Η Huawei ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021 καταγράφοντας την πρώτη ετήσια μείωση εσόδων στην ιστορία της, καθώς οι συνεχιζόμενες αμερικανικές κυρώσεις πλήττουν σοβαρά την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας.
Παρόλα αυτά, η εταιρεία κατόρθωσε να αυξήσει τα κέρδη της για τη χρονιά που πέρασε επικεντρώνοντας στην καλύτερη απόδοση των δραστηριοτήτων της.
Πιο αναλυτικά, για το 2021 η Huawei είχε έσοδα 636,8 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 99,9 δισ. δολάρια), δηλαδή μία μείωση της τάξης του 28,5% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά. Είναι η πρώτη μείωση εσόδων για την εταιρεία από το 2002.
Αντίθετα, η κερδοφορία ανέβηκε για το 2021 κατά 75,9% στα 113,7 δισεκατομμύρια γουάν, κυρίως λόγω πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων.
Οι δαπάνες για ‘Ερευνα & Ανάπτυξη (R&D) ανήλθαν στα 22,2 δισ. δολ. (142,7 δισ. γουάν) το 2021, αντιπροσωπεύοντας το 22.4% των συνολικών εσόδων της, με τις συνολικές δαπάνες της για R&D τα τελευταία 10 χρόνια να ανέρχονται σε περισσότερα από 132,5 δισ. δολ. (845 δισ. γουάν).
«Παρά τη μείωση των εσόδων μας για το 2021, η ικανότητά μας να δημιουργούμε κέρδη και ρευστότητα αυξάνεται και είμαστε πλέον περισσότερο ικανοί να αντιμετωπίσουμε την όποια αβεβαιότητα», αναφέρει σε δήλωσή του η οικονομική διευθύντρια της Huawei, Μενγκ Ουάνγκζου.
Σημειώνεται ότι η συνέντευξη Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας ήταν και η πρώτη μεγάλη, δημόσια εκδήλωση που συμμετείχε η Μενγκ μετά την επιστροφή της στην Κίνα από τον Καναδά και την τριετή δικαστική μάχη για την πιθανή έκδοσή της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στη συνέντευξη Τύπου, η ίδια παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις, «οι προκλήσεις σε θέματα εφοδιασμού» και η επιβράδυνση της ζήτησης για τεχνολογίες 5G στην Κίνα αποτελούν τους βασικούς λόγους πτώσης των εσόδων.
Επί προεδρίας Τραμπ η Huawei εντάχθηκε στη «μαύρη λίστα» των εμπορικών συναλλαγών (Entity List) κάτι που σημαίνει ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να έχουν πλέον εμπορικές σχέσεις μαζί της. Έκτοτε δεν μπορεί να χρησιμοποιεί κρίσιμης σημασίας εξαρτήματα αλλά και λογισμικό προερχόμενο από τις ΗΠΑ.
Μοιραία η εταιρεία δεν μπορούσε να χρησιμοποιεί πλέον κορυφαίων επιδόσεων επεξεργαστές με αποτέλεσμα να αρχίσουν να πέφτουν τα μερίδια αγοράς στον τομέα των smartphones.
Παράλληλα, η εταιρεία χαρακτηρίστηκε απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων της με αποτέλεσμα να συναντά δυσκολίες στη διάθεση εξοπλισμού για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.
Για να ανταπεξέλθει στις παραπάνω προκλήσεις η κινεζική εταιρεία επικεντρώνει πλέον τις δραστηριότητές της σε νέους τομείς (όπως η αυτοκινητοβιομηχανία) προσλαμβάνοντας επιστήμονες για να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Huawei δεν είναι εισηγμένη εταιρεία.
Latest News
Παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας για την προστασία του νομίσματος στην Ινδία
Η ισοτιμία της ρουπίας δημιουργεί συνθήκες στην Ινδία για κερδοσκοπικά στοιχήματα
Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις μειώνουν θέσεις εργασίας
Απολύσεις που ξεπερνούν τις 22.000 θέσεις έχουν προαναγγείλει αρκετές ευρωπαικές εταιρείες απο τις αρχές Αυγούστου
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα