύλη Τρικάλων προχωρεί η γαλακτοβιομηχανία Ολυμπος. Η μονάδα έχει δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ισχύος P≥3,00 ΜW με ταυτόχρονη εκμετάλλευση θερμικής ενέργειας ισχύος P≥3,00 ΜW, καθώς και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος P≤3,00 ΜW από φωτοβολταϊκό σταθμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα