Κρατήστε το στην ατζέντα σας για αύριο Τρίτη, την ημέρα που ξεκινά το 1ο OT FORUM στο παλαιό Χρηματιστήριο της Οδού Σοφοκλέους.

Στις 6 ακριβώς το απόγευμα της Τρίτης οι δημοσιογράφοι  Νίκος Φιλιππίδης και Νίκη Λυμπεράκη  θα υποδεχθούν τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την παρέμβασή του, με θέμα  «Η Ελλάδα στον κόσμο που Αλλάζει». Του Πρωθυπουργού θα έχουν προηγηθεί οι παρεμβάσεις της Benedetta Berti, επικεφαλής του Policy Planning, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του NAΤΟ, του Yuri Bender, από τους Financial Times, του Geoffrey R. Pyatt, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Κevin Featherstone, Καθηγητή στην έδρα  Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών  «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου (Hellenic  Observatory) στο London School of Economics.

Η επανάκαμψη στα προ πανδημίας μεγέθη του τουρισμού

Μια σχεδόν αυτοσχέδια έρευνα τραπεζικών πηγών – με δείγμα τους ίδιους τους μεγάλους πελάτες τους που είναι και οι μεγάλοι παίκτες της βιομηχανίας της φιλοξενίας- δείχνει ότι επιστρέφουμε στα μεγέθη του 2019, δηλαδή στα μεγέθη της τελευταίας πριν την πανδημία σεζόν. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων και των τραπεζών συμφωνούν ότι η εικόνα του 2022 δεν είναι εκείνη που κατά καιρούς εμφανίζεται στα media.

Δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί κυρίως από εξωγενείς παράγοντες οι εκτιμήσεις που γίνονται κάνουν λόγο για ένα διαφορετικό τοπίο μιας και οι ελληνικοί προορισμοί έχουν αποκτήσει μια ξεχωριστή δυναμική.

 Οι Τράπεζες που στηρίζουν την επένδυση των μπαταριών λιθίου

Τα επενδυτικά σχέδια της Sunlight, θυγατρικής του Ομίλου Olympia (συμφερόντων Πάνου Γερμανού) για τη δημιουργία μιας νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου σε περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στηρίζονται από δύο τράπεζες, την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank. Η επένδυση – κατά το 50 %- θα χρηματοδοτηθεί από τους δανειακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με πολύ χαμηλό επιτόκιο.

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική επένδυση για την κατασκευή της νέας μονάδας θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια ευρώ έως το 2026 και θα δημιουργήσει 600 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Ειδικότερα, πρόκειται να δημιουργηθούν 450 άμεσες θέσεις εργασίας (75% εξειδικευμένο προσωπικό και 25% επιστημονικό προσωπικό) σε πλήρη λειτουργία της μονάδας και 150 έμμεσες θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή. Στα σχέδια του πρωτοποριακού ομίλου είναι να φτιάξει ένα από τα πιο προηγμένα εργοστάσια στην Ευρώπη, εφαρμόζοντας το πρότυπο «Industry 4.0», με στόχο να δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλών προδιαγραφών που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες. Η νέα μονάδα θα έχει πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Οι νέες μπαταρίες  λιθίου που θα παράγονται, απευθύνονται σε εξειδικευμένες αγορές του κλάδου της ηλεκτροκίνησης (περονοφόρα οχήματα, ρομποτικές μηχανές, ναυτιλία, αποθήκευση ενέργειας, κλπ.) με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και απαιτήσεις και διαφοροποίηση από τον ανταγωνισμό. Η νέα μονάδα θα έχει εξαγωγικό  προσανατολισμό και στοχεύει στην κάλυψη  αναγκών σε μπαταρίες λιθίου για τις εξειδικευμένες αγορές της ηλεκτροκίνησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η  νέα Ρωσική διασπορά

Η Κωνσταντινούπολη αποτελεί σήμερα, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Economist  την πόλη που προσελκύει τους φυγάδες από την Ρωσία του καθεστώτος Πούτιν.

Σύμφωνα με το περιοδικό, «η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας είναι η αγαπημένη των Ρώσων τουριστών εδώ και δεκαετίες. Έχει γίνει πλέον ένα προσωρινό καταφύγιο για τους Ρώσους που ξεφεύγουν από τη δικτατορία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Έχουν λίγα άλλα μέρη να πάνε. Όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από τη Ρωσία. Η Τουρκία δεν έχει, και αφήνει Ρώσους να μπουν χωρίς βίζα.

Τουλάχιστον 14.000 Ρώσοι εκτιμάται ότι έχουν μετακομίσει στην Τουρκία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Οι περισσότεροι είναι νέοι επαγγελματίες: δικηγόροι, τραπεζικοί, δημοσιογράφοι, προγραμματιστές και καλλιτέχνες. Εκατοντάδες εξ αυτών συμμετείχαν σε μια πρόσφατη αντιπολεμική συναυλία του Miron Fyodorov, αλλιώς γνωστός ως Oxxxymiron, ενός Ρώσου ράπερ. Στο Telegram, μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, οι νεοφερμένοι ανταλλάσσουν συμβουλές για τη δημιουργία τουρκικών τραπεζικών λογαριασμών και την αίτηση για μόνιμη διαμονή».

Μάλιστα, οι συγγραφείς του άρθρου δεν παραλείπουν να αναφερθούν και σε μια προσωπική ιστορία, την ιστορία του Arseny  και του Vova. Ο πρώτος, φωτογράφος μόδας και ο δεύτερος, σκηνοθέτης ταινιών. Ο Vova είναι ο boyfriend του Arseny. Και οι δύο τους με το ξέσπασμα του πολέμου – και το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας απέναντι σε όλους όσοι ήταν αντίθετοι με τις επιλογές Πούτιν- δεν είχαν δεύτερη σκέψη. Ούτε καν χρόνο. Επιβιβάστηκαν σε μια από τις πτήσεις για την Κωνσταντινούπολη. Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι ήταν μια απόφαση χωρίς επιστροφή. Τουλάχιστον μέχρι να καταρρεύσει το καθεστώς Πούτιν…

Πάντως, με αφορμή το άρθρο του περιοδικού The Economist προκύπτει μια νέα ευκαιρία για αρκετές ελληνικές πόλεις που θα μπορούσαν να ήταν κάτω από προϋποθέσεις η επόμενη στάση ή και προορισμός για το νέο κύμα της Ρωσικής διασποράς, μια διασποράς που θυμίζει τις εποχές μετά την επικράτηση των Μπολσεβίκων. Έτσι κι αλλιώς, με ανοικτή πληγή τον πόλεμο της Ουκρανίας η αφρόκρεμα της Ρωσικής κοινωνίας θα κάνει την επιλογή της… εξορίας και την εγκατάστασή της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με αυτά και εκείνα, η Ελλάδα θα ήταν μια καλή λύση.

Αυτοί και πολλοί από τους συνεπιβάτες τους είχαν αποφασίσει να φύγουν από τη Ρωσία, με ελάχιστες ελπίδες επιστροφής.

Μια ενδεχόμενη επισιτιστική κρίση

Για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «(…)ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει ακόμα μετά βεβαιότητας τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Έχω συγκαλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας.

Δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα. Υπάρχει, όμως, πολύ μεγάλο ζήτημα για χώρες όπως, παραδείγματος χάριν, η Αίγυπτος, η οποία εισάγει το 80% του σιταριού της. 100.000.000 Αιγύπτιοι εισάγουν 80% του σιταριού τους από τη Ρωσία και από την Ουκρανία. Και γι’ αυτό και ήταν πολύ θετική η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος Μακρόν, για να μπορέσουμε σε παγκόσμιο επίπεδο να δούμε πώς μπορούμε από τώρα να προετοιμαστούμε για μια επερχόμενη κρίση, η οποία δεν πρέπει να μας βρει απροετοίμαστους.

Θα είναι πραγματικά μια τραγωδία αν μετά τον COVID-19, μετά την ενεργειακή κρίση, ακολουθήσει σε ένα χρόνο από τώρα -γιατί τότε θα δούμε τα αποτελέσματα μιας σποράς η οποία ενδεχομένως δεν θα γίνει στην Ουκρανία ή στην Ρωσία- αν ακολουθήσει και μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

Έτσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στις 13.00, θα προεδρεύσει σε κυβερνητική σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories