Μην ξεχάσετε το ραντεβού μας. Σήμερα και αύριο ο Οικονομικός Ταχυδρόμος, το πιο ιστορικό περιοδικό για την οικονομία, τις αγορές και τις επιχειρήσεις θα εκπέμπει live από την Σοφοκλέους, την ελληνική εκδοχή της Wall Street για δεκαετίες. 

Όλοι όσοι θα βρεθούν – είτε δια ζώσης, είτε εξ αποστάσεως- στο 1ο στη σειρά OT Forum θα ξανασυνδεθούν με την ιστορία ενός θεσμού μέσα από τις προσεγγίσεις της ψηφιακής εκδοχής του Κόσμου που αλλάζει.

Γύρω από το παλιό «κάγκελο» όπου οι παραδοσιακοί χρηματιστές έδιναν σκληρές μάχες για την τιμή των «χάρτινων» μετοχών θα «στηθεί» μια δημόσια διαβούλευση για τα κρίσιμα ζητήματα των ημερών μας – τις συνέπειες από την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, για την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, για τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νέα αυτόνομη στρατηγική στα ζητήματα της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας.

Το πλήρες πρόγραμμα βρίσκεται εδώ: https://www.ot.gr/2022/03/28/ot-forum/ot-forum-o-kosmos-pou-allazei-2/

Αισιοδοξία Λαγκάρντ

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος – καθημερινή εφημερίδα της Λευκωσίας και η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία καθημερινή εφημερίδα στην Κύπρο- (https://philenews.com/oikonomia/kypros/article/1431947/i-kristin-laggarnt-ston-f-tha-ta-kataferei-pali-i-kypros).

Μιλώντας για τις συνέπειες που θα έχει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην ευρωπαϊκή οικονομία υποστήριξε ότι τόσο η εγγύτητα της Ευρώπης με τη Ρωσία όσο και η εξάρτηση των ευρωπαϊκών κρατών από το ρωσικό αέριο και τις πρώτες ύλες (π.χ. νικέλιο) θα οδηγήσουν σε μείωση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης –προβλέπεται ανάπτυξη 3,7% φέτος και 2,8% το 2023-, ενώ παράλληλα, θα υπάρξει και αύξηση του πληθωρισμού μέσω της ανόδου των τιμών στην ενέργεια και τα αγαθά. Παρά τις συγκεκριμένες προβλέψεις πάντως, η πρόεδρος Λαγκάρντ δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού για την ευρωζώνη και υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη θα συνεχιστεί. Επιπλέον, χαρακτήρισε δύσκολη την άμεση διακοπή της εξάρτησης της Ευρώπης από την ρωσική αγορά, καθώς το 22% των εισαγωγών ενέργειας στην ευρωζώνη γίνεται από τη Ρωσία, ενώ, τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Ψηφιακές αλλαγές στα δικαστήρια

Ψηφιακά θα γίνεται η επίδοση εγγράφων της ποινικής δίκης, από το νέο δικαστικό έτος. Ειδικότερα, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση των Υπουργών Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, Προστασίας του Πολίτη Παναγιώτη Θεοδωρικάκου και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη, καθιερώνεται η ηλεκτρονική επίδοση ως ο κύριος τρόπος επίδοσης από τους επιμελητές των ποινικών δικαστηρίων.

Με τη χρήση της νέας ψηφιακής εφαρμογής:

•                 Απελευθερώνονται 1.500 γυναίκες και άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας που εκτελούσαν χρέη δικαστικού επιμελητή και επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους για την προστασία των πολιτών

•                 Απελευθερώνεται μεγάλος αριθμός δικαστικών υπαλλήλων που είχε επιφορτιστεί με το συγκεκριμένο έργο

•                 Η επίδοση πραγματοποιείται άμεσα, ηλεκτρονικά, χωρίς καθυστερήσεις και με σεβασμό στη διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Η στρατηγική για τον Τουρισμό

Η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού εδράζεται σε δύο άξονες: Από τη μία στην ενίσχυση των σχέσεων με συγκεκριμένες αγορές-στόχους και από την άλλη στην δυναμική επανασύνδεση με τουριστικές αγορές που είχε “παγώσει” λόγω της πανδημίας.

Η μεθοδική δουλειά που γίνεται περνάει τόσο μέσα από τις συμφωνίες που συνάπτει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας με μεγάλους παίκτες της τουριστικής αγοράς (tour operators) όσο και από τις αναβαθμισμένες διπλωματικές επαφές με τους επικεφαλής των πρεσβειών.

Απόρροια αυτών των κινήσεων είναι ο αριθμός ρεκόρ των 9 απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον Βοστόνη, Φιλαδέλφεια κτλ) στην Ελλάδα, μέχρι τον Οκτώβριο, με περισσότερους από 3.000 επισκέπτες κάθε εβδομάδα. Γεγονός ενθαρρυντικό και για το “ταμείο” στο τέλος του έτους, είναι πώς οι Αμερικανοί καταγράφονται από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ως well spenders.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη γαλλική αγορά. Τον περασμένο Οκτώβριο κατά την επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια στην Διεθνή τουριστική έκθεση Top Resa στο Παρίσι, στελέχη του γαλλικού Τουρισμού του έλεγαν κατά την περίοδο της επιστροφής από τις διακοπές, αντί να ρωτάμε τους γνωστούς και τους συναδέλφους “πού πήγατε διακοπές φέτος;”, πλέον ρωτάμε “σε ποιο μέρος της Ελλάδας πήγατε διακοπές φέτος;”». Ήδη οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις από τη Γαλλία προς τη χώρα μας ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια, 50% περίπου πάνω από πέρσι.

Στο ίδιο πλαίσιο τα στοιχεία φαίνονται ενθαρρυντικά και από τους tour operators, που μεταφέρουν “μαζικά” κόσμο. Η TUI HOLIDAYS, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι για το 2022 νούμερο ένα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών είναι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία. Ο CEO τους Friedrich Joussen, στις 19 Ιανουαρίου σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρωθυπουργό εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα φέρει διπλάσιο κόσμο φέτος στην Ελλάδα, με τους υπολογισμούς του να φτάνουν τα 3 εκ.

Ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας το διήμερο 28-29 Μαρτίου βρέθηκε στο Ισραήλ. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερο από το 35% των Ισραηλινών επισκεπτών είναι τακτικοί επισκέπτες της Ελλάδας και είναι well spenders, αποφεύγοντας τα all inclusive πακέτα διακοπών, προτιμώντας να ξοδέψουν αρκετά χρήματα στο φαγητό και στη διασκέδασή τους, αλλά και να ψωνίζουν από τοπικές αγορές ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες. Βασική επιδίωξη του Βασίλη Κικίλια είναι η προσέλκυση των Ισραηλινών, πέραν των καλοκαιρινών μηνών, στην περίοδο των διακοπών τους για το Εβραϊκό νέο έτος (μέσα Σεπτεμβρίου-μέσα Οκτωβρίου), που θα συμβάλλει και στο στόχο της επέκτασης της τουριστικής περιόδου. Άλλωστε, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι προτιμούν την Ελλάδα και τον χειμώνα, καθώς οι δυνατότητες που προσφέρουν πολλοί χειμερινοί προορισμοί για outdoor δραστηριότητες (ορειβασία, περιήγηση, φυσιολατρικό και ιαματικό τουρισμό κα), προσελκύουν σε μεγάλο βαθμό το ενδιαφέρον τους.

Παράλληλα, η Αυστραλία με το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο “ανοίγει” προς τη χώρα μας μετά από 2 χρόνια, ενώ στις 28 Μαρτίου ξεκινάνε 4 απευθείας πτήσεις από τον Καναδά που θα διπλασιαστούν στην high sezon (Ιούνιος-Αύγουστος).

Μέσα από τις εντατικές προσπάθειες του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού η χώρα – μετά από 10 χρόνια- αποκτά και πάλι “γέφυρα” προς τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Το νέο γραφείο του ΕΟΤ στην Ισπανία με έδρα τη Μαδρίτη, ήδη λειτουργεί εδώ και κάποιες μέρες, ενισχύοντας την παρουσία της Ελλάδας σε περιοχές που δεν ήταν μέχρι σήμερα στις προτεραιότητές της. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι στα σκαριά η ίδρυση και νέων γραφείων στο εξωτερικό το επόμενο διάστημα. Σε όλα αυτά το ενδιαφέρον που δείχνουν διεθνή brands για επενδύσεις στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, παίζει πολλαπλασιαστικό ρόλο σε αυτήν την εξίσωση.

Ένας θετικός απολογισμός

Tο 2021 καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας όσον αφορά στην άντληση κεφαλαίων (με εξαίρεση το 2007 – MIG €5,2δις και τα έτη ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών 2013 – 2015), ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς μεγάλες ΑΜΚ (ΔΕΗ, Πειραιώς, Alpha). Ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν επτά νέες εκδόσεις ομολόγων, με την εμφατική παρουσία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον χώρο της ελληνικής ναυτιλίας, γεγονός που καταδεικνύει την καθιέρωση της αγοράς ομολόγων στο πεδίο άντλησης κεφαλαίων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και τρεις νέες εισαγωγές εταιρειών: μία στην Κύρια Αγορά (Interlife) και δύο στην ΕΝ.Α (Real Consulting, PhoenixVega).

Παράλληλα, διερευνήθηκε η εισαγωγή νέων προϊόντων ελκυστικών στην αγορά και ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση της αγοράς παραγώγων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εξοικείωση της αγοράς με τις δράσεις ESG [Περιβάλλον-Κοινωνία-Εταιρική Διακυβέρνηση] και την αξία δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών.

Στα σημαντικά επιτεύγματα του 2021 καταγράφεται η δημιουργία του ATHEX ESG Index (49 εταιρείες) και η προετοιμασία δημιουργίας του ATHEX BONDS GREENet, μίας πληροφοριακής ενότητας στην επίσημη ιστοσελίδα ATHEX, με σκοπό την προβολή των ESG ομολόγων που διαπραγματεύονται στις αγορές του Χρηματιστηρίου.

Στον τομέα της βελτίωσης, ανάπτυξης και προώθησης υπηρεσιών επιτεύχθηκε σημαντική αύξηση εσόδων με πολλές υπηρεσίες του Ομίλου να συνεισφέρουν σε αυτό, με τα έσοδα από Τεχνολογικές & Ψηφιακές Υπηρεσίες να ανέρχονται στα €7,1 εκ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 36%.

Το 2021 ολοκληρώθηκε επιτυχώς και η αδειοδότηση της ATHEXCSD από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπό CSDR, η οποία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις μετασυναλλακτικές δραστηριότητες και πραγματοποιήθηκαν οι αναγκαίες προσαρμογές στις υπηρεσίες διακανονισμού της ATHEXCSD καθώς και στις επηρεαζόμενες υπηρεσίες/λειτουργίες της ATHEXClear και της ATHEX, στους κανόνες Settlement Discipline. Ως αποτέλεσμα ο στόχος της ομαλής μετάβασης της αγοράς στο νέο κανονιστικό περιβάλλον με το ελάχιστο δυνατό κόστος προσαρμογής επετεύχθη.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories