Δεν πρόκειται να δεχτούμε κανέναν εκβιασμό από την Ρωσία! Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, αναφορικά με την αμφιλεγόμενη απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για τις ποσότητες φυσικού αερίου που εξάγει προς… μη φιλικές χώρες, ήτοι δηλαδή χώρες της Ευρώπης που μετέχουν στις κυρώσεις εναντίον της.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφής εκβιασμό. Οι συμβάσεις αυτές είναι σε ευρώ και δολάρια, οπότε προτείνουμε στις εταιρείες του ιδιωτικού κλάδου να πληρώσουν (τη Ρωσία) σε ευρώ ή δολάρια» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός, σε συνέντευξη του στο CNBC.

«Εάν ο Πούτιν δεν είναι πρόθυμος να το δεχτεί αυτό, θα πρέπει να σκεφτεί τις επιπτώσεις» τόνισε προειδοποιητικά ο κ. Λίντνερ.

Διαβάστε επίσης: ΔΕΠΑ Εμπορίας: Κανένα αίτημα προσώρας από Gazprom για πληρωμή σε ρούβλια

Θυμίζουμε πως το Κρεμλίνο έδωσε εντολή την περασμένη εβδομάδα στην Gazprom να απαιτήσει να πληρώνεται σε ρούβλια, προκειμένου να στηρίξει το ρωσικό νόμισμα που έχει απωλέσει περίπου το 13% της αξίας του από τις 24 Φεβρουαρίου και να… εκβιάσει τους Ευρωπαίους αγοραστές. Η Gazprom δεν φαίνεται να έχει εφαρμόσει ακόμη την οδηγία αυτή, όμως το χρονικό όριο που της έχει θέσει ο Πούτιν ώστε να βρει τρόπο να το κάνει λήγει στις 31 Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους και η Γερμανία, έχουν απορρίψει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξεκαθαρίζοντας πως θα συνιστά παράνομη και μονομερή παραβίαση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, εκθέτοντας την Gazprom σε νομικές περιπέτειες. Ξεκάθαρο “όχι” στο ρωσικό εκβιασμό είπε και το G7, κατά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσαν χθες οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της ομάδας.

Σταθερή η ροή για την ώρα 

Μια τέτοια διένεξη θα μπορούσε ενδεχομένως να διαταράξει και τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, που εξαρτάται σε ποσοστό έως και 40% για την κάλυψη των αναγκών της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Μόσχα χθες απείλησε ευθέως με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για την ώρα, πάντως, τίποτε δεν έχει αλλάξει ούτε στην τιμολογιακή πολιτική ούτε στις ροές. Σε ανακοίνωση της σήμερα, η ρωσική εταιρεία υποστήριξε πως οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσα από το δίκτυο αγωγών που περνά μέσα και από την Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα και μάλιστα στο ανώτατο σημείο της χωρητικότητας λόγω της υψηλής ζήτησης.

Σωτηρία από τις ΗΠΑ; 

Στόχος βέβαια της Ευρώπης είναι να μειώσει τη στήριξη της από τις ρωσικές ενεργειακές ροές. Ήταν κάτι που συζήτησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά το πρόσφατο ταξίδι του στην Ευρώπη, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. να καταλήγουν σε συμφωνία για τη διασφάλιση του μπλοκ με 15 δισ. κυβικά μέτρα αμερικανικού LNG τη φετινή χρονιά.

Στο θέμα αναφέρθηκε, στις δηλώσεις του, και ο Κρίστιαν Λίντνερ. «Θα βρούμε λύσεις. Εργαζόμαστε για το ζήτημα της μείωσης της εξάρτησης από τις ρωσικές εισαγωγές, οπότε αν (ο Πούτιν) αποφασίσει να κόψει την προσφορά, θα πρέπει να κινηθούμε ακόμη ταχύτερα προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας μας από τη Ρωσία» σχολίασε.

Η ροή αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη είχε αρχίσει να ανεβαίνει ήδη από την περσινή χρονιά, λόγω της εκτίναξης των τιμών και της ενεργειακής κρίσης που ταλαιπωρούσε τις χώρες της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές εξαγωγές αμερικανικού LNG σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2021, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ κατά μέσο όρο στα 9,7 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών προς την Ευρώπη και την Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αμερικανικές εκλογές 2024: Η Wall Street αντιμέτωπη με την στιγμή της αλήθειας
Wall Street |

Οδηγίες προς ναυτιλομένους στη Wall Street - Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν ανάλογα με τον νικητή

Καθώς οι Αμερικανοί ψηφίζουν δύο υποψηφίους με δραματικά διαφορετικές πολιτικές ατζέντες, οι traders από τη Σιγκαπούρη έως τη Νέα Υόρκη έχουν νέες ευκαιρίες για να κερδίσουν τεράστια κέρδη - ή να έχουν οδυνηρές απώλειες