
Η ενίσχυση των δεξιοτήτων των εργαζομένων και η διά βίου κατάρτιση μπορούν να είναι τα κλειδιά για το βιώσιμο μέλλον της εργασίας, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος συμμετείχε σε Υπουργική Διάσκεψη του ΟΟΣΑ την περασμένη εβδομάδα στην Κολομβία.
Ο Υφυπουργός ξεκίνησε την παρέμβασή του τονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται από όλα τα κράτη προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές προκλήσεις που έχουν προκύψει τόσο από την πανδημία, όσο και από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να γίνει με τρόπο που να οδηγεί σε δίκαιες κοινωνίες, κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει μια υγιή σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Ανάπτυξη δεξιοτήτων
Προωθώντας την ενσωμάτωση εργαζομένων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αναπτύσσοντας τις δεξιότητές τους, τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, να αυξήσουν την απασχόληση και εν τέλει να οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνήσεις οφείλουν να δίνουν στους εργαζομένους τα κατάλληλα εκπαιδευτικά εφόδια, αλλά και να δημιουργούν ένα περιβάλλον υποστηρικτικό προς τη δια βίου μάθηση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές κατάρτισης και στα προγράμματα ενίσχυσης της ένταξης στην αγορά εργασίας ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που εφαρμόζονται στην Ελλάδα από τον ΟΑΕΔ.
Προγράμματα συνεργασίας
Εκτενής αναφορά έγινε στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας και στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΑΕΔ, στα προγράμματα συνεργασίας που έχει συνάψει ο Οργανισμός με τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Google, η CISCO και η Amazon, καθώς επίσης και στην σπουδαιότητα του ρόλου των Επαγγελματικών Συμβούλων για την επανένταξη στην αγορά εργασίας ατόμων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Επίσης, μέρος των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, απευθύνονται σε πρόσφυγες και υλοποιούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Παγκόσμια Τράπεζα, προκειμένου να μπορέσουν οι ωφελούμενοι να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να επιτύχουν ταχύτερα την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας. Στα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούνται καινοτόμες πρακτικές που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιήσουν τυχόν προηγούμενες εργασιακές δεξιότητες που είχαν αποκτήσει στις χώρες προέλευσής τους.
Ο Υφυπουργός κάλεσε όλους τους συμμετέχοντες να ενισχύσουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι και οι κοινωνικά αποκλεισμένοι. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου «κάθε κρίση είναι διαφορετική, πρέπει όμως να μαθαίνουμε από τις προηγούμενες. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω ή να αποκλειστεί από την αγορά εργασίας».


Latest News

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί μετά την κατάργηση των εισφορών για υπερωρίες και νυχτερινά
Από την 6η Μαρτίου σε ισχύ το μέτρο – Εγκύκλιος του e- ΕΦΚΑ μe αναλυτικά παραδείγματα

ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από την Τουρκία – Πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
Οι ελεγκτές ΑΑΔΕ προχώρησαν στη δέσμευση του παράνομου εμπορεύματος, ενώ σχηματίστηκε και δικογραφία

Ξεκίνησε η υποβολή δηλώσεων από νομικά πρόσωπα - Αναλυτικά οι προθεσμίες
Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ - Ο τρόπος επιβολή και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά

Παρατείνεται η αγωνία για το τεκμαρτό εισόδημα - Στις 28 Μαρτίου η συζήτηση στο ΣτΕ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Απλοποιείται η διαδικασία έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής - Οι αποφάσεις
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ

Νωρίτερα οι συντάξεις Απριλίου - Πότε «κληρώνει» και για τα αναδρομικά
Aνακοίνωθηκαν οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις - Μέχρι το Πάσχα θα γίνει η καταβολή ποσών για αναδρομικά έως και 12.000 ευρώ

ΕΦΚΑ: Μικρή η ανταπόκριση για τη συνταξιοδότηση των μη μισθωτών με οφειλές έως 30.000 ευρώ
Μόλις 2.000 έχουν λάβει τη σύνταξη - Αργοί οι ρυθμοί υλοποίησης των ευεργετικών διατάξεων του μέτρου

Τέλος χρόνου για οφειλές στους Δήμους - Πώς μπορείτε να εξοφλήσετε σε 60 δόσεις
Εκπνέει η προθεσμία για υποβολή των αιτήσεων ένταξης στην ευνοϊκή ρύθμιση - Η προσαύξηση

Η ΔΥΠΑ στον Έβρο - Πάνω από 400 νέες θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις στον Έβ
Το Νοέμβριο η ΔΥΠΑ υλοποίησε 3 νέες δράσεις για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας στον Έβρο, συνολικού προϋπολογισμού 18,5 εκ. ευρώ

ΚΕΠΕ: Εκρηκτική άνοδος κατά 185% των κενών θέσεων εργασίας σε τέσσερα έτη
Τα αναλυτικά στοιχεία ανά οικονομική δραστηριότητα