
Έρευνα για τη χαρτογράφηση των θεμάτων διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του οικοσυστήματος Τεχνολογίας και Καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο, θα διεξαχθεί με την υποστήριξη του Elevate Greece, της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας, και Καινοτομίας.
Το οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, που περιλαμβάνει νεοφυείς επιχειρήσεις, βιομηχανικές επιχειρήσεις, και ερευνητικούς οργανισμούς, αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς στην Ελλάδα. Κρίσιμος παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης (scale-up), και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των οργανισμών του οικοσυστήματος είναι το ανθρώπινο δυναμικό (ΑΔ), οι πρακτικές διοίκησης ΑΔ, και η κουλτούρα των εταιρειών που το απαρτίζουν.
Ενδεικτικά, έρευνες δείχνουν ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις με ικανότητες διοίκησης ΑΔ έχουν περισσότερες πιθανότητες αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO), ενώ συχνά αποτυγχάνουν σε διάφορα στάδια του κύκλου ζωής τους εξαιτίας έλλειψης ταλέντων ή δεξιοτήτων, παρότι διέθεταν καινοτόμες ιδέες ή προϊόντα.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες (π.χ., Ισραήλ – High-Tech Human Capital Report), δεν υπάρχει μελέτη που να χαρτογραφεί θέματα διοίκησης ΑΔ στο οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο.
Η έρευνα θα διεξαχθεί από τετραμελή ομάδα εργασίας που αποτελούν οι: Άγγελος Αλεξόπουλος, πρόεδρος Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου ΑΔ, Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Xρύσανθος Δελλαρόκας, αντιπρόεδρος ΤΕΣ ΑΔ, Καθηγητής Διοίκησης Shipley, Πανεπιστήμιο Βοστώνης, Ιωάννης Νικολάου, καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνος Τασούλης, αναπλ. καθηγητής Διοίκησης ΑΔ, Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, μέλος ΤΕΣ ΑΔ.
Στόχοι της έρευνας είναι:
• Αποτύπωση των εφαρμοζόμενων πρακτικών διοίκησης ΑΔ
• Σύνδεση των πρακτικών με τα οργανωσιακά αποτελέσματα των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων ευρύτερα
• Διάχυση καλών πρακτικών στις επιχειρήσεις και υποστήριξη της δημόσιας πολιτικής.
Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρήστος Δήμας: «Σε συνεργασία με το Τομεακό Επιστημονικό Συμβούλιο Ανθρώπινου Δυναμικού και Αναβάθμισης Δεξιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), επιχειρούμε να χαρτογραφήσουμε θέματα διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού στις επιχειρήσεις του οικοσυστήματος. Η συμμετοχή σας στο ερωτηματολόγιο είναι σημαντική καθώς το ανθρώπινο δυναμικό είναι ο κατεξοχήν παράγοντας επιβίωσης, ανάπτυξης, και μακροπρόθεσμης επιτυχίας των επιχειρήσεων».


Latest News

Ποια επαγγέλματα «ανθούν» στην αγορά εργασίας - Τι δείχνει έρευνα του ΙΟΒΕ
Η απασχόληση κερδίζει έδαφος με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να βελτιώνεται αλλά παραμένουν δομικές προκλήσεις

GenZ: Ένας στους δύο σκέφτεται να αλλάξει δουλειά
Ενώ η GenΖ στη Γερμανία θέλει να αλλάζει θέση εργασίας, οι Boomer μένουν δεκαετίες στον ίδιο εργοδότη, αναφέρει η Deutsche Welle

Γιατί για κάποιους η ακαταστασία είναι παραγωγική
Όλες οι έρευνες επιμένουν πως η ακαταστασία μειώνει την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, για κάποιους, αποτελεί κομμάτι της δημιουργικότητάς τους.

Ο Ρόλος της Τεχνολογίας στη Διαχείριση του Επιχειρηματικού Ρίσκου
Το ρίσκο, η αβεβαιότητα και τα σύγχρονα Συστήματα Διαχείρισης της Εταιρικής Απόδοσης

Λιγότερη δουλειά - περισσότερες ανησυχίες: Τι αποκαλύπτει μελέτη της ΕΚΤ
Οι εργαζόμενοι που αντιμετωπίζουν χαμηλότερο φόρτο εργασίας τείνουν να φοβούνται για τη δουλειά τους και να περιμένουν χαμηλές μισθολογικές αυξήσεις

Τι λένε οι managers για τους νέους εργαζόμενους - Οι προκλήσεις στο χώρο εργασίας
H Έκθεση “2025 Global Human Capital Trends” της Deloitte στοχεύει στο να βοηθήσει τους ηγέτες στη διαχείριση σύνθετων εντάσεων στο εργασιακό περιβάλλον

Να παραιτηθεί σκοπεύει ένας στους δύο εργαζόμενους της Gen Z
Τι δείχνει μελέτη της ManpowerGroup

Oι τάσεις που θα διαμορφώσουν τον κλάδο των καταναλωτικών αγαθών το 2025
Οι πιέσεις στις τιμές ωθούν τις επιχειρήσεις να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές για κερδοφορία, αναφέρει η Deloitte σε σχετική έκθεσή της