Οι νέοι, αυξημένοι κατώτατοι μισθοί θα εφαρμοστούν από κοινού με την αύξηση των τριετιών για όσους τις δικαιούνται. Δηλαδή για αυτούς που είχαν συμπληρώσει την απαραίτητη προϋπηρεσία τον Φεβρουάριο του 2012. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που είχαν κλειδώσει το δικαίωμα τριετιών έως τον Φεβρουάριο του 2012, θα λάβουν προσαυξήσεις έως και 30%.
Η εφαρμογή των τριετιών σημαίνει πως εφόσον για παράδειγμα δοθεί αύξηση 6% και ο κατώτατος μισθός διαμορφωθεί στα 703 ευρώ, ένας εργαζόμενος με τρείς τριετίες και άνω, θα λαμβάνει 914 ευρώ.
Την ισχύ των τριετιών με τις νέες αυξήσεις, έχει ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκης αμέσως μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι τριετίες για όσους τις δικαιούνται. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε χθες ότι η τελικής απόφαση για ο ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού θα ληφθεί – από το υπουργικό συμβούλιο – στο τέλος Απριλίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ισχύος του, την 1η Μαΐου.
Ο κ. Χατζηδάκης αναφερόμενος στο ύψος της αύξησης επισήμανε ότι «θα πρέπει να είναι μια ζυγισμένη απόφαση που να δίνει ένα κοινωνικό μέρισμα στους εργαζομένους οι οποίοι προέρχονται από μια δεκαετία κρίσης αλλά την ίδια στιγμή να σκέφτεται και τις συνέπειες και για τις επιχειρήσεις».
Οι μισθοί την περίοδο 2018 – 2021
Αύξηση του μέσου μισθού κατά 4,3% από 1.072 σε 1.118 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, κατέγραψε το Πληροφορικό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ την τετραετία 2018 – 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία αποτέλεσμα της αύξησης αυτής ήταν η μείωση κατά 9,8% του αριθμού των εργαζομένων που λαμβάνουν έως 700 ευρώ μηνιαίως και αύξηση κατά 14,8% του αριθμού των εργαζομένων που λαμβάνουν πάνω από 1200 ευρώ.
Ταυτοχρόνως το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων αυξήθηκε από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με της φορολογικές ελαφρύνσεις. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία για μηνιαίο μισθό 1.000 ευρώ το όφελος ανεβαίνει στα 3,2% (355 ευρώ ετησίως), ενώ για μηνιαίο μισθό 2.000 ευρώ φτάνει το 3,5% (691 ευρώ ετησίως).
Για τους εργαζόμενους που λαμβάνουν το κατώτατο μισθό το σωρευτικό όφελος (από τη μείωση των εισφορών, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από 1.1/2022) κυμαίνεται από 3,97% έως 5,5%, αναλόγως με τις τριετίες που έχουν συμπληρώσει.
Latest News
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη
Νωρίτερα οι συντάξεις Φεβρουαρίου - Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά
Οι ημερομηνίες πληρωμής από τον e-ΕΦΚΑ ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών
e-ΕΦΚΑ: Η «Θάλεια» απαντά στα ερωτήματα των ασφαλισμένων
Η «Θάλεια», η οποία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι ένα ψηφιακό avatar, που δημιούργησε ο e-ΕΦΚΑ
Προκήρυξη για 2.213 θέσεις μόνιμου προσωπικού: Ποιους αφορά - Πότε είναι οι αιτήσεις
Ζητούνται δεκάδες ειδικότητες αποκλειστικά για προσωπικό ΔΕ που κατανέμονται σε φορείς του Δημοσίου ανά την Ελλάδα
Η Τεχνητή νοημοσύνη κατά της φοροδιαφυγής - Το σχέδιο της ΑΑΔΕ
Η εφορία δημιουργεί ενιαίο προφίλ για κάθε φορολογούμενο - Οι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου