Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Κιέβου και Μόσχας στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ. Ο τέταρτος γύρος των συνομιλιών με φυσική παρουσία από τις δύο αντιπροσωπείες κράτησε περίπου τέσσερις ώρες με διαλείμματα.

Την είδηση αναμεταδίδουν και ουκρανικά ΜΜΕ.

Τι ζήτησαν οι Ουκρανοί

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, θα υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων σήμερα Τρίτη.

Οι Ουκρανοί διαπραγματευτές τόνισαν μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο. Πρέπει να επικρατήσει πρώτα η ειρήνη. Οι συνθήκες παραβιάστηκαν. Για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρχει ειρήνη αλλιώς πως να μιλήσουμε. Μόνο όταν αποδεχθούν και οι δύο πλευρές την κατάπαυση του πυρός θα προχωρήσουμε. Ο γενικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί βήμα-βήμα. Αυτό είπαμε και στη ρωσική πλευρά και δεν υποχωρούμε. Θα συνεχιστούν οι συνομιλίες για δύο εβδομάδες, ταυτόχρονα μιλάμε και με τις εγγυήτριες χώρες».

Οι εγγυήτριες χώρες, κατά τους Ουκρανούς, θα είναι οκτώ, ανάμεσά τους και η Τουρκία. Το ζήτημα της Κριμαίας θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Η θέση των Ρώσων

Η Μόσχα φέρεται να πρότεινε συνάντηση κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι όταν διαμορφωθεί η συνθήκη ειρήνης που θα υπογραφεί από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

Η Ρωσία φαίνεται ότι δεσμεύτηκε να μειώσει τις στρατιωτικές δράσεις της στο Κίεβο και στο Τσερνίχιβ που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας.

Κατά τη ρωσική πλευρά, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και ότι η Μόσχα έκανε δύο βήματα προσέγγισης προς το Κίεβο. Οι προτάσεις της Ουκρανίας, όπως τονίστηκε αρμοδίως, θα μεταφερθούν στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η Ρωσία, επίσης, αξίωσε από τους Ουκρανούς να πάρουν μέτρα για να σταματήσουν τα βασανιστήρια σε Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου.

Η δήλωση Ποντόλιακ για τις διαπραγματεύσεις

Εγγυήσεις ασφαλείας και οργάνωση κατάπαυσης του πυρός για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών θα συζητούνταν κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Εντατικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για σημαντικά θέματα, το σημαντικότερο των οποίων είναι συμφωνία για διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία, διότι η συμφωνία αυτή θα δώσει την δυνατότητα τερματισμού του πολέμου όπως χρειάζεται η Ουκρανία», δήλωσε στην ουκρανική τηλεόραση ο Μιχάιλο Ποντόλιακ.

«Το δεύτερο θέμα είναι κατάπαυση του πυρός για την επίλυση των ανθρωπιστικών προβλημάτων που έχουν συσσωρευθεί», πρόσθεσε.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι «η κλιμάκωση του πολέμου», περιλαμβανομένης «της παραβίασης του δικαίου του πολέμου», είπε.

Συνάντηση Μεντίνσκι – Αρακάμια πριν τις διαπραγματεύσεις

Ο Πεσκόφ για τα αποτελέσματα των συνομιλιών

Μέχρι αύριο θα φανεί αν προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ενώ μίλησε και για την παρουσία του Ρομάν Αμπράμοβιτς στις συνομιλίες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε την Τρίτη τις αναφορές ότι ο υπό κυρώσεις Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς υπέστη συμπτώματα που συνάδουν με δηλητηρίαση κατά τη διάρκεια ενός άτυπου γύρου συνομιλιών νωρίτερα αυτό τον μήνα, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες αναφορές ως «μέρος του πολέμου πληροφοριών».

Ο Πεσκόφ δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθημερινής του τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους δημοσιογράφους: «Αυτό είναι μέρος του πληροφοριακού πανικού, μέρος του πληροφοριακού σαμποτάζ, του πληροφοριακού πολέμου. Αυτές οι αναφορές δεν είναι αληθινές… Είναι απαραίτητο να φιλτράρεται έντονα η ροή των πληροφοριών».

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε ακόμη ότι ο Αμπράμοβιτς συμμετείχε στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη που ξεκίνησαν σήμερα, αλλά δήλωσε ότι ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος δεν ήταν επίσημο μέλος της αντιπροσωπείας.

Ο Αμπράμοβιτς συμμετέχει στη διασφάλιση ορισμένων επαφών μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς, σημείωσε ο Πεσκόφ.

Η δήλωση Καλίν για τον Αμπράμοβιτς

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, ο Ρώσος ιδιοκτήτης της Τσέλσι «έφτασε στην Κωνσταντινούπολη ως διαπραγματευτής, όπως δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Μόνο ως διαπραγματευτής ορισμένος από τη Μόσχα θα μπορούσε άλλωστε να μπει στην Τουρκία, διευκρίνισε ο κ. Καλίν, καθώς οι Ρώσοι επιχειρηματίες υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Ο Αμπράμοβιτς ήρθε στην Τουρκία ως μέλος μιας ομάδας διαπραγματευτών. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω όμως: Ήρθε ως κάποιος που διορίστηκε από τον Πούτιν ως διαπραγματευτής», είπε ο κ. Καλίν.

Τι τους ζήτησε ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλωσόρισε τις αντιπροσωπείες Κιέβου και Μόσχας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε, σύμφωνα με το Russia Today, ότι η Τουρκία δεν είναι μεσολαβητής, αλλά θα προσφέρει ό, τι χρειάζεται για να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι τόσο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «πολύτιμοι φίλοι». Πρόσθεσε ακόμα ότι η πρόοδος στις συνομιλίες θα ανοίξει τον δρόμο για τη συνάντηση των δύο ηγετών και ότι η Τουρκία θα μπορούσε να φιλοξενήσει και αυτή τη συνάντηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι μια «δίκαιη ειρήνη» δεν θα έχει κανένα ηττημένο αφού η πολεμική σύγκρουση όσο συνεχίζεται δεν συμφέρει κανένα. Είπε επίσης στη ρωσική και την ουκρανική αντιπροσωπεία ότι και οι δύο πλευρές έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά ότι έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ανισότητα: Οι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Επικαιρότητα |

Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος

Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ