Μπορεί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους οι τραπεζικές διοικήσεις να εμφανίζονται αισιόδοξες ότι η ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει χωρίς μεγάλες απώλειες την τρέχουσα κρίση, ωστόσο την ίδια στιγμή οι γενικές διευθύνσεις τους βρίσκονται σε συναγερμό για την άμεση αντιμετώπιση οποιασδήποτε αρρυθμίας παρουσιαστεί.

Η κεντρική εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη εφέτος θα κινηθεί γύρω από το 3% έναντι αρχικών προβλέψεων για 4% ή ακόμη και 5%. Το σενάριο αυτό όμως προϋποθέτει τη σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας από το δεύτερο μισό του 2022, τη διατήρηση του ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις σε υψηλά επίπεδα και την ταυτόχρονη αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων.

Σύμφωνα με τον CEO της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, «τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν, εκτός απροόπτου, να μετριάσουν την επίπτωση από την διεθνή αβεβαιότητα».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, μιλώντας σε πρόσφατο συνέδριο υποστήριξε ότι  «η δυναμική της οικονομίας και οι ισχυρές της βάσεις θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για να απορροφήσουν τις νέες προκλήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά το 2022, αλλά αναμένεται να ανακτήσει σύντομα την προηγούμενη δυναμική του και τελικά σε σωρευτική βάση για την επόμενη τριετία να μην διαφέρει πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις».

Κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της Alpha Bank Βασίλη Ψάλτη, «η στήριξη της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις από την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, που υπερέβησαν τα 36 δισ. ευρώ στη διετία της πανδημίας, αποτρέπουν ή πάντως περιορίζουν σημαντικά τη διαμόρφωση συνθηκών δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων».

Σε σχέση με το θέμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας σημείωσε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο πως «πρέπει να παρακολουθήσουμε τις σχετικές εξελίξεις με μεγάλη προσοχή και ελπίζω να είμαστε και αυτή τη φορά το ίδιο αποτελεσματικοί και να αποφύγουμε ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων, όπως με επιτυχία κάναμε κατά την περίοδο της πανδημίας».

Το κακό σενάριο

Τι θα γίνει όμως εάν η ενεργειακή κρίση ενταθεί, διαρκέσει περισσότερο του αναμενόμενου και η πίεση στα εισοδήματα είναι μεγαλύτερη των σημερινών εκτιμήσεων;

Τραπεζική πηγή σημειώνει σχετικά ότι αν ο ρυθμός ανάπτυξης κινηθεί εφέτος κάτω από το 2%, σενάριο που κανείς δεν μπορεί κατηγορηματικά να αποκλείσει δεδομένου του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας, τα πράγματα αλλάζουν.

Όπως εξηγεί, σε αυτό το ενδεχόμενο αναμένεται μείωση της κατανάλωσης, γεγονός που θα επηρεάσει άμεσα τις επιχειρήσεις που στηρίζονται στην εγχώρια ζήτηση και σταδιακά ο ιός του πολέμου θα διασπαρεί στο σύνολο της αγοράς.

Αυτό θα χτυπήσει αναπόφευκτα στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, καθιστώντας αναγκαία την αναδιάρθρωση οφειλών που δεν θα μπορούν με τα νέα δεδομένα στην οικονομία να εξυπηρετηθούν.

Αρνητικά θα επηρεαστούν και οι νέες εργασίες χρηματοδότησης, καθώς η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα χτυπήσει στην εμπιστοσύνη και θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναβολή επενδυτικών σχεδίων.

Με βάση λοιπόν το κακό σενάριο, που ανησυχεί τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν θα καταφέρουν να πιάσουν τους στόχους για την πιστωτική επέκταση και θα αναγκαστούν να διενεργήσουν υψηλότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια, γεγονός που θα επιδράσει στο καθαρό τους αποτέλεσμα, με κίνδυνο να ανατραπεί ο σχεδιασμός τους για διανομή μερίσματος την επόμενη διετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις