Οι διαπραγματεύσεις ΡωσίαςΟυκρανίας σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προχώρησαν ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς φαίνεται πως ήταν η πρώτη φορά που συζητήθηκε ουσιαστικά το καθεστώς ουδετερότητας που ζητά η Μόσχα από το Κίεβο.

Ο ανταποκριτής του BBC, Τομ Μπέιμαν, σε μια αρχική ανάλυση για τις διαπραγματεύσεις, σημειώνει ότι το αποτέλεσμα «φαίνεται σαν μια σημαντική στιγμή». Ο ίδιος αναφέρει ότι «οι συνομιλίες διακόπηκαν μία ώρα νωρίτερα από το αναμενόμενο. Μερικοί από την ουκρανική αντιπροσωπεία βγήκαν στο δρόμο για να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης.

Σε εκείνο το σημείο ένιωσα ότι μπορεί να υπάρχουν περισσότερα άσχημα νέα. Αλλά αυτό γρήγορα μετατράπηκε στην πιο σημαντική διπλωματική στιγμή από την έναρξη της εισβολής.

Η δήλωση της Ρωσίας ότι θα «μειώσει δραστικά» τις πολεμικές επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και το Τσερνίγκοφ δείχνει ότι υπάρχει δυναμική σε αυτές τις συζητήσεις.

Τώρα θα στραφούν τα βλέμματα στο έδαφος για να δούμε τι θα υλοποιηθεί.

Και η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας διευκρίνισε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ακόμη πώς θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση σε αντάλλαγμα για τις δηλώσεις περί ουδέτερου καθεστώτος – ένα βασικό ρωσικό αίτημα.

Ο πόλεμος συνεχίζεται και υπάρχει πολύ λίγη εμπιστοσύνη μεταξύ των χωρών – αλλά αυτή είναι η πιο σημαντική στιγμή από αυτές τις συζητήσεις», καταλήγει.

Πρόοδο «βλέπει» η Άγκυρα

Για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο και η Άγκυρα που μεσολάβησε προκειμένου να λάβουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα χαιρετίζει την επίτευξη συμβιβασμού και κοινής κατανόησης των δύο χωρών σε ορισμένα ζητήματα και πρόσθεσε ότι ο πόλεμος πρέπει να λήξει το συντομότερο δυνατό.

Συμπλήρωσε ότι τα «πιο ακανθώδη ζητήματα» αναμένεται να συζητηθούν αργότερα μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, λέγοντας ότι οι ηγέτες των δύο χωρών θα συναντηθούν στη συνέχεια.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των πλευρών δεν θα συνεχίσουν αύριο.

Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα, ενώ δεν είναι σαφές αν αυτές θα συνεχιστούν για δεύτερη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δηλώσεις των δύο πλευρών

Πάντως, μετά το τέλος των συνομιλιών η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περιορίζει «δραστικά» την στρατιωτική της δραστηριότητα στις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνίγκοφ της Ουκρανίας. Ο αξιωματούχος, Αλεξάντερ Φόμιν, είπε ότι η απόφαση ελήφθη σε μια προσπάθεια δημιουργίας αμοιβαίας εμπιστοσύνης και των προϋποθέσεων για περαιτέρω συνομιλίες.

Από πλευράς του ο διαπραγματευτής της Ουκρανίας τόνισε ότι έχει επιτευχθεί αρκετή πρόοδος ώστε να πραγματοποιηθεί τελικά μια συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και το Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά φάνηκε θετικό σε μία συνάντηση των δύο ηγετών αφού προηγουμένως οι δύο πλευρές υπογράψουν συμφωνία και αφού προηγηθεί συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ.

Πρόοδος η ο Πούτιν προσπαθεί να κερδίσει χρόνο;

Υπάρχουν ωστόσο και αναλυτές αλλά και η πλευρά των ΗΠΑ που πιστεύουν ότι η στάση της Ρωσίας δείχνει ότι χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να ανασυνταχθεί προκειμένου να επιτεθεί εκ νέου από τον Βορρά

Ανώτατος αξιωματούχος της Δύσης δήλωσε στο Reuters ότι η Ρωσία δεν έχει ακόμη δείξει σοβαρότητα κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία και φαίνεται να χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις ως τακτική για να κερδίσει πολύτιμες… ανάσες. «Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, τίποτα από όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν μας έχει δείξει ότι ο Πούτιν και η αντιπροσωπεία του δείχνουν κάποια σοβαρότητα».

Όπως είπε «ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή θα οδηγηθούμε σε κατάπαυση του πυρός».

Δεν έχουμε δει σημάδια σοβαρότητας» από τη Ρωσία στην επιδίωξη ειρήνης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, είπε από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» είπε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα με αναλυτές, γίνονται προσπάθειες ανασύνταξης των ρωσικών δυνάμεων στη Λευκορωσία και επανέναρξης των επιχειρήσεων στη βόρεια της Ουκρανίας, ωστόσο -όπως τονίζουν- είναι πολύ δύσκολο για τη Μόσχα να συγκεντρώσει άμεσα την ισχύ που απαιτείται για την επανέναρξη μεγάλης κλίμακας επιθετικών επιχειρήσεων.

«Αγκάθια στην πορεία των διπαραγματεύσεων

Σε κάθε περίπτωση ακόμα κι αν η αποδοχή εκ μέρους της Ουκρανίας του καθεστώτος ουδετερότητας αποδειχτεί ως το ζήτημα κλειδί για τις διαπραγματεύσεις, υπάρχουν πολλά αγκάθια στον δρόμο για την ειρήνη ή έστω την κατάπαυση του πυρός. Η Ρωσία υποσχέθηκε αποκλιμάκωση αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα σημάνει κατάπαυση του πυρός. Η κατάπαυση του πυρός είναι ακόμα διακύβευμα λέει η ρωσική πλευρά.

Τα αιτήματα της Ουκρανίας από την άλλη στις διαπραγματεύσεις, βρίσκουν πρακτικά εμπόδια και θα χρειαστεί πολύς δρόμος για να ξεπεραστούν σε μία περίοδο που η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών έχει εκλείψει και οι μάχες συνεχίζονται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες