
Η Huawei ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021 καταγράφοντας την πρώτη ετήσια μείωση εσόδων στην ιστορία της, καθώς οι συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν σοβαρά την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας.
Παρόλα αυτά, η εταιρεία κατόρθωσε να αυξήσει τα κέρδη της για τη χρονιά που πέρασε επικεντρώνοντας στην καλύτερη απόδοση των δραστηριοτήτων της.
Πιο αναλυτικά, για το 2021 η Huawei είχε έσοδα 636,8 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 99,9 δισ. δολάρια), δηλαδή μία μείωση της τάξης του 28,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Είναι η πρώτη μείωση εσόδων για την εταιρεία από το 2002.
Αντίθετα, η κερδοφορία ανέβηκε για το 2021 κατά 75,9% στα 113,7 δισεκατομμύρια γουάν, κυρίως λόγω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.
Οι δαπάνες για ‘Ερευνα & Ανάπτυξη (R&D) ανήλθαν στα 22,2 δισ. δολ. (142,7 δισ. γουάν) το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 22.4% των συνολικών εσόδων της, με τις συνολικές δαπάνες της για R&D τα τελευταία 10 χρόνια να ανέρχονται σε περισσότερα από 132,5 δισ. δολ. (845 δισ. γουάν).
«Παρά τη μείωση των εσόδων μας για το 2021, η ικανότητά μας να δημιουργούμε κέρδη και ρευστότητα αυξάνεται και είμαστε πλέον περισσότερο ικανοί να αντιμετωπίσουμε την όποια αβεβαιότητα», αναφέρει σε δήλωσή του η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου.
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν και η πρώτη μεγάλη, δημόσια εκδήλωση που συμμετείχε η Μενγκ μετά την επιστροφή της στην Κίνα από τον Καναδά και την τριετή δικαστική μάχη για την πιθανή έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέντευξη Τύπου, η ίδια παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, «οι προκλήσεις σε θέματα εφοδιασμού» και η επιβράδυνση της ζήτησης για τεχνολογίες 5G στην Κίνα αποτελούν τους βασικούς λόγους πτώσης των εσόδων.
Επί προεδρίας Τραμπ η Huawei εντάχθηκε στη «μαύρη λίστα» των εμπορικών συναλλαγών (Entity List) κάτι που σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πλέον εμπορικές σχέσεις μαζί της. Έκτοτε δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα αλλά και λογισμικό προερχόμενο από τις ΗΠΑ.
Μοιραία η εταιρεία δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί πλέον κορυφαίων επιδόσεων επεξεργαστές με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν τα μερίδια αγοράς στον τομέα των smartphones.
Παράλληλα, η εταιρεία χαρακτηρίστηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της με αποτέλεσμα να συναντά δυσκολίες στη διάθεση εξοπλισμού για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Για να ανταπεξέλθει στις παραπάνω προκλήσεις η κινεζική εταιρεία επικεντρώνει πλέον τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς (όπως η αυτοκινητοβιομηχανία) προσλαμβάνοντας επιστήμονες για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei δεν είναι εισηγμένη εταιρεία.


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Οι αμερικανικές μετοχές σημειώνουν το χειρότερο τρίμηνο από το 2022 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «βυθίζουν» τις αμερικάνικες μετοχές [γράφημα]
Καθώς οι τράπεζες της Wall Street και οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι δασμοί του Τραμπ προς τους εμπορικούς εταίρους θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη

Κοιτάει μπροστά αλλά δεν ξεχνά το παρελθόν - Η ανατροπή της Gap και το μυστικό για έσοδα
«Μόνο εάν οι μάρκες είναι επίκαιρες, μπορούν να προχωρήσουν σε πωλήσεις», υπογράμμισεο CEO της Gap - Η παρουσία της στην ελληνική αγορά μέχρι το 2028

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα