Η πολυπληθέστερη πόλη της Κίνας, η Σαγκάη, ενίσχυσε την Τρίτη την πρώτη φάση του lockdown δύο σταδίων για την αντιμετώπιση της νέας εξάπλωσης της COVID-19, ζητώντας από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους καθώς ο αριθμός των νέων ημερήσιων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 4.400.

Ο οικονομικός κόμβος της Σαγκάης, όπου κατοικούν 26 εκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκεται στη δεύτερη μέρα του lockdown που επέβαλαν οι αρχές διαιρώντας την πόλη κατά μήκος του ποταμού Χουανγκπού και χωρίζοντας το ιστορικό κέντρο από την ανατολική οικονομική και βιομηχανική περιοχή του Πουντόνγκ ώστε να καταστεί πιο εύκολη η ένταση των τεστ.

Ενώ ο φόρτος κρουσμάτων της Σαγκάης παραμένει μέτριος σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα – ένας αριθμός ρεκόρ 4.381 ασυμπτωματικών και 96 συμπτωματικών κρουσμάτων μετρήθηκαν τη Δευτέρα – η πόλη έχει γίνει πεδίο δοκιμών για τη στρατηγική «μηδενικού COVID» της Κίνας καθώς προσπαθεί να φέρει υπό έλεγχο την εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Όμικρον.

Οι κάτοικοι ανατολικά του Χουανγκπού αναγκάστηκαν να κλειστούν τα σπίτια τους από τη Δευτέρα. Ενας αξιωματούχος της δημοτικής επιτροπής υγείας δήλωσε ότι είχε γίνει ένα «σαφές αίτημα» στους κατοίκους να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματά τους, ακόμη και να για βγάλουν τα κατοικίδια ζώα για βόλτα ή να πετάξουν σκουπίδια, κατά τη διάρκεια διενέργειας μαζικών τεστ κορωνοϊού που γίνονται στις αποκλεισμένες περιοχές.

Μάλιστα γίνεται λόγος για 8,26 εκατομμύρια τεστ που πραγματοποιήθηκαν από περίπου 17.000 ελεγκτές σε αποκλεισμένες περιοχές της πόλης τη Δευτέρα.

«Ο τεράστιος αριθμός του ιατρικού προσωπικού, των στελεχών της βάσης, των κοινοτικών εργαζομένων και των εθελοντών μοιράστηκαν την πολύ σκληρή δουλειά στην πρώτη γραμμή της πρόληψης και του ελέγχου της επιδημίας και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αν και η Κίνα εμμένει στο σχέδιό της για την καταστολή της επιδημίας, οι ειδικοί στο εξωτερικό παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των περιορισμών ενόψει μιας εξαιρετικά μολυσματικής νέας παραλλαγής.

«Είναι ξεκάθαρο από την Αυστραλία και αλλού στον κόσμο ότι τα lockdown απλά δεν είναι αποτελεσματικά κατά της Όμικρον – οπότε περιμένετε ένα μεγάλο κύμα να έρθει», δήλωσε ο Adrian Esterman, ειδικός στη βιοστατιστική στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Ερημοι δρόμοι, εργαζόμενοι… έγκλειστοι

Πλάνα από drone που δημοσιεύθηκαν από κρατικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν άδειους δρόμους κάτω από τους ουρανοξύστες της οικονομικής περιοχής Lujiazui της πόλης που αποτελεί την κινεζική εκδοχή της Wall Street. Οι δημόσιες συγκοινωνίες στα ανατολικά έχουν κλείσει και όλα τα μη εγκεκριμένα οχήματα αποσύρθηκαν από τους δρόμους.

Περισσότεροι από 20.000 τραπεζίτες, έμποροι και άλλοι εργαζόμενοι στριμώχνονται σε πύργους γραφείων καθώς προσπαθούν να διατηρήσουν ενεργό τον γιγάντιο οικονομικό κόμβο της Κίνας εν μέσω του lockdown.

Μεσιτικές επιχειρήσεις, διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων και αγορές χρήματος στο Lujiazui – η απάντηση της Κίνας στη Wall Street – έσπευσαν να καλέσουν το βασικό προσωπικό στα γραφεία πριν από την έναρξη του lockdown της Δευτέρας και τους παρείχαν υπνόσακους και βασικές προμήθειες.

Στους 20.000 εργαζόμενους που έχουν διασπαρεί σε 285 πύργους γραφείων στη Lujiazui του Πουντόνγκ, ανατολικά του ποταμού Χουανγκπού, περιλαμβάνονται εργάτες και κάποιο προσωπικό υπηρεσιών.

Η Amundi BOC Walth Management Co δήλωσε ότι τα ανώτερα στελέχη της, καθώς και το βασικό επενδυτικό, εμπορικό και το προσωπικό διαχείρισης κινδύνων εργάζονται και κοιμούνται στα γραφεία τους, για να διασφαλίσουν την ομαλή επιχειρηματική λειτουργία.

Η Haitong Securities Co ανακοίνωσε ότι ορίστηκαν έκτακτες επιτόπιες βάρδιες στις θυγατρικές της στην Πουντόνγκ το βράδυ της Κυριακής και κάλεσε 150 βασικούς υπαλλήλους να εργαστούν στα γραφεία από τη Δευτέρα. Η χρηματιστηριακή εταιρεία ξεκίνησε επίσης εναλλαγές δύο ομάδων μεταξύ των δύο γραφείων της.

Η HFT Investment Management, το κινεζικό fund της BNP Paribas, κάλεσε 52 εργαζομένους σε βασικές θέσεις να εργαστούν από το γραφείο όλο το εικοσιτετράωρο κατά την περίοδο του lockdown.

Ένα στέλεχος ξένης τράπεζας στη Σαγκάη, που αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι η τράπεζά του είναι σε υβριδικό μοντέλο λειτουργίας, με κάποιο προσωπικό να εργάζεται και να κοιμάται σε ένα εφεδρικό γραφείο στο Πούξι, στη δυτική πλευρά της πόλης, ενώ κάποιοι άλλοι μένουν σε μια αίθουσα συναλλαγών στο Πουντόνγκ.

Η General Motors κατάφερε να διατηρήσει την παραγωγή ζητώντας από τους εργαζομένους να κοιμούνται στα πατώματα του εργοστασίου, σύμφωνα με καταγγελίες.

Το Χρηματιστήριο της Σαγκάης δήλωσε στο Reuters ότι διατήρησε ελάχιστες ομάδες προσωπικού σε βασικές θέσεις εντός του χρηματιστηρίου, ενώ άλλοι από το ποσωπικό εργάζονται από το σπίτι σε μια συμφωνία σχεδιασμένη να ελαχιστοποιεί τις ανθρώπινες επαφές, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των συναλλαγών.

Οι κάτοικοι στα δυτικά της πόλης προμηθεύονται αποθέματα σε καταστήματα και αγορές εν αναμονή του lockdown τους από την 1η Απριλίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή